Procurorii DNA au decis, joi, trimiterea in judecata a fostului ministru al Transporturilor, social-democratul Miron Mitrea, informeaza un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie. Miron Mitrea este acuzat de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale, in legatura directa cu infractiunea de coruptie si uz de fals.

Miron Mitrea a fost trimis in judecata alaturi de Irina Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii. Irina Jianu este acuzata de dare de mita, in forma continuata, folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in forma continuata, in legatura directa cu infractiunea de coruptie.

Alte acuzatii care i se aduc Irinei Jianu sunt fals intelectual, astfel cum este reglementat in Legea contabilitatii, in forma continuata si in forma participatiei improprii, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si in forma participatiei improprii, in legatura directa cu infractiunea de coruptie, folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata si in forma participatiei improprii si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In acest dosar, Miron Mitrea este acuzat ca ar fi fost mituit de Irina Jianu cu lucrarile efectuate de trei societati comerciale din Bacau la vila pe care mama sa a detinut-o in Baneasa. In intervalul 2001 - 2004, casa a fost renovata si extinsa cu o suprafata de peste 100 metri patrati, lucrarile fiind executate de firmele Vertcon, Conimpuls si Regal Bacau. In schimb, Irina Jianu ar fi fost numita inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii.

  • Ancheta in cazul Mitrea, intrerupta de mai multe ori

Pe 1 octombrie 2008, procurorii anticoruptie au inceput, pentru a treia oara, urmarirea penala impotriva lui Miron Mitrea in dosarul privind renovarea casei mamei sale.

Avand in vedere ca procedurile legale au fost indeplinite, la data de 10 octombrie 2008 procurorii DNA i-au adus la cunostinta lui Miron Tudor Mitrea invinuirile in dosarul numarul 49/P/2006, in conformitate cu art.6 alin.3 din Codul de procedura penala, si anume luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie.

Potrivit DNA, aceste invinuiri ii fusesera prezentate lui Miron Mitrea, initial, in cursul lunii februarie 2006. Din cauza modificarilor legislative si a deciziilor Curtii Constitutionale intervenite in materia raspunderii ministeriale dupa initierea cercetarilor penale, parcursul acestor cercetari a fost intarziat sau chiar intrerupt, sustine Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce Mitrea a afirmat, la DNA, ca ancheta in cazul sau ar dura de patru ani, pentru ca asa s-ar fi dorit.

Ancheta in cazul Mitrea a fost intrerupta dupa decizia Curtii Constitutionale din iulie 2007, potrivit careia procedura speciala de incepere a urmaririi penale, aplicabila in cazul ministrilor in functie, este aplicabila si fostilor ministri. In aceste conditii, DNA a cerut aviz de la presedinte. Incuviintarea de la seful statului a permis reluarea investigatiilor, sustin procurorii, cu inceperea din nou a urmaririi penale si prezentarea acelorasi invinuiri in ianuarie 2008.

Ulterior, in martie 2008, Curtea Constitutionala a stabilit ca procurorii trebuie sa indrepte cererea de urmarire penala catre Parlament, in situatia in care persoana cercetata – ministru sau fost ministru – are si calitatea de senator sau deputat. Prin urmare, efectuarea actelor de urmarire penala a fost din nou intrerupta, precizeaza DNA. La data de 21 aprilie, Camera Deputatilor a fost sesizata in cazul Mitrea, dar a respins aceasta cerere in 13 august.

Dupa demisia social-democratului din Parlament, "la data de 1 octombrie 2008 procurorii DNA au inceput (pentru a treia oara) urmarirea penala impotriva lui Mitrea Miron pentru aceleasi invinuiri, iar la data de 10 octombrie i s-au prezentat invinuirile", se arata in raspunsul primit de NewsIn.

Fostul ministru Miron Mitrea a declarat, pe 10 octombrie, la iesirea de la DNA, ca procurorii nu au probe impotriva sa in dosarul privind renovarea casei mamei sale si ca le va fi greu sa faca legatura intre numirea Irinei Jianu la Inspectoratul de Stat in Constructii si lucrarile de renovare incriminate.

Miron Mitrea a afirmat ca Irina Jianu a fost numita in functie dupa ce lucrarile de renovare la casa mamei sale au fost finalizate. "Este vorba despre dosarul cu cele doua camere si o baie. Procurorii m-au chemat astazi (n.r. 10 octombrie) sa-mi prezinte invinuirile pentru a treia oara", a declarat Miron Mitrea, care a mai spus ca dosarul sau nu are nici o legatura cu cel al lui Nastase.

Miron Mitrea, ministru al lucrarilor publice, transporturilor si locuintei in perioada decembrie 2000 - iunie 2003, respectiv al transporturilor, constructiilor si turismului in perioada iunie 2003 – decembrie 2004, este acuzat de savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie, instrumentate in dosarul numarul 49/P/2006, preciza un comunicat al DNA din 21 aprilie.

In acest dosar, Miron Mitrea este acuzat ca ar fi fost mituit de Irina Jianu cu lucrarile efectuate de trei societati comerciale din Bacau la vila pe care mama sa a detinut-o in Baneasa. In intervalul 2001 - 2004, casa a fost renovata si extinsa cu o suprafata de peste 100 metri patrati, lucrarile fiind executate de firmele Vertcon, Conimpuls si Regal Bacau.

In cele sase luni in care firma Vertcon a lucrat la extinderea cu 100 de metri patrati, casa figura in acte ca fiind proprietatea lui Ion Scarlat, cel de la care o cumparase Viorica Mitrea, mama fostului ministru al transporturilor. Ulterior, mama fostului ministru i-a vandut vila lui Marius Opran, apropiat al sotilor Dana si Adrian Nastase, pentru 280.000 euro.

Firma Vertcon a fost fondata de Sergiu Sechelariu - fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Constructiilor - si Irina Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, care si-au cedat actiunile, in anul 2001, unor apropiati din firma Conimpuls, care a fost si ea a lui Sergiu Sechelariu.