Daca in anii anteriori lumea statea la coada ore in sir sa-l felicite iar liderii si parlamentarii PSD se inghesuiau sa-i aduca omagii, anul acesta, cand a implinit 79 de ani, Ion Iliescu a avut parte de un eveniment umilitor si a avut nevoie de serviciile jandarmeriei pentru a inlatura "golanii". In locul sutelor de persoane, Iliescu a fost intampinat, marti dimineata, la sediul din strada Atena, de un grup de tineri care i-au adus lumanari si l-au urat nu tocmai placut.

Pe langa incidentul de dimineata, care s-a stins odata cu venirea jandarmilor, pe culoarele sediului nu a mai fost agitatia de altadata si nici colegii de partid nu s-au inghesuit sa-l felicite.

La ora 10 dimineata, cand sarbatoritul si-a facut aparitia la sediul din strada Atena, a fost intampinat de cativa tineri imbracati cu tricouri cu capete de mort care au aprins lumanari in fata sediului. Daca in anii anteriori Iliescu era primit cu flori si aplauze, la implinirea celor 79 de ani, Iliescu a fost primit cu scandari de genul "A venit criminalul din '89!", "Sa traiasca pentru a ajunge sa plateasca pentru mortii din '90".

Fostul sef de stat i-a ignorat si a intrat in cladire. Imediat, apropiatii si grazile de corp ale fostului presedinte au luat atitudine si au incercat sa-i inalture pe "golani". Dupa un schimb de replici dure intre garzile de corp si protestatari, au aparut si cei de la jandarmerie care i-au ridicat pe tineri si i-au dus la sectie.

In sediu, pe culoare, apropiatii incercau sa faca tot posibiliul sa stearga evenimentul neplacut. Camerele de luat vederi au navalit pe sarbatorit pentru o prima reactie la eveniment.

Golani neidentificati din prima

Intampinat de noii golani
Foto: AGERPRES
“Tinerii care au protestat in fata sediului sunt probabil aceiasi scandalagii care au huiduit in decembrie si in cimitirul Eroilor Revolutiei. Sunt, cred, de cineva interesat, platiti. Altminteri e nesimtire (...) Sunt niste nerusinati si niste oameni care, probabil, la vremea lor au fost implicati in scenele de scandal si violente din '90 si au ramas cantonati in violentele de atunci", a spus Iliescu.

Ziaristii i-au atras atentia lui Iliescu ca sunt tineri si nu au mai mult de 20 de ani. Imediat, acesta si-a rectificat declaratia. "Atunci sunt niste oameni culesi de pe drumuri si folositi ca masa de manevra".

Incet, incet au inceput sa-si faca aparitia si admiratorii. Pe culoarul stramt al sediului s-a format o coada mica. In comparatie cu sarbatorirea onomasticii din ianuarie, de Sfantul Ion, admiratorii au fost mult mai putini. Acelasi electorat fidel de varsta a treia care a venit sa-i ureze la multi ani. Pensionari si pensionare intrau pe rand sa-l ureze pe fostul presedinte. Ca in fiecare an , doamnele de la organizatia PSD a sectorului 3 i-au cantat "La multi ani".

Iliescu i-a asteptat, ca de obicei, in biroul sau, inconjurat de garzile de corp si ziaristi. Buchete de flori, mici atentii si urari de bine. Nu a lipsit din peisaj "tortul cu poza lui Iliescu" - identic cu cel de la Sfantul Ion.

La capitolul cadouri, presedintele de onoare a primit un buchet mare de trandafiri galbeni din partea lui Traian Basescu cu un bilet de "La multi ani", carti de la Mircea Geoana si Adrian Nastase si un cadou "special" de la Sorin Oprescu, un bonsai din partea organizatiei PSD sector 3 si un ceainic chinezesc lucrat manual din partea Camerei de Comert romano-chineze.

Ecaterina Andronescu, ultima reduta iliesciana din Guvern

Cadou de la Nastase
Foto: HotNews.ro
Primii care au trecut sa-i spuna 'La multi ani' au fost apropiatii si fidelii de la Senat: Razavn Theodorescu, Valer Dorneanu, Serban Nicolae, Serban Mihailescu si Gelu Voican Voiculescu. De la organizatia de tineret si-a facut aparitia Nicolae Banicoiu si cativa actuali senatori insotiti de Ion Toma. In afara de Ecaterina Andronescu, cunoscuta drept fidela a lui Ion Iliescu, nici un alt ministru nu a mai calcat pragul sediului din strada Atena.

Adrian Nastase a sosit in cursul diminetii, dupa incidentul cu "golanii", si s-a oferit, in gluma, sa-i fie garda de corp sarbatoritului.

"Daca aveti nevoie de o garda de corp...Am vazut la televizor ca sunt unii baieti care se plimba pe aici. Si sunt foarte multi care, la un moment dat, vor trebui sa spuna mai clar ca este nevoie de putin respect in tara asta. Sunt unii care nu au apucat sa faca nimic in viata si ii critica pe altii", a spus Nastase.

Fostul premier i-a oferit sarbatoritului o carte despre Francois Mitterand ca sa-si aduca aminte de un bun prieten.

Dupa pranz si-a facut aparitia primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care, cand a intrat in cabinet a facut o sugestie cu voce scazuta: "Mai deschideti un geam aici". Oprescu nu a vrut sa spuna ce cadou i-a facut lui Ion Iliescu si a facut o remarca despre "golani': 'Copiii astia, saracii, erau cu parintii la serviciu'.

A urmat si presedintele PSD, Mircea Geoana, care i-a adus cadou tot o carte presedintelui de onoare al PSD, scrisa de un fost consilier al lui Barack Obama, Paul Krugman - ''The Conscience of a Liberal'' .

'Nu are 79 de ani, este intoxicare de presa. Biologic are cam 63-64 de ani. Sa ramaneti la fel de puternic si un stalp al stangii romanesti pana la varsta biologica de 79 de ani', i-a urat Geoana.

Vin vechi de la Vacaroiu

Nici presedintele Curtii de Conturi nu a lipsit de la ziua fostului presedinte. Nicolae Vacaroiu i-a oferit o sticla de vin vechi. Iliescu i-a vorbit despre noul sau proiect "Clubul de la Bucuresti"

"Este o organizatie neguvernamentala, o parte a societatii civile, si nu una politica. Avem 50 de membrii fondatori si trei academicieni care deja s-au inscris. Sunt oameni care gandesc si au ceva de spus. Cred ca prima dezbatere o vom face despre sfidarile secolului XXI pentru Romania, pentru Europa, pentru lume", i-a explicat Iliescu.

Iliescu nu a uitat de partidul pe care l-a infiintat si nu a ratat ocazia sa-i ofere sfaturile sale: "Partidul sa-si pastreze vigoarea, identitatea si sa se afirme ca forta de partid veritabil al stangii romanesti si democratice, sa stie sa-si imbunatateasca relatiile cu electoratul propriu si sa marcheze doua momente importante - un castig in plan politic la alegerile europarlamentare si mai ales la prezidentiale, cand trebuie sa determinam o schimbare in bine a cursului politic".

Ion Iliescu isi va petrece restul zilei alaturi de sotia sa Nina, care va implini si ea tot 79 de ani.