La PDL si PNL listele de candidaturi pentru europarlamentare se inchid in week-end. In interiorul celor doua partide se anunta o lupta stransa. La PDL, marul discordiei pare sa fie candidatura Elenei Basescu. Fiecare incearca sa-si impuna favoritii pe cele zece locuri eligibile, desi la PDL s-au inscris deja 90 de candidati pentru cele 10 locuri eligibile. Nici la liberali atmosfera nu e prea relaxata. La PDL inscrierile se termina sambata la ora 18:00 iar la liberali duminca, 1 martie.

In interiorul PDL exista mai multi membri nemultumiti de candidatura Elenei Basescu. Sursele HotNews.ro sustin ca tinerii democrat-liberali nu sunt de acord ca mezina presedintelui sa aiba un loc asigurat pentru europarlamentare. Fostul deputat Anca Constantinescu a confirmat ca Elena Basescu va candida din partea organizatiei sector 1. In schimb Razvan Murgeanu a negat public ca mezina presedintelui va candida. Cu toate acestea, locul ei pe lista PDL se anunta batut in cuie.

Nemultumiri printre vechii democrati genereaza, potrivit unor surse din partid, si candidatura Andreei Vass, sustinuta de Theodor Stolojan. Practic, fecare lider cu influenta incearca sa-si impuna oamenii pe locurile eligibile. Trei pozitii sunt deja ocupate de Theodor Stolojan, Cristian Preda si Elena Basescu.

De la Dolj, Radu Berceanu il sustine pe actualul europarlamentar Jean Marian Marinescu. De la Arad, Gheorghe Falca vine cu Petru Funeriu si Iosif Matula. Presedintele PDL, Emil Boc, il gireaza se pare pe Rares Niculescu pentru inca un mandat la Bruxelles, cu toate problemele de imagine provocate de recenta altercatie nocturna intr-un bar din Cluj.

De la Bucuresti, primarul Cristian Poteras are si el o protejata: Irinel Cristu. Organizatia de tineret merge pe mana lui Alexandru Nazare iar filiala de la Constanta i-a propus pe Adrian Manole si Dorel Onaca. Conform surselor HotNews.ro, la Biroul Permanent al PDL s-au inregistrat aproximativ 90 de candidaturi.

Top candidati PDL:

1 Theodor Stolojan

2 Cristian Preda

3 Elena Basescu

4 Petru Funeriu

5 Marian Jean Marinescu

6 Andreea Vass

7 Adrian Manole

8 Rares Niculescu

9 Alexandru Nazare

10 Irinel Cristu

11 Iosif Matula

12 Calin Catalin Chirita

13 Dorel Onaca

La PDL, primele zece locuri sunt considerate eligibile, adica sigure. Candidaturile vor fi analizate de o comisie formata din Emil Boc, prim-vicepresedintii Adriean Videanu si Theodor Stolojan, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Florin Popescu, Valeriu Stoica, Anca Boagiu si Sulfina Barbu. Ultimul cuvant asupra listei il va avea insa, sustin surse din PDL, Traian Basescu.

La PNL, printre candidatii cotati cu sanse mari sunt fostii paralmentari si ministri Norica Nicolai, Adrian Cioroianu si Adrian Iorgulescu. De asemenea, trei din actualii parlamentari au sustinere mare pentru locurile eligibile: Ramona Manescu, Daniel Daianu si Adina Valean. Conform unor surse din interiorul PNL, Renate Weber nu ar mai beneficia de sustinerea partidului pe un loc eligibil. Candidaturile vor fi evaluate de catre Delegatia Permanenta a partidului.

Top candidati PNL:

1 Ramona Manescu

2 Daniel Daianu

3 Adina Valean

4 Adrian Cioroianu

5 Norica Nicolai

6 Adrian Iorgulescu

7 Ovidiu Silaghi

8 Renate Weber

9 Cristian Busoi

La PNL, primele sapte locuri sunt considerate eligibile.

Listele PSD sunt departe de a fi finalizate, termenul final pentru depunerea candidaturilor fiind 4 aprilie. Totusi, social-democratii au inceput sa se agite in interior. Conform surselor HotNews.ro, fostii parlamentari care au pierdut la alegerile din 2008 intentioneaza sa candideze la europarlamentare.

Fostii senatori Serban Nicolae, si Adrian Paunescu si trezorierul PSD, Aristide Roibu vor un fotoliu in Parlamentul European. Totodata sanse mari pentru locurile eligibile par sa aiba actualii europarlamentari: Adrian Severin, Victor Bostinaru, Daciana Sarbu, Corina Cretu, Rovana Plumb, Adriana Ticau si Ioan Mircea Pascu.