A inceput razboiul candidatilor in PDL si PNL. Listele pentru europarlamentare se inchid in cateva zile. Candidati garla, locuri putine. In partidul lui Boc, cap de lista va fi Theodor Stolojan, daca nu se retrage. Intre primele 12 locuri considerate eligibile, deci sigure, va fi si Elena Basescu, spun surse din partid. La PNL, jale mare: doar 7 locuri eligibile si o inghesuiala de nedescris: fosti ministri, lideri care au ratat parlamentul, plus actualii europarlamentari care n-au chef sa ramana someri. Toti se bat pe un post caldut. Viitorul mandat este de cinci ani si asigura un venit de cel putin 6-7.000 de euro lunar, de vreo cinci ori mai mult decat in prezent.

In PDL se duc in aceste zile ultimele batalii pentru impunerea oamenilor pe lista. Surse din partid sustin ca Elena Basescu, mezina presedintelui, va candida. “A intrebat de curand cate locuri eligibile sunt pe lista”, sustin surse din partid. Apropiatii Elenei Basescu dau ca sigura candidatura sa.

Mezina presedintelui este in prezent stagiar in Parlamentul European. A fost angajata in septembrie la cabinetul fostului europarlamentar Monica Iacob Ridzi, numita intre timp ministru. Elena Basescu n-a putut fi contactata pentru comentarii.

PDL mizeaza pe 12 locuri eligibile, bazandu-se pe un calcul simplu. Dupa alegerile din 7 iunie, Romania va trimite in total 33 de europarlamentari la Bruxelles, mai putini cu doi fata de anul trecut, ca urmare a reducerii numarului total de reprezentanti in PE. Din 33, PDL poate spera la 12-13 locuri, daca si-ar pastra intact procentul de la parlamentare (32%).

“Sunt trei cateogrii de candidati: cei batuti in cuie, protejatii unor lideri si europarlamentarii in functie. Luhan de la Suceava e sustinut puternic de Gheorghe Flutur, Poteras vine si el cu o fata, Daniel Funeriu se da peste cap sa ramana pe liste, ca toti actualii europarlamentari care nu vor sa-si piarda locul”, au declarat pentru HotNews.ro surse din partid.

La categoria locuri batute in cuie intra Theodor Stolojan, cap de lista, consilierul prezidential Cristian Preda, care si-a anuntat astazi candidatura la europarlamentare, Elena Basescu si alti cativa protejati ai unor lideri.

Printre candidatii cotati cu sanse se numara si Andreea Vass, consiliera lui Emil Boc si mana dreapta a lui Stolojan in Parlamentul European. Theodor Stolojan va ramane, se pare, cap de lista intrucat s-ar bucura mai departe de o buna imagine si are o activitate intensa in PE.

Candidaturile vor fi filtrate mai intai de o comisie formata din Emil Boc, prim-vicepresedintii Adriean Videanu si Theodor Stolojan, Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Florin Popescu, Valeriu Stoica, Anca Boagiu si Sulfina Barbu. Ultimul cuvant asupra listei il va avea insa, sustin surse din PDL, Traian Basescu. Termenul final pentru depunerea CV-urilor expira peste trei zile, pe 28 februarie 2009.

Fostii ministri liberali fug la Bruxelles

Batalie pe viata si pe moarte la PNL. Pentru cele 7 locuri considerate eligibile (in varianta optimista) se lupta de trei ori mai multi pretendenti, toti cu greutate. Toti cei sase europarlamentari liberali vor sa candideze la un nou mandat, in frunte cu Renate Weber si Daniel Daianu.

Dau puternic din coate sa prinda un loc sigur si fostii ministri ramasi pe drumuri dupa alegeri: Norica Nicolai, Adrian Cioroianu, Adrian Iorgulescu, Mariana Campeanu, Ovidiu Silaghi. La lista se adauga lideri influenti de filiale care au ratat Parlamentul, cum ar fi Marian Petrache, presedintele PNL Ilfov. Si el vrea sa-si salveze cariera cu un loc in Parlamentul European.

Candidaturile trebuie depuse in PNL pana la 1 martie, urmand ca decizia finala sa fie luata de Delegatia Permanenta pe 16 martie.

Renate Weber spune ca in scurtul mandat de un an si jumatate, cei sase liberali abia s-au facut cunoscuti in PE: “Ne-am facut un nume, avem expertiza si sustinere din partea ALDE”, a declarat Weber pentru HotNews.ro. Ca sa ajunga pe liste, liberalii trebuie sa treaca si ei de o comisie interna formata din Theodor Melescanu, Crin Antonescu, Cristian David, Eugen Nicolaescu si Tudor Chiuariu.

La PSD ostilitatile abia incep

Si partidul lui Mircea Geoana mizeaza pe 12-13 locuri sigure. Deputatul PSD, Valeriu Zgonea, sustine ca organizatiile judetene au fost anuntate sa-si pregateasca propunerile, cate una de filiala, pana la inceputul lunii aprilie.

Pe de alta parte, toti cei 10 europarlamentri ai PSD intentioneaza sa candideze pentru un nou mandat. Batalia se anunta apriga pentru ca fiecare lider de organizatie va incerca sa-si impuna oamenii pe cele 10 locuri eligibile.

Surse din partid sustin ca, la nivelul Biroului Politic, se incearca eliminarea de pe lista a europarlamentarilor care sunt apropiati ai lui Ion Iliescu. Printre acestia se numara Corina Cretu, Ioan Mircea Pascu si Adrian Severin.

  • Adrian Severin: "Da, am sa candidez pentru europarlamentare pentru ca Romania are nevoie de oameni care au experienta in legislatia europeana. Romania are nevoie de oameni care stiu cum sa atraga fonduri europene. Cred ca nu trebuie sa trimita in Parlamentul European oameni care sa-si inceapa cariera politica acolo sau oameni care sunt la sfarsit de cariera. Da am sa candidez pentru ca Romania are nevoie de asta"
  • Corina Cretu: "De aproape 20 de ani muncesc pentru partid si consider ca sunt un om eligibil pentru a-mi continua mandatul ca europarlamentar. Pot sa spun ca am fost cooptata de presedintele Mircea Geoana pentru a lucra la strategia PSD pentru europarlamentare si nu cred ca sunt probleme in ceea ce priveste sustinerea mea pentru un nou mandat. Am deja sustinerea catorva filiale PSD si cred ca dupa evaluarea activitatii mele, conducerea partidului ma va sustine pentru un nou mandat.”

O leafa buna in Parlamentul European

Majoritatea liderilor de partid sustin ca anul acesta, fata de anul trecut, interesul pentru un post de europarlamentar va fi mult mai mare si din cauza indemnizatiei care creste substantial. In mandatul trecut, europarlamentarii romani erau platiti cu aproximativ 1.200 de euro pe luna, adica echivalentul indemnizatiei din parlamentul national. Alegerile care vor avea loc in 7 iunie va trimite la Bruxelles europarlamentari mai bogati. Regula s-a schimbat la nivelul Parlamentului European. Toti europarlamentarii vor fi platiti la fel, indiferent de nivelul indemnizatiei parlamentare din tara de origine.

  • Indemnizatia viitorilor europarlamentari va fi de 7.000 de euro brut, ceea ce inseamna peste 4.000 de euro in mana.
  • Pe langa indemnizatie, europarlamentarii primesc fix 296 de euro diurna. Banii ii primesc insa cu conditia sa semneze condica de prezenta si sa voteze cel putin jumatate din proiectele discutate. 
  • Europarlamentarii mai au drept la 4.000 de euro pe luna pentru deshiderea unor birouri de europarlamentari. Europarlamentarilor li se deconteaza transportul in tara de origine.