Consilierii PD-L si PSD au votat in unanimitate proiectul care urmeaza sa duca la deblocarea lucrarilor la Pasajul Basarab. Cu cinci zile in urma, consilierii PSD declarau intr-o alta sedinta de Consiliu General ca hotararea in cauza nu poate fi votata pentru ca nu respecta legislatia si ar acoperi exproprieri de milioane de euro ilegale girate de fostul primar Adrian Videanu. Intre timp, consilierii PSD si-au schimbat parerea dupa ce au negociat functii si bani cu reprezentantii PD-L.

Consiliul General al Capitalei s-a reunit in sedinta extraordinara, marti 24 februarie, la solicitarea consilierilor PD-L pentru a vota un proiect de hotarare prin care se solicita ajutorul cabinetului Boc pentru a debloca lucrarile la Pasajul Basarab. Cu doar cateva zile in urma, in sedinta din 19 februarie, consilierii PSD au declarat ca nu vor vota proiectul de deblocare a lucrarilor la pasaj.

Surse din cadrul Consiliului General au declarat ca intre PSD si PD-L a existat in ultimele zile o negociere intensa. Astfel, social-democratii ar fi solicitat ca sefii a jumatate din institutiile descentralizate sa fie numiti de la PSD, si jumatate din posturi in consiliile de administratie ale unor regii autonome din subordinea Primariei Capitalei sa le revina.

PSD ar mai fi cerut si bani pentru unele proiecte ale primarului Marian Vanghelie, care este si liderul filialei PSD Bucuresti. Este vorba de construirea unor locuinte pentru cadrele militare in zona soselei Antiaeriene. Pe lista de cereri a PSD mai era si un post de viceprimar al Capitalei.

Potrivit unor surse, PSD ar fi jucat tare, anuntand PD-L cu putin timp inaintea votulului de marti ca vor vota impotriva proiectului. O carte pe care se pare ca au mizat pesedistii este interesul mare manifestat de Traian Basescu fata de pasajul Basarab, proiect initiat pe vremea cand era primar general al Capitalei.

PSD a uitat brusc de cele 18 sesizari la DNA

Cu o zi inainte de votul de marti din cadrul Consiliului General, Doru Giugula, liderul consilierilor PSD, declara ca nu va gira ilegalitatile comise de catre fostul primar Adriean Videanu. “Nu putem noi sa platim hotiile PD-L. S-au facut exproprieri pentru zeci de milioane de euro care sunt ilegale. Sunt 18 sesizari la DNA pe tema asta. Noi nu vom vota aceste ilegalitati pana cand fostul primar Videanu nu vine si spune public cum s-au facut exproprierile acolo”, declara Doru Giugula, luni seara.

La mai putin de 24 de ore, consilierul PSD si-a schimbat total parerea despre proiectul Pasajului Basarab. Intrebat cum au fost rezolvate ilegalitatile incriminate chiar de el, Giugula a raspuns: “Noi nu am spus ca nu sustinem proiectul. Am facut doua amendamente la hotarare pentru a elimina ilegaliatile. In rest organele competente trebuie sa se pronunte”.

Amendamentele amintite de consilierul PSD prevad doar cateva mentiuni legate de numarul imobilelor vizate pentru expropriere (16 imobile) si valoarea globala a exproprierilor (104.120 lei). Cat despre negocierile cu PD-L, Giugula nu a dorit sa comenteze subiectul.

Viceprimarul PDL: Nici noi nu stiam de decizia celor de la PSD

Viceprimarul Mircea Raicu a declarat pentru HotNews.ro ca reprezentantii PSD in Consiliul General si-au schimbat votul pentru ca au constientizat ca proiectul Basarab nu poate fi amanat la nesfarsit.

“Ei au formulat amendamente ca sa acopere Legea 184/2008, amendamente cu care am fost de acord. Si-au dat seama probabil ca nu pot sa respinga acest proiect si probabil au constientizat si faptul ca ar fi urmat sa plateasca penalizarile ulterioare”, a declarat viceprimarul Raicu. Reprezentantul PD-L a negat faptul ca ar fi existat o negociere cu PSD. “Noi ne pregateam sa facem o majoritate cu PNL, PRM si PNG, nici eu nu stiam de decizia celor de la PSD”, a mai declarat Mircea Raicu.

De la sedinta au lipsit cei opt consilieri ai PNL. “Nu am dorit sa facem parte din jocul celor doua partide. In sedinta de joia trecuta noi am votat proiectul si am sustinut mereu ca el trebuie finalizat. Nu am inteles de ce sedinta a fost acum convocata de consilierii PD-L, cand oricum proiectul e pe ordinea de zi a sedintei de vineri convocata de primarul Oprescu”, a declarat Dan Meran consilier general PNL.

Oprescu, bantuit de cutremur

Cu cateva momente inainte ca sedinta Consiliului General sa inceapa, primarul Sorin Oprescu prevedea un viitor dezastruos pentru Pasajul Basarab. “La cel mai mic cutremur, doi stalpi de 68 de metri de pe traseul pasajului pot sa cada, ca si alti stalpi aflati pe traseu”, a declarat Oprescu.

In fata consilierilor, Oprescu a prezentat si pagubele financiare care ar putea fi cauzate de oprirea lucrarilor. El a mentionat ca Primaria Capitalei ar urma sa plateasca 140 milioane euro pe an, suma ce reprezinta pierderi provenite din taxe, lucrari de conservare si penalizari contabilizate de constructor.

Inainte de sedinta consilierii PD-L se imbratisau si asteptau deznodamantul votului cu zambetul pe buze. Consilierii PSD masati in dreapta salii de sedinta au urcat pe rand pe scena sa il salute pe Sorin Oprescu. Dupa vot consilierii PSD si cei al PD-L s-au felicitat reciproc, chiar au aplaudat votul ca pe o mare victorie. Din sala de sedinta lipseau insa consilierii PNL, care au votat la sedinta anterioara pentru deblocarea lucrarilor de la pasaj. La sedinta de marti 24 februarie, au participat 41 de consilieri.

Hotararea legata de Pasajul Basarab a fost votata in unanimitate. Pe langa aceasta hotarare pe ordinea de zi au mai fost supuse votului si alte doua mari proiecte de infrastructura:

  • Primul prevede exproprieri în folosul lucrărilor la supralărgirea Str. Gheorghe Ionescu Siseşti - Bd. Ion Ionescu de la Brad, suma aprobată fiind de 85 de milioane lei.
  • Cel de-al doilea prevede exproprieri de 1,06 miliarde pentru lucrările de dublare a diametralei Nord-Sud pe tronsonul Buzeşti -Berzei - Vasile Pârvan - B. P. Haşdeu - Uranus - Calea Rahovei. Si aceste proiecte au fost votate in unanimitate de catre consilierii PD-L si PSD.