Adulter din interes meschin: PSD si PDL au ramas cuplati cu liberalii in Bucuresti si alte sapte judete, cel putin, din cauza ca au de aparat directori sau directorasi de institutii descentralizate mosteniti de la fostul Guvern. Inclusiv la Bucuresti, cele doua partide aflate la guvernare n-au semnat protocolul, deoarece pesedistii le-ar fi cerut celor de la PDL jumatate din institutiile descentralizate, jumatate din consiliile de administratie ale unor regii autonome si bani pentru Vanghelie. Emil Boc, Vasile Blaga si Radu Berceanu au declarat recent ca nu mai vor menage a trois in teritoriu, dupa ce Mircea Geoana daduse liber la adulter cu liberalii.

  • Bucuresti. Protocolul PSD-PDL nu s-a semnat in Bucuresti, unde PDL, PNL si PNG functioneaza in alianta de la alegerile locale impotriva PSD. Pesedistii le-ar fi conditionat celor de la PDL votarea unei hotarari in CGMB care sa permita continuarea lucrarilor la pasajul Basarab de o serie de avantaje: jumatate din institutiile descentralizate, jumatate din posturi in consiliile de administratie ale unor regii autonome din subordinea Primariei Capitalei si bani pentru o serie de proiecte derulate de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, care este si liderul filialei PSD Bucuresti. Viceprimarul PDL, Mircea Raicu, a confirmat  pentru HotNews.ro ca protocolul cu PSD nu a fost semnat. "Nu exista o intelegere scrisa. S-a discutat la nivel de organizatii locale pe acest protocol". El a spus ca nu a existat o disponibilitate a reprezentantilor PSD pentru a semna acest protocol. 
  • Vrancea. Protocolul PSD-PDL n-a fost votat nici la Vrancea. Aici lucrurile sunt ceva mai complicate. PDL ezita sa bata palma cu PSD, condus de Marian Oprisan, de teama ca va pierde masiv din capitalul politic strans din discursul impotriva baronului de Vrancea. Pe de alta parte, nici PSD n-are vreun interes sa se grabeasca cu semnarea unui protocol. Oprisan isi doreste mentinerea in functie a sefilor de institutii descentralizate. Semnarea protocolului ar inseamna impartirea functiilor cu PDL. PSD are majoritate de unul singur in Consiliul Judetean, dar n-o are in Consiliul Local Focsani, unde PDL si PNL au impreuna 11 mandate iar partidul lui Oprisan doar 10. Liderul PDL Vrancea, Alin Trasculescu si liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, au declarat pentru HotNews.ro ca protocolul va fi semnat miercuri. Trasculescu declara oficial ca protocolul n-a fost semnat pana acum deoarece Oprisan n-a fost de gasit doua luni de zile, fiind mai tot timpul la Bucuresti. In schimb, Oprisan sustine ca Parteneriatul pentru Romania nu s-a semnat si la Vrancea pentru ca PDL si PNL, care formeaza majoritatea in Consiliul Local, nu vor sa renunte la intelegere.
  • Dolj. Si aici, neintelegerile dintre PSD si PDL in teritoriu au ca punct de plecare numirea sefiilor la servicile deconcentrate. Cel mai disputat fotoliu in judete pare a fi cel al Inspectoratului Judetean Scolar. Cel putin in doua judete PDL si PSD se bat pe acest post. La Dolj, pedelistii vor sa o mentina pe Diana Busoi actual interimar ca ISJ in timp ce PSD vrea cu orice pret sa puna mana pe post. Tot in Dolj, presedintele Consiliului Judetean nu vrea sa auda de o alianta cu PDL si nici nu se pune problema de cedare a functiei de vicepresedinte al Consiliului Judetean catre democrat-liberali.
  • Gorj. Este un alt judet unde scandalul izbucnit e pe cale sa arunce Coalitia in aer. PSD detine presedintia Consiliului Judetean, insa PDL a preluat conducerea celor trei CET-uri dupa ce Adrian Videanu l-a numit pe Ionel Mantog in fruntea Complexului energetic de la Turceni. In replica, reprezentantii PSD refuza orice colaborare la nivel local si nici nu vor sa auda de semnarea vreunui protocol cu PDL. Cel mai vocal critic este Victor Ponta, care sustine ca PSD nu poate avea nici un dialog cu PDL Gorj cata vreme Mantog, cercetat penal, ramane in fruntea Complexului energetic de la Turceni.
  • Arad. PDL detine controlul la nivelul local si nu vrea sa includa PSD in protocol. La sefia Consiliul Judetean este democrat liberalul Nicolae Iotcu si doi vicepresedinti liberali. PSD vrea sefia Inspectoratului Scolar Judetean iar PDL nu vrea sa o cedeze.
  • Dambovita.  PSD si PDL nu au nici un protocol semnat, nu vor sa colaboreze si se cearta pe sefia Directiei Sanitar Vetrinare si a Directiei de Sanatate Publica.
  • Mehedinti.  Alianta PSD-PNL functioneaza si la Consiliul Judetean si la Consiliul Local.
  • Timis.  La nivel judetean, PSD are semnat un protocol pe patru ani cu PNL si PNTCD.

Daca negocierile pentru institutiile descentralizate nu se vor debloca intr-o saptamana, Coalitia a stabilit ca PD-L si PSD sa isi numeasca in functii oameni pe palierul ministerelor pe care le detin. De exemplu ministerul Sanatatii condus de Bazac are dreptul sa-si numeasac om la directia Sanitar -Veterinara, iar Ministerul Transporturilor condus de PD-L isi nominalizeaza oamenii in judete la regiile de transport local.

Liderii Coalitiei prinsi intre casnicie si menage a trois

Radu Berceanu, PDL: "Daca vrei sa te casatoresti cu cineva, trebuie mai intai sa desfaci casatoria de dinainte. Nu poti sa faci, asa, un menage a trois" (sursa: NewsIn)

Mircea Geoana, liderul PSD:"O spun fara niciun fel de tenta polemica: menage a trois nu inseamna menajerie si din punctul meu de vedere libertatea pe care am acordat-o in mod democratic organizatiilor noastre judetene de a alege in functie de interesul partidului majoritatea pe care si-o doresc ramane neschimbata" (sursa: NewsIn)

Emil Boc, liderul PDL: "In protocolul semnat nu exista o prevedere expresa cu privire la schimbarea majoritatilor de la nivel local. Este adevarat pe de alta parte ca PDL, pentru a avea coerenta in actul de guvernare, spune ca ceea ce avem la nivel national ar fi bine sa avem si la nivel judetean. Nu poti sa fii la putere la Bucuresti si in opozitie in teritoriu. Este punctul nostru de vedere. A fost o decizie, sa lasam la indemana autoritatilor locale sa ia cea mai buna decizie pe care o considera necesara. In unele situatii s-a rezolvat, in altele nu s-a rezolvat. Punctul nostru de vedere este ca ar fi de dorit ca (...), daca esti casatorit, sa fii casatorit cu aceeasi persoana si in Bucuresti si in teritoriu, (...) pentru coerenta actului de guvernare" (sursa: TVR1)