Viceprimarul Mircea Raicu (PD-L) a declarat ca expertii Primariei Capitalei au evaluat pagubele cauzate de intarzirea lucrarilor la Pasajul Basarab la 140 milioane euro. Intr-o declaratie publica, viceprimarul sustine ca suma respectiva ar trebui platita de catre consilierii PSD, care refuza sa voteze o hotarare de Consiliu General care ar duce la deblocarea lucrarilor. In replica, liderul consilierilor PSD din Consiliul General, Doru Giugulea, spune ca daca ar fi votata hotararea in cauza, ar acoperi ilegalitatile comise de administratia Videanu.

“Pasajul Basarab este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructura ale Capitalei. Daca va fi realizat, pasajul va prelua 5.000 de autovehicule pe ora si va descongestiona traficul din zona. Potrivit expertilor, pierderile cauzate de intarzieri se ridica la 140 milioane de euro. Aceste pierderi au fost calculate pentru perioada in care lucrarile au fost oprite si pentru perioda in care vor fi oprite de acum incolo. Cu acesti bani se achita integral costurile constructiei pasajului. Primaria Capitalei nu are in acest moment probleme in finantarea lucrarilor”, a declarat viceprimarul.

Mircea Raicu a mai amintit ca, potrivit Legii 184 din 2008, lucrari de infrastructura precum Pasajul Basarab sunt de utilitate publica din oficiu si ca pagubele cauzate de intarzieri vor fi suportate de cei care se fac responsabili de intarzieri. “Aceste penalizari vor fi platite din bugetul Primariei. Potrivit aceleiasi legi, primarul general este obligat sa recupereze aceste pagube de la cei care sunt responsabili de intarzieri. Adica de la consilierii care nu inteleg din diferite motive sa voteze pentru ca lucrarile la acest proiect sa se deblocheze”, a declarat Mircea Raicu.

Viceprimarul Raicu a mai explicat ca, in acest moment, pentru reluarea lucrarilor este nevoie de o hotarare a Consiliului General prin care se solicita cabinetului Boc deblocarea procedurilor de expropriere in zona afectata de Pasajul Basarab. Reamintim ca aceasta hotarare a fost respinsa de Consiliului General in sedinta de joi, 19 februarie, pentru ca nu a intrunit doua treimi din voturile consilierilor. Raicu a mai anuntat ca hotararea amintita va fi dezbatuta din nou intr-o sedinta extraordinara programata pentru, marti 24 februarie.

Prezentarea tehnica a Pasajului Basarab

Constructia Pasajul Basarab a fost oprita dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis pe 17 februarie ca lucrarile de acolo nu sunt de utilitate publica, blocand astfel si procedurile de expropriere. Potrivit reprezentantilor Primariei, ar mai fi de expropriat 6 proprietati dintr-un total de 104. Viceprimarul Mircea Raicu a prezentat, luni 23 februarie, situatia juridica si cea economica a lucrarilor la Pasajul Basarab; expunerea integrala poate fi citita aici.

La sedinta de joi 19 februarie au votat pentru continurea lucrarilor la pasajul Basarab 33 de consilieri si 11 s-au abtinut din cei 55 de consilieri generali ai Capitalei. Cei care s-au abtinut de la vot sunt membri PSD. Potrvit actualei componente a Consiliului General, PSD detine 16 mandate, astfel daca proiectul ar fi votat de consilierii PD-L, PNL, PNG si PRM ar putea trece. In cadrul sedintei de joi 19 februarie, consilierii PSD au declarat ca nu vor vota hotararea care ar duce la deblocarea lucrarilor la pasaj deoarece au constatat o serie de ilegalitati facute de fostul primar Adrian Videanu.

Doru Giugulea consilier PSD: “Nu putem noi sa platim hotiile PD-L”

Doru Giugulea, consilier general PSD, sustine ca pagubele de 140 milioane euro estimate de viceprimarul Raicu nu pot fi decontate de consilierii PSD din Consiliul General. "Nu putem noi sa platim hotiile PD-L. Exista o hotarare definitiva a Curtii de Apel Bucuresti pe care noi consilierii PSD nu facem decat sa o respectam. Daca am vota in Consiliu pentru continuarea lucrarilor am acoperi hotiile facute in trecut. Am solicitat viceprimarului Raicu sa ne puna la dispozitie lista cu exproprierile facute pe acest teren. Noi stim ca s-au facut exproprieri supra-evaluate acolo pentru terenuri aflate si la 2 kilometri de constructia pasajului”, a declarat Doru Giugulea.