Europarlamentarul Laszlo Tokes a condamnat, intr-o interventie sustinuta in limba romana in plenul Parlamentului European, "omogenizarea si romanizarea Transilvaniei prin metoda schimbarii artificiale a proportiilor etnice", transmite Mediafax. Biroul de presa al episcopul reformat a dat publicitatii, joi, interventia sustinuta miercuri de acesta in PE, pe tema schimbarii proportiilor etnice in Tinutul Secuiesc si a "opozitiei" oficialilor de la Bucuresti fata de autonomia teritoriala pretinsa de reprezentantii etniei maghiare.

* "Dupa alegerile din toamna din Romania si dupa formarea Guvernului - la fel ca in Slovacia - si in Romania revine in forta in viata politica instigarea antimaghiara", a sustinut Tokes.

* "In mod absurd, domnul presedinte Traian Basescu a acuzat secuii maghiari de «epurare etnica». Paralel cu aceasta, cu ocazia alegerilor pentru Primaria Clujului, foile volante ale «democratilor» instigau impotriva candidatilor maghiari folosind aceeasi calomnie. Dupa decenii de discriminare si privare de drepturi, cine acuza pe cine?!", s-a intrebat europarlamentarul.

* "Doresc sa atrag atentia Parlamentului ca, in Romania, prin metode subtile, chiar si acum, continua omogenizarea, romanizarea Transilvaniei prin metoda schimbarii artificiale a proportiilor etnice", a mai afirmat Tokes.

In comunicatul de presa care insoteste declaratia, Laszlo Tokes explica reactia sa prin faptul ca afirmatiile facute la Budapesta, dar si in tara, de catre presedintele Basescu cu privire la autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc "au starnit o justificata indignare in opinia publica maghiara". Totodata, Tokes apreciaza ca "manifestarile dictatoriale ale presedintelui, facute sub masca constitutionalitatii", au avut si efecte pozitive, prin faptul ca "au facut, in schimb, ca si UDMR sa se trezeasca la realitate privind greselile si omisiunile politicii sale legate de autonomie", iar "in urma intensificarii retoricii politice antimaghiare, starea de amenintare a dus la inchegarea uniunii comunitatii maghiare din Transilvania".

* "Cu toate urmarile favorabile, insa, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca in politica romaneasca a reaparut «cartea nationalista». In raspunsul ingenios al presedintelui Basescu la acuzele din petitia demonstrantilor de la Sfantu Gheorghe, in care se reproseaza popularea fortata a regiunii cu grupuri de romani aduse din alte zone, respectiv la cele privind demiterea conducerii maghiare a institutiilor, presedintele i-a invinuit pe secui chiar de «epurare etnica» fata de locuitorii romani din regiune", a atentionat Tokes.

Episcopul pune intensificarea "discursului antimaghiar" pe seama alegerilor pentru Parlamentul European din iunie si a celor prezidentiale din toamna, apreciind ca "in actiunile lor instigatoare vanatorii de voturi nu se simt deranjati nici chiar de cadrul Uniunii Europene in care se gaseste Romania".