Desi initial parlamentarii liberalii erau dispusi sa negocieze cu PSD si PD-L pentru a obtine bani pentru circumscriptiile in care au fost alesi, Calin Popescu Tariceanu a interzis in sedinta grupurilor parlamentare orice discutii in acest sens. Tariceanu ar fi tunat si fulgerat in sedinta, amentandu-i pe parlamentari sa sisteze orice negociere cu reprezentantii Coalitiei. Sursele Hotnews.ro au declarat ca presedintele PNL le-ar fi spus liberalilor ca daca accepta sa primeasca banii de la Guvern "vor fi disecati si acuzati de presa".

De altfel, Tariceanu a declarat, la finalul sedintei grupurilor parlamentare, ca PNL nu va face nici un compromis si nu va renunta la sustinerea amendamentelor. "Nu renuntam la nimic! Vreau sa fiu foarte clar inteles, nu facem niciun fel de intelegere, de troc. Trebuie toate amendamentele sustinute, daca se considera ca aceste amendamente sunt utile, ele trebuie aprobate. Daca puterea vrea sa se comporte ca pana acum, n-are decat s-o faca, dar cu toate consecintele care decurg din aceasta atitudine", a precizat Tariceanu.

Sursele Hotnews.ro sustin ca PSD si PD-L erau dispusi sa le ofere parlamentarilor PNL cate doua miliarde lei vechi pentru circumscriptia pe care o reprezinta. Intelegerea a picat la interventia categorica a lui Calin Popescun Tariceanu. Aceleasi surse sustin ca o parte din liberali ar fi dispusi sa negocieze pentru ca interesul lor ca parlamenatri este sa directioneze bani in circumscriptia pe care o reprezinta, dar se tem de interdictia presedintelui de partid.

Pe de alta parte parlamentarii PSD si PD-L incearca sa poarta discutii individuale cu liberalii pentru a-i convinge sa accepte banii si sa nu-si mai sustina amendamentele.

Surse parlamentare declarasera joi ca Guvernul ar putea sa accepte cateva amendamente ale liberalilor pentru a debloca dezbaterile la buget, iar reprezentantii Coalitiei poarta negocieri cu PNL privind sumele care vor fi alocate liberalilor. Suma pe care guvernantii PSD si PD-L sunt dispusi sa o cedeze este intre 500 de milioane si 1 miliard lei noi. Dezbaterile la bugetul de stat au fost blocate de catre liberali care au depus peste 3.000 de amendamente.

In cursul diminetii de joi, parlamentarii au amanat discutia pe bugetul Ministerului Educatiei, pe motiv ca este un domeniu mai "complex", presedintele de sedinta, senatorul PDL Alexandru Peres, sugerand chiar ca negocierile "de afara" nu au fost finalizate.

Negocierile Coalitiei cu PNL au loc in contextul intarzierii dezbaterilor pe bugetul de stat pe 2009. Liberalii au depus peste 3.000 de amendamente si au ingreunat dezbaterile in plenul reunit. Liberalii au amenintat ca in cazul in care nu le vor fi aprobate macar cateva amendamente vor trimite prin posta alegatorilor toate propunerile respinse de parlamentarii PSD si PD-L.