Dezbaterile politice din Parlament pe tema bugetului de stat au fost marcate, marti, de schimbul de replici intre fostul premier Calin Popescu Tariceanu si actualul sef al Executivului, Emil Boc. Cei doi lideri s-au acuzat reciproc de la tribuna Parlamentului de "nepasare" si "incompetenta". Emil Boc a arata cu degetul catre fosta guvernare si le-a spus liberalilor ca "trebuie sa-si transforme acuzele in scuze la adresa romanilor, pentru deficitul bugetar inregistrat". In replica, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Boc arunca fumigene pentru a-si ascunde "incapacitatea si incompetenta" .

Cei doi lideri s-au aratat cu degetul si s-au acuzat reciproc in plenul Parlamentului. Emil Boc a acuzat fosta guvernare ca a lasat in urma "un incredibil deficit bugetar de 5,3%" si a cheltuit banii "pe sustinerea aparatului guvernamental si pe consumul bunurilor de lux".

In replica, Tariceanu a declarat ca bugetul prezentat de actuala guvernare este "catastrofal".

"Ceea ce ni se prezinta astazi e catastrofal, cel mai prost buget al Romaniei din 1990 pana in prezent . Acest buget "garanteaza" intrarea Romaniei in recesiune. I-am transmis domnului Emil Boc ca acest buget trebuie sa investeasca o tinta - ori doreste sa investeasca in infrastructura, ori sa creeze locuri de munca. Aceste lucruri nu se pot face simultan, din pacate. Domnul Boc a venit astazi in Parlament cu un discurs politic si a pus aceeasi placa - greaua mostenire".

La o a doua interventie de la microfon, Emil Boc si-a nuantat discursul si i-a somat pe liberali sa-si ceara scuze fata de romani pentru ceea ce au lasat in urma.

"Am un mesaj direct catre criticii din PNL. Eu cred ca aceia care au transformat o crestere economica de 8% intr-un deficit bugetar de 5% trebuie sa-si transforme acuzele in scuze in fata romanilor. PNL nu are cum sa inteleaga filosofia acestui buget si rigorile lui pentru ca PNL nu a inteles niciodata ce inseamna disciplina bugetara. (...)PNL e deranjat de faptul ca nu mai avem un buget pentru clientii politici (...), ci un buget pentru Romania si pentru relansarea economica a tarii. In al doilea rand, PNL e deranjat - in special domnul Tariceanu - ca nu mai exista bugetarii de lux pe care i-a creat (...),PNL este deranjat de faptul ca s-a inceput descretizarea tuturor contractelor ce vizeaza resursele Romaniei".

Premierul si-a incheiat discursul cu ironii la adresa liderului PNL.

"Credeti, domnule Tariceanu ca mai este cineva dispus sa va incredinteze spre pastrare si administrare 1 leu sau un metru patrat din teritoriul Romaniei, mai ales cel subteran? Am mari indoieli".

Imediat dupa discursul lui Boc si fara sa primeasca acceptul presedintelui de sedinta, Calin Popescu Tariceanu a urcat vizibil enervat la tribuna Parlamentului sa dea replica.

"Cand vorbiti despre incredintarea unui leu sau unui metru de teren, trebuie sa tineti cont ca in Romania functioneaza legi si legile nu lasa loc la acte discretionare. Ele obliga Executivul sa le respecte si sa le puna in aplicare, asa incat nu am nici un fel de problema, inclusiv cu ceea ce dumneavoastra doriti sa faceti - si cred ca ar fi un lucru binevenit -, desecretizarea contractelor comerciale care sunt confidentiale, conform legii. Dar sta la puterea dumneavoastra sa o faceti si as dori sa o faceti pentru a lamuri aceasta chestiune, pentru ca altfel, in mod evident, veti folosi fiecare prilej de a arunca o bomba fumigena pentru a va ascunde incapacitatea si incompetenta. Cred ca acest lucru trebuie facut".

Dupa interventia presedintelui PNL, premierul Boc a parasit sala refuzand sa dea declaratii presei. Dezbaterile la proiectul bugetului de stat pe 2009 sunt abia la inceput. Parlamentarii si-au stabilit un program prelungit in urmatoarele zile, astfel incat sa finalizeze si sa adopte bugetul pana la sfarsitul saptamanii.