Presedinele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Miercurea Ciuc, ca "empatia presedintelui Basescu fata de maghiari si dezideratele acestora se opreste la palinka si kurtos kalacs" (colac secuiesc - n.r.), informeaza Mediafax.

Kelemen Hunor a afirmat ca nu a fost surprins de declaratiile facute de presedintele Traian Basescu la Budapesta, in ceea ce priveste acordarea drepturilor colective minoritatilor si autonomia solicitata de maghiari.

"De fapt, presedintele Basescu s-a dus la Budapesta ca sa ne transmita: «Am venit aici sa va spun sa nu va bazati pe mine». Cel care neaga drepturile colective ale minoritatilor, neaga, intr-un mod ascuns, dreptul la existenta al comunitatilor nationale si cu acest lucru nu putem sa fim de acord", a declarat presedintele executiv al UDMR.

Intrebat de un jurnalist maghiar cand va fi conferita autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, presedintele Traian Basescu a raspuns ca termenul cand acest lucru s-ar putea intampla este niciodata. "Acesta este niciodata, pentru ca Romania este definita ca stat unitar suveran si nu cred ca vreun politician roman ar avea o alta abordare decat Constitutia", a declarat presedintele Traian Basescu la finalul unei intrevederi cu omologul sau maghiar la Palatul prezidential din Budapesta.