Blocul National Sindical (BNS) dezaproba proiectul legii bugetului de stat si al bugetului asigurarilor sociale pe 2009 in forma actuala si cere lamurirea aspectelor neclare ale bugetului. Intr-un comunicat, reprezentantii BNS subliniaza ca prefera un buget discutat mai indelung de catre Parlament, decat unul "precipitat, prost si care sa duca la multe complicatii".

"Inca o data, Blocul National Sindical intelege ca Romania are nevoie de un buget cat de repede cu putinta si isi exprima deschiderea de a participa oricand, la orice ora, la discutii pe marginea proiectului de buget. Din momentul in care Guvernul ne trimite restul informatiilor pe care le-am solicitat, nu ne mai opreste nimic sa ajungem la un acord si proiectul - transparent si orientat pe prioritatile reale ale Romaniei - sa fie inaintat Parlamentului", arata comunicatul.

Se solicita reluarea discutiilor dupa ce BNS va primi suficiente informatii, pentru a intelege "incotro se indreapta Romania si pe ce se duc banii contribuabililor". „Discutiile de luni nu au fost in masura sa ne lamureasca despre prioritatile acestui Guvern, putinele elemente nou aparute fiind praf in ochi. (...) O relatie de dialog social constructiv nu se va putea stabili atata timp cat se va apela la trucuri si strategii de manipulare a opiniei publice."

"Declaratia generalizatoare potrivit careia partenerii sociali si-ar fi dat acordul ca bugetul sa plece la Parlament o includem in categoria trucuri. Din categoria manipulari face parte incercarea partii guvernamentale de a nega cresterile de cheltuieli de personal prevazute pentru unii ordonatori principali de credite. Daca plecam de la premisa ca reprezentantii Guvernului au avut bunavointa sa citeasca bugetul inainte de intalnire, atunci aceasta ramane singura explicatie pentru discursul Nu exista majorari, n-ati inteles dumneavoastra bine, pe care l-au servit participantilor la discutii", se mai arata in comunicatul BNS.