Cele doua demisii de la interne, Liviu Drangea si Gabriel Oprea, par sa fie rezultatul unui blocaj politic si institutional care depaseste granitele disputelor din interiorul PSD si ridica o problema de sistem. Comasarea celor doua ministere s-a produs in 2003. A fost opera lui Octav Cozmanca, supranumit “cozmancatorul de prefecti”, simbolul administratiei supracentralizate. Atunci, PSD avea tot interesul sa-i controleze si sa-i tina in frau pe baronii locali. Acum, aceasta suprastructura centrala de putere si-a trait traiul si are toate sansele sa moara sub presiunile baronilor.

Premisele blocajului

  • Baronii locali sustinuti de lideri de la centru din PSD au facut presiuni asupra lui Oprea si Dragnea sa-si numeasca secretari de stat, iar postul cel mai vanat a fost sefia Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna.
  • Ca sa le castige bunavointa, la instalarea in functie Drangea a invitat toti baronii locali, el insusi fiind unul din reprezentantii lor de frunte (presedinte CJ Teleorman). A fost motivul pentru care Traian Basescu a lipsit de la ceremonia oficiala. 
  • Baronii locali cauta sa controleze un minister cu puteri uriase, care le da cu o mana bani iar cu cealalta ii controleaza.
  • Serviciul secret al internelor este instrumentul cheie, cu ajutorul caruia baronii locali pot fi tinuti in frau. Serviciul are prin lege posibilitatea sa controleze nu doar angajatii de la interene, ci si pe cei din administratii. 
  • Cheia puterii locale se afla, deci, la ministerul administratiei si internelor. Iata ce scria de pilda Vasile Dancu imediat dupa episodul Oprea si inainte ca Dragnea sa fie pus ministru: “Dupa ce Dragnea a reusit sa impuna aberatia controlului total al judetelor prin Președinte de Consiliu Judetean si Prefect de la acelasi partid, lucru acceptat si de PDL, ce mai lipseste din ecuatia controlului total al resurselor unui judet? E simplu, seful inspectoratului judetean de politie pus de grupurile de interese. Lucrare perfecta, ecranaj total”.
  • Semnficativ este faptul ca demisia lui Oprea a avut loc pe fundalul numirii lui Virgil Ardelean la DGPI, functie cheie atat pentru administratie cat si pentru interne. 
  • "Politia si politica din unele orase sunt in conexiune cu grupuri de interese, aceasta fiind una dintre semnificațiile luptei impotriva generalului Virgil Ardelean. Cu generalul Ardelean la interne, in funcție de control intern, interlopii politicii nu ar fi reusit sa-și promoveze in functii de conducere, mai ales la inspectoratele judetene, politisti corupți sau afiliati unor grupuri de interese”, mai scria Vasile Dancu dupa episodul Oprea. 
  • Altfel spus, ministrul administratiei si internelor tine acum in mana biciul, banii si politia, doua instrumente de control care, luate impreuna, devin arma letala. Or, cele doua ministere comasate devin o simpla arma politica in mana unui singur om, posesorul unor puteri nejustificat de mari. 
  • Interesele baronilor coincid cu nevoia descentralizarii, dar intra in contradictie cu puterea centrala. Liderii PSD si PDL isi doresc sa mentina controlul asupra teritoriului. 
  • La presiunile baronilor locali se adauga in mod evident calculele liderilor de la centru, care se bat pe o arma politica cu raza mare de actiune.
  • Batalia de la interne pare sa fie de fapt rezultatul coliziunii intre baronii locali, a caror putere locala a crescut exponential dupa votul uninominal, si puterea liderilor de la centru, a caror influenta politica este in scadere constanta. 
  • Functionarea celor doua ministere sub comanda unica nu-si mai gaseste justificare practica. N-a avut-o nici in 2003, cand Octav Cozmanca a realizat comasarea lor, cand a urmarit realizarea unui scop pur politic. 
  • Din acest motiv, Ministerul de Interne ar trebui rupt de administratie si depolitizat masiv. Altfel, internele vor fi in continuare sursa de blocaj politic si institutional.