Proiectul bugetului pe 2009 este discutat din nou in sedinta de guvern de joi, dupa ce acesta a fost dezbatut la Ministerul de Finante cu reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor, iar ulterior presedintele Traian Basescu a discutat cu acestia la Palatul Cotroceni. Intre timp, presedintele social-democrat, Mircea Geoana a declarat ca PD-L si PSD au ajuns, dupa discutii prelungite miercuri noaptea, la o formula care sa permita majorarea salariilor si pensiliilor, in limita resurselor.

"Exista o solutie echilibrata in care bugetul sa aloce resurse considerabile pentru investitii, dezvoltare si stimulare economica, dar si acele masuri de natura sociala, cu privire la pensiile mici, la salariile mici, care sa reprezinte intr-adevar un pachet economic si social coerent, echilibrat si votabil in Parlament. Mai important poate decat bugetul, un inceput de masuri legate de stimularea economiei si pastrarea locurilor de munca; evident va trebui ca in zilele urmatoare acest pachet sa fie finalizat", a precizat Geoana.

In opinia acestuia, inghetarea salariilor bugetarilor nu reprezinta o solutie realista. "Cred ca s-a ajuns la o formula rezonabila care sa permita si cresterea acestora, dar intr-un ritm si in cuantumul care sa permita acest lucru", a precizat Mircea Geoana, citat de Radio Romania Actualitati.

  • Inghetarea salariilor - marul discordiei

Marul discordiei, care ar putea adopta amanarea bugetului, a parut a fi propunerea anuntata de seful statului privind inghetarea salariilor si a pensiilor in urmatoarele 6 luni, insa liderii sindicali au iesit optimisti, in aceasta privinta, de la intalnirea de miercuri seara cu presedintele:

"Sper ca am reusit sa il convingem pe presedinte sa nu mai intervina in negocierile dintre noi si Guvern si sa renunte la impunerea moratoriului privind inghetarea salariilor si a pensiilor", a afirmat liderul CNSLR Fratia, Marius Petcu.

Citeste aicideclaratiile liderilor sindicali, la iesirea de la intalnirea cu seful statului.

La randul lor, reprezentantii patronatelor au insistat, la intalnirea cu Traian Basescu, pe necesitatea sprijinirii economiei si a pastrarii locurilor de munca, motivand ca acest lucru este mult mai usor decat crearea de noi locuri de munca.

Citesteaicideclaratiile facute de reprezentantii patronatelor, dupa intalnirea cu seful statului.