Cele 43 de organizatii sindicale si civice solicita premierului Boc sa declare 21 Decembrie - „Ziua memoriei victimelor comunismului in Romania” si ziua de 23 August - „Ziua comemorarii victimelor nazismului si comunismului”. In apelul transmis Guvernului se mentioneaza ca in cele doua zile autoritatile ar trebui sa organizeze evenimente de comemorare a victimelor comunismului din Romania. Cele 43 de organizatii sustin ca in acest sens cabinetul Boc ar trebui sa emita doua ordonante de Guvern.

“La implinirea a doi ani de la condamnarea crimelor comunismului de catre Presedintele Romaniei, precum si in anul comemorarii a 20 ani de la incredibilul masacru care a avut loc in timpul revolutiei anticomuniste din Decembrie 1989, va cerem sa declarati prin doua Hotarari de Guvern, ziua de 21 Decembrie - „Ziua memoriei victimelor comunismului in Romania” si ziua de 23 August - „Ziua comemorarii victimelor nazismului si comunismului” asa cum cere si punctul 9 al Declaratiei de la Praga din 3 iunie 2008 privind constiinta morala europeana si comunismul. Mentionam ca la 23 august 1939, la Moscova, a fost semnat Pactul Hitler-Stalin care a avut consecinte extrem de grave in istoria Romaniei”, se arata in solicitarea transmisa cabinetului Boc.

Ca argument se mentioneaza raportul Comisiei Tismaneanu prin care, in decembrie 2006, a fost condamant regimul comunist din Romania. Reprezentantii celor 43 de organizatii au prezentat si un model al Ordonantelor de Guvern prin care cele doua zile ar urma sa fie declarate de interes national.

“Una dintre propunerile Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (raport publicat in 18 Decembrie 2006) este “desemnarea unei zile comemorative in memoria victimelor represiunii si terorii comuniste”, se mentioneaza la articolul 1 al propunerii de ordonata prin care se declara zi de interes national, data de 21 decembrie.

In ceea ce priveste ziua de 23 august, se precizeaza ca, in 2004, cabinetul Nastase a reglementat tot printr-o Ordonanta de Guvern data de 9 Octombrie “Ziua Holocaustului in Romania”.

“Romania are datoria morala sa nu uite ziua fatala in care s-a decis dezmembrarea ei de catre Hitler si Stalin, doi briganzi totalitari ai istoriei. Romania trebuie sa condamne ca ilegitim si criminal pactul dintre acestia, precum si consecintele acestuia. Este extrem de important sa se comemoreze in aceeasi zi victimele celor doua regimuri politice totalitare, similare din multe puncte de vedere. La 23 august 1939, nazismul si comunismul si-au dat mana, au semnat un pact de "neagresiune" si au impartit ceea ce nu era al lor. Nazismul si comunismul au stabilit recordul de criminalitate in istoria omenirii: peste 110.000.000 de morti in doar cativa zeci de ani”, se mai arata in apelul trimis guvernului.