Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a anuntat luni, inaintea sedintei Biroului Permanent al PSD, ca nu intentioneaza deocamdata sa candideze la alegerile prezidentiale de anul acesta, sustinand ca PSD, ca partid secund intr-un Guvern controlat de Traian Basescu, are sanse putine de a-si sustine un candidat propriu.

"In acest moment am foarte mari rezerve in a candida la Presedintie. Imi este clar ca partidul, in aceasta pozitie secundara pe care o are acum la guvernare, in aceasta alianta care este practic controlata si coordonata de Traian Basescu, ar avea dificultati in a-si sustine un candidat propriu", a declarat Nastase.

Nastase a precizat ca asteapta decizia PSD-ului in acest sens, cel mai probabil la primul Congres al partidului, din primavara, pentru a lua o hotarare definitiva in aceasta privinta.

Mai mult, liderul PSD considera ca ipoteza aparuta in presa germana potrivit careia partidul l-ar sacrifica pentru a determina CE sa ridice monitorizarea pe justitie este o speculatie: "Cred ca este vorba de o speculatie. Sigur exista intentia de a se folosi Comisia Europeana pe post de sperietoare pentru a se justifica presiunile politice interne. Eu nu cred ca este vorba de colegi din cadrul PSD", a spus Adrian Nastase.

Pe de alta parte, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera ca, prin atacul direct la adresa lui Adrian Nastase din articolul aparut in presa germana, se incearca o discreditare a liderului PSD deoarece acesta este cel mai puternic contracandidat al lui Traian Basescu in cursa pentru Presedintie. De asemenea, Iliescu crede ca solicitarea procurorului general Codruta Kovesi, adresata Parlamentului, privind inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase este "cam suspecta".