Romania poate trece peste criza economica mult mai usor decat o vor face alte state europene, a afirmat, sambata, presedintele Traian Basescu, in timpul discursului sustinut la Iasi, cu prilejul aniversarii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Seful statului a mai vorbit, cu aceasta ocazie, despre necesitatea modernizarii statului roman, dar si a Constitutiei.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu la Iasi:

  • "Este un moment important, 24 ianuarie. El a fost prefigurat de pasoptisti la 1848, iar idealurile pasoptistilor au inceput a se implini odata cu alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza pe 5 ianuarie de Adunarea Electiva de la Iasi. A urmat 24 ianuarie la Bucuresti, moment care prin alegerea lui Cuza a insemnat piatra de temelie a statului roman modern. O piatra de temelie care a evoluat, pana la Unirea cea Mare, din 1918."
  • "Atunci, la 1859 si la 1918, romani si politicieni, popor si politicieni, au gandit in spiritul dragostei lor pentru Romania si al respectului pentru viitor."
  • "Romania a inceput sa se modernizeze, a inceput sa existe incepand cu 24 ianuarie 1859. Procesul de modernizare a fost unul dificil, dar este un proces care nu se poate intrerupe niciodata. Astazi, mai mult ca oricand, avem nevoie de continuarea procesului de modernizare a statului roman."
  • "Modernizarea statului nu este o vorba. Modernizarea statului este o necesitate. Fiecare zi care trece adauga exigente noi. Modernizarea nu este doar treaba politicienilor. Modernizarea se face atunci cand o natiune intreaga doreste si cere acest lucru."
  • "Eu va chem pe dumneavoastra, pe cei 22 de milioane de romani din interiorul tarii si pe ceilalti circa 10 milioane de romani din afara tarii sa fim parte la procesul de modernizare a Romaniei."
  • "Asa cum spunea mai devreme si Roberta Anasatase, avem nevoie de modernizarea Constitutiei. Avem nevoie de modernizarea institutiilor statului. Dar poate mai mult decat orice si poate mai mult decat oricand, avem nevoie de modernizarea modului nostru de a gandi."
  • "Romanii nu trebuie sa se mai multumeasca cu putin, iar politicienii nu mai au dreptul sa mai dea romanilor putin."
  • "Avem nevoie sa fim solidari intr-un moment de trecere peste o perioada dificila, nu numai a Romaniei. Toata Europa este in criza economica."
  • "Avem nevoie de solidaritate. Si avem nevoie sa fim mandri din nou ca suntem romani."
  • "Auzim prea mult, prea des, cat de neputinciosi suntem noi, si deschideti orice televizor si veti vedea acest lucru, cat de neputincioase sunt institutiile statului si cat de destepti sunt altii."
  • "Va asigur dragi romani ca suntem un popor destept, un popor puternic, un popor care poate fi foarte hotarat si istoria a aratat acest lucru. Astazi, va cer sa privim in istoria noastra, sa vedem actele de bravura ale acestui popr si sa refuzam pe oricine crede ca romanii nu sunt un popor puternic, un popor mandru, un popor care sa poata sa genereze progres."
  • "Sunt unul dintre aceia care respinge constant si fara rezerve ideea ca aceasta tara trebuie condusa de altii. Aceasta tara este o tara care trebuie condusa de propriul ei popor suveran. Aceasta tara este una care trebuie ascultata de politicieni. Romania este o tara care poate deveni extrem de puternica. Si nu o spun in zi de sarbatoare, o spun zi de zi, cu convingerea ca poporul roman este un popor care face parte din elita europeana."
  • "Proiectul Unirii Romaniei a fost sustinut de statele puternice ale Europei de la vremea resopectiva, pentru ca puterile europene doreau la gurile Dunarii un stat modern."
  • "Astazi suntem un stat puternic, un stat suveran, un stat independent, care, cu cei 22 de milioane de romani, trebuie sa treaca printr-o perioada de criza economica la nivelul Europei si la nivel global. Am convingerea ca putem trece prin aceasta perioada mult mai usor decat o vor face multe alte tari din Europa."
  • "Avem nevoie de un singur lucru - de solidaritate. Solidaritatea dintre popor si oamenii politici. Avem nevoie de intelepciunea de a-i ajuta pe cei care sunt in nevoie sa treaca mai usor peste perioada de criza. Si avem nevoie de sacrificii ale celor care reprezinta elita politica."
  • "Asa cum cei care au facut Unirea au stiut sa isi sacrifice interesele personale si de grup acum 150 de ani, tot asa astazi romanii au nevoie de o clasa politica ce trebuie sa isi sacrifice interesele de grup in favoarea natiunii."
  • "Trebuie sa intelegem acum, asa cum au inteles si politicienii de acum 50 de ani, ca nimeni nu poate fi mai presus de lege. Si as aminti din cuvantul lui Kogalniceanu catre Cuza: Este ceea ce trebuie sa facem astazi. Legea sa fie deasupra tuturor. De la presedinte pana la cel mai neinsemnat om din aceasta tara, daca putem spune ca un om poate fi neinsemnat. Ma refer la neinsemnat ca functie."
  • "Este obligatia noastra, astazi, de a moderniza statul in primul rand respectandu-i legile. Va asigur de tot devotamentul meu pentru un proces drept si de modernizare rapida a statului roman. Avem nevoie de modernizarea statului pentru a il pune total in favoarea romanilor."