"Avem nevoie de o Constitutie adaptata noilor realitati. Procesul de revizuire este un proces complicat, care trebuie sa aiba ca obiectiv increderea fiecarui cetatean in puterea Constitutiei de a-i apara libertatea si drepturile fundamentale, de a face institutiile statului sa functioneze in interes public si de a elimina blocajele politice", a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, inaintea receptiei oferite la Palatul Cotroceni cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la Marea Unire.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • "Zilele acestea se implinesc 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane, prin alegerea la Iasi si la Bucuresti a unui singur domnitor, Alexandru Ioan Cuza. In ultimul an am aniversat un numar rotund de ani de la 3 momente fondatoare ale Romaniei moderne: Revolutia de la 1948, Marea Unire de la 1918 si Unirea Principatelor de la 1859. Tot anul acesta vom aniversa 20 de ani de la Revolutia Romana."
  • "Toate cele 4 momente ne invata despre nevoia de libertate si de unitate a romanilor. Libertatea si unitatea nu puteau fi castigate decat prin organizarea statala coerenta, a reformei institutionale si constitutionale profunde, intr-un cuvant, prin modernizare."
  • "Ca sef al statului, este datoria mea sa amintesc tuturor ca la fiecare Zi Nationala, la fiecare aniversare, noi trebuie sa rememoram si sa retraim idealurile celor care au construit statul roman."
  • "Aceste idealuri erau in primul rand credinta in unitatea nationala, actiunea solidara in vedrea realizarii binelui comun, capacitatea de a insufleti populatia si increderea in viitorul demn al statului roman."
  • "Lectia politica a generatiilor care au contibuit la modernizarea Romaniei este ca patriotismul nu este un simplu discurs, ci presupune sacrificii politice, sacrificii materiale ale celor care compun elita natiunii, sacrificii ale celor care numai prin exemplul lor pot duce tara inainte."
  • "Trebuie sa recunoastem ca prea adesea in ultimii ani, elita noastra politica a dezamagit. De ce este nevoie? Vreau sa mentionez trei lucruri: capacitatea de a oferi o viziune a Romaniei de maine, care sa creasca increderea in viitor a romanilor, capacitatea de a mobiliza cetatenii in jurul proiectului unei societati mai drepte si mai echilibrate. In al treilea rand, avem nevoie de forta de a oferi drept exemple, inclusiv daca este nevoie, prin sacrificarea unor interese politice de moment sau de partid in favoarea celui national."
  • "Astazi, Romania are nevoie de o noua modernizare, de reforme profunde, inclusiv, de natura constitutionala. O Romanie moderna inseamna in primul rand o Romania europeana. Procesul de integrare in structurile europene este abia la inceput. Avem obiective serioase, de natura economica si sociala, pe care trebuie sa le urmarim consecvent."
  • "Avem nevoie de o Constitutie adaptata noilor realitati. Procesul de revizuire este un proces complicat, care trebuie sa aiba ca obiectiv increderea fiecarui cetatean in puterea Constitutiei de a-i apara libertatea si drepturile fundamentale, de a face institutiile statului sa functioneze in interes public si de a elimina blocajele politice."
  • "Toate acestea nu pot fi facute gandindu-ne numai la ziua de maine sau la alegerile de poimanine. O noua modernizare are nevoie de o noua atitudine a oamenilor politici, are nevoie de dialog, de respectarea interesului romanilor si de includerea lor in procesul de elaborare si de decizie."
  • "Nemultumirea romanilor fata de o mare parte a institutiilor statului poate fi transformata intr-o energie pozitiva care sa duca la schimbarile pe care le asteptam de multi ani. Noua modernizare este proiectul care poate transforma tensiunea negativa a certurilor politicienilor in energia constructiva a dialogului si a solidaritatii."
  • "In ultimii 20 de ani, Romania s-a schimbat, s-a dezvoltat economic, s-a democratizat. Totusi, avem cu totii sentimentul ca societatea nu este suficient de dreapta si ca de multe ori binele comun este neglijat in favoarea unor interese individuale sau de grup."
  • "Numai construind impreuna institutiile de care are nevoie Romania de maine, putem asigura o functionare eficienta si democratica a statului roman, ne putem cu adevarat integra in realitatea Europei unite si in primul rand, putem schimba atitudinea romanilor fata de ei insisi. Aceste schimbari cer multa solidaritate, dar si sacrificii, inclusiv sacrificii politice."
  • "In aceste momente in care asistam la probleme economice la scara europeana si globala, intelegem mai usor de ce este nevoie de o reforma a statului roman care sa duca la un stat eficient, capabil sa impulsioneze dezvoltarea economica si sa ii protejeze pe cei care se afla in dificultate"
  • "Noua modernizare, inclusiv reforma statului, sunt procese care nu pot fi facute prin ordonanta de urgenta, dar sunt procese care nici nu mai pot fi amanate. Daca nu le facem acum, generatiile de maine se vor intreba de ce am fost atat de lasi sau atat de dezbinati, atat de lispiti de viziune incat sa le sacrificam viitorul."
  • "Sisteme de educatie si sanatate performante, siguranta cetateanului si combaterea coruptiei, prestigiul tarii in lume, dar si masura in care avem un veritabil stat de drept si un sistem politic democratic sunt toate legate de capacitatea noastra de a fi uniti pentru a atinge obiectivul unei noi modernizari a Romaniei."
  • "Imi permiteti sa inchei exprimandu-mi dorinta si apelul catre dumneavoastra sa lasam urmasilor o Romanie mai buna. O putem face acum."