Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a declarat miercuri ca presedintele va urma calea legala in cazul afirmatiilor lui Claudiu Saftoiu legate de interceptarile telefonice. "Presedintele considera ca Parchetul trebuie sa se autosesizeze in acest caz", a adaugat Turcan.

Declaratii Valeriu Turcan:

  • Administratia Prezidentiala ii solicita d-lui Saftoiu sa probeze afirmatiile legate de interceptarile telefonice.
  • Afirmatiile domnului Saftoiu sunt iresponsabile si neadevarate iar presedintele va urma calea legala.
  • Daca exista persoane care spun ca au primit informatii privind viata privata sau politica a unor cetateni romani, pozitia presedintelui este urmatoarea: respectivele persoane se fac vinovate de tainuire.
  • Presedintele nu a solicitat de la sefii serviciilor secrete informatii despre viata unor cetateni romani.

Fostul sef al SIE, Claudiu Elvis Saftoiu, a declarat, marti la Realitatea TV, ca a aflat de la presedintele Basescu ca acesta stia tot ce discutau la telefon ceilalti lideri politici. Administratia prezidentiala a dat un comunicat in care infirma cele declarate de Saftoiu.

"Eu am aflat de interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale, acum un an, acum doi ani, si am aflat de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana", a declarat Saftoiu.

Fostul sef al SIE a avut o noua interventie telefonica pe Realitatea TV sustinand ca nu stia direct de la presedintele Basescu ca acesta isi asculta adversarii politici ci ca si-a dat seama de aceste lucruri din declaratiile publice ale presedintelui.

"Eu nu vreau sa cred ca dl presedinte al Romaniei se bazeaza pe simple barfe. E clar ca se baza pe informatii primite de la servicii secrete, dar nu pot preciza de la cine. Vedeti declaratiile si iesirile publice ale presedintelui in perioada suspendarii sale si vedeti ca anticipa miscarile adversarilor politici. Nu mi-a zis mie persoanal, dar mi-am dat seama din declaratiile sale publice", a declarat fostul sef al SIE.

Si fostul presedinte Emil Constantinescu a solicitat, miercuri, constituirea in regim de urgenta a unei Comisii Parlamentare care sa cerceteze veridicitatea afirmatiilor pe care le-a facut Claudiu Saftoiu, fost consilier prezidential pentru Siguranta nationala, aparare si ordine publica, fost director SIE, cu privire la faptul ca presedintele Basescu ar detine informatii referitoare la importanti lideri politici din Romania, in urma unor interceptari telefonice ilegale.

Parchetul nu se autosesizeaza in cazul Saftoiu

Ministerul Public informeaza ca Parchetul nu se sesizeaza din oficiu, intrucat "din afirmatiile lui Claudiu Saftoiu, exprimate prin doua declaratii publice referitoare la acelasi subiect, nu rezulta elementele unei fapte penale determinate",- conditie prevazuta de procedura penala pentru autosesizare, relateaza Mediafax.

SIE nu efectueaza activitati de interceptare a comunicatiilor, ci doar de valorificare prin inregistrare a rezultatului interceptarii realizate de autoritatea nationala competenta

"In virtutea obligatiei ce incumba Serviciului", anunta un comunicat oficial al SIE, "in cursul anilor 2007 si 2008, urmare a unor afirmatii grave ale unor persoane aflate, la acel moment, in functii de inalta demnitate publica, SIE a raspuns tuturor solicitarilor adresate atat de Comisia SIE cat si de Comisia comuna parlamentara de ancheta abilitata sa verifice informatiile furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor, referitoare la suspiciunea de incalcare a normelor legale in materia interceptarii comunicatiilor telefonice." In cursul anului 2007, comisiile parlamentare au derulat trei actiuni de control pe aceasta tema la sediul SIE, dintre care doua inclusiv in spatiile tehnice, mai arata comunicatul.

"Concluziile verificarilor efectuate de aceste Comisii, exprimate public sau transmise Serviciului, evidentiaza faptul ca SIE a respectat integral dispozitiile legilor romane in materie. Totodata, s-a constatat ca SIE nu efectueaza activitati de interceptare a comunicatiilor, ci doar de valorificare prin inregistrare a rezultatului interceptarii realizate de autoritatea nationala competenta, exclusiv in cazuri de siguranta nationala."