In spatele usilor inchise, proaspetii alesi uninominal aflati la primul mandat au ridicat pretentii pentru functii in Legislativ si au cerut modifcarea regulamentului intern al grupurilor parlamentare. Surse PD-L participante la intalnirea de la Poiana Brasov au declarat pentru HotNews.ro ca "aripa tanara” doreste sa introduca in regulamentul de functionare inca 4 functii de vicelideri, pe langa cele patru existente in prezent. Nou sositii in Legislativ doresc si ei functii in comisiile de specialitate.

Grupurile parlamentare PD-L impreuna cu liderii partidului si ministrii s-au reunit in week-end in Poiana Brasov pentru a-si stabili prioritatile sesiunii parlamentare din februarie. Presedintele PD-L Emil Boc i-a dascalit pe alesi sa lase orgoliile la o parte si sa fie corecti cu colegii social-democrati.

"Suntem parteneri cu cei de la PSD si vom fi competitori electorali in toate competitiile care vor urma. Insa vreau sa fim corecti si sa avem o relatie de fair-play in raport cu partenerii de la PSD. Rugamintea mea ar fi sa incercam sa punem deoparte orgoliile si sa ne concentram pe prioritati iar in campania electorala sa avem ca motiv de dezbatere lucrurile bune pe care le-am realizat pentru Romania si mai putin dezbaterile politicianiste si certurile dintre noi"

Luati de prosti?

In spatele usilor inchise, sedinta grupurilor parlamentare s-a tensionat. Conform unor surse democrat-liberale, deputatii i-au replicat lui Boc ca "daca sunt atacati si nu raspund, vor fi luati de prosti". Parlamentarii au solicitat conducerii partidului sa ia atitudine pe viitor la atacurile si declaratiile care vor veni din partea PSD.

Pe de alta parte, vicepresedintele Cezar Preda i-a atentionat pe liderii PD-L sa nu faca blat la alegerile europarlamentare cu PSD pentru ca vor fi taxati de electorat.

Tema numirii presedintilor si vicepresedintilor comisiilor parlamentare a tensionat din nou discutiile. Deputatii si senatorii aflati la primul mandat si-au exprimat nemultumirea fata de modalitatea in care conducerea PD-L au facut nominalizarile in aceste functii. "Au fost numiti pe la comisii toti cei care fie poarta servietele liderilor importanti, fie sunt cumetrii si au afaceri impreuna. Nu este normal, sunt de acord ca cei la primul mandat nu au experienta, dar numirile nu au fost facute pe experienta" ne-a declarat un parlamentar democrat-liberal.

La oameni noi, tot ei

Conform surselor Hotnews.ro, deputatii Danut Liga, Sever Voinescu si Gelu Visan, sustinuti de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, au luat cuvantul in fata conducerii PD-L si au solicitat refacerea regulamentului intern.

Danut Liga a tunat si a fulgerat la adresa vicepresedintelui Ioan Oltean, (absent de la sedinta) comunicand conducerii ca este o jignitor ca vicepresedintele si deputatul de Bistrita sa faca legea si sa-si nominalizeze oamenii in comisii cum crede de cuviinta.

Aceleasi surse sustin ca Liga a protestat in fata liderilor PD-L amintind de episodul numirii Robertei Anastase la sefia Camerei Deputatilor . "Este inacceptabil ca Oltean sa vina la grup si sa bata cu pumnul in masa, sa ne impuna noua sa-l alegem ca sef al Camerei", ar fi spus Liga in sedinta grupurilor parlamentare.

Sa se revizuiasca, primesc

Ioan Oltean a intentionat sa candideze la sefia Camerei Deputatilor, insa nu a primit votul deputatilor PD-L. Ca premiu de consolare, liderii PD-L l-a nominalizat in functia de vicepresedinte al Camerei.

Deputatii aflati la primul mandat au facut front comun si au solicitat conducerii PD-L sa le dea posibilitatea de a-si nominaliza singuri reprezentantii in comsiile de specilitate si viceliderii la grup. Conform surselor democrat-liberale, "aripa tanara" doreste sa introduca in regulamentul de functionare inca 4 functii de vicelideri pe langa cele patru existente in prezent. De asemenea, noii sositi in Legilsativ doresc si ei functii in comisiile de specilitate

Pentru a calma spiritele, presedintele Emil Boc le-a dat unda verde parlamentarilor sa elaboreze un nou regulament de functionare interna. Deputatii si senatorii urmeaza sa se intalneasca luni, 19 ianuarie, pentru a lucra la noul cod de functionare interna. Acesta va fi depus pana la inceputul lunii februarie la Biroul Permanent National al PD-L pentru a fi discutat si analizat in sedinta.

Chef cu Basescu

Dupa discutiile tensionate din spatele usilor inchise, sambata seara, democrat liberalii au avut in program o petrecere cu lautari la hotel Miorita. Cand petrecere era in toi, si-a facut aparitia si presedintele Traian Basescu insotit de sotia sa. Seful statului a sosit in jurul orei 22:00 si a stat aproximativ doua ore alaturi de democrat -liberali. Conform surselor Hotnews.ro, Traian Basescu a stat la masa cu liderii PD-L si si-a manifestat multumirea ca grupurile parlamentare ale partidului s-au marit in urma alegerilor din 2008.

Aceleasi surse sustin ca presedintele nu a tinut nici un discurs moralizator, ci a facut glume si a depanat amintiri cu liderii democrat-liberali

Traian Basescu a parasit petrecerea democrat-liberalilor dupa aproximativ doua ore fara a face declaratii de presa.

Captivi in sala de bowling

In comparatie cu reuniunea grupurilor parlamentare de anul trecut, conducerea PD-L a incercat, anul acesta, sa tina presa departe. Ziaristii au fost cazati in Brasov departe de democrat liberali, care au stat in Poiana Brasov. Ziaristii au avut acces doar la declaratiile oficiale ale liderilor PD-L, restul discutiilor fiind cu usile inchise.

Au existat si momente tensionate chiar in prima zi de lucru, cand presa a fost adusa cu autocarul in Poiana Brasov, la complexul Favorit, unde se desfasura evenimentul. La intrarea in hotel, jurnalistii au fost controlati la sange de catre SPP si preluati de catre organizatori si invitati in sala de bowling pentru a nu deranja parlamentarii care incepusera sa-si faca aparitia la receptia hotelului.

Organizatorii de la PD-L Brasov s-au postat in fata intrarii salii de bowling interzicand reprezentantilor mass media sa paraseasca locatia. Dupa interventii telefonice catre organizatorii de la Bucuresti, jurnalistii "au fost eliberati".

Cu dubita in restaurant

Un al doilea moment tensionat a fost in fata hotelului Miorita, unde s-a desfasurat petrecerea PD-L. Pentru a distrage atentia presei, organizatorii au rezervat cateva mese la un club in Brasov chiar in timpul petrecerii de la Miorita.

In schimb, jurnalistii care detineau informatii ca urma sa apara Traian Basescu in Poiana s-au postat in fata hotelului Miorita. Primarul Brasovului a iesit afara si ne-a apostrofat ca este o petrecere privata la care nu suntem invitati. "Eu am organizat petrecerea, pe banii mei si voi nu sunteti invitati. Este domeniu privat, va rog sa-l parasiti", ne-a apostrofat Scripcaru.

Dupa interventia primarului au aparut organizatorii de la PD-L Brasov, care au invitat presa sa plece din fata hotelului. Pentru ca jurnalistii au refuzat, unul din membrii de partid a parcat o dubita chiar in fata intrarii pentru a ingreuna vizibilitatea camerelor de luat vederi. Insistenta jurnalistilor de a-l astepta pe presedinte sa plece a invins pana la urma zelul membrilor de partid iar spiritele s-au calmat.