Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sambata, la Targu Mures, ca modificarile aduse Constitutiei vor fi analizate de juristii Uniunii. Liderul UDMR a adaugat ca, daca se doreste o schimbare radicala a Constitutiei, atunci aceste modificari trebuie sa includa neaparat si problemele etnice.

„Nu cred ca astazi vom incerca sa tragem anumite concluzii, fiindca am fi neseriosi daca am face asa ceva. Noi avem o serie de colegi juristi foarte bine pregatiti in domeniul dreptului constitutional si ei trebuie sa faca o analiza. Nu exista nici o urgenta in acest caz, dupa parerea mea. E mult mai bine daca facem o analiza profunda si dupa aceea formulam anumite concluzii”, a afirmat Marko Bela, citat de NewsIn.

Politicianul maghiar a adaugat ca daca se doreste o modificare radicala a Constitutiei, atunci aceste modificari trebuie sa fie bine studiate si sa includa neaparat si problemele etnice. „Daca se discuta despre schimbarea sistemului sau regandirea sistemului democratic din Romania, regandirea relatiilor intre Preseditie, Guvern, Parlament, problema justitiei, atunci eu as afirma ca e nevoie si de schimbari radicale si in ceea ce priveste abordarea problemei etnice”, a spus Marko Bela.

Marko: Actualul sistem bicameral este unul fals

Referindu-se la propunerea facuta de PDL privind Parlamentul unicameral, Marko Bela a spus ca nu este exclusiv ideea democrat liberalilor. „Nu PDL a lansat acest lucru si ideea Parlament unicameral figureaza si in Raportul Comisiei Prezidentiale. Se poate, ar fi mai bine decat actualul bicameralism, care e un fals bicameralism, pentru ca cele doua camere au atributii asemanatoare, senatorii si deputatii sunt alesi in mod identic, numai marimea colegiilor difera. Fata de acest bicameralism un Parlament unicameral ar fi mai benefic”, a declarat presedintele UDMR.

Acesta a adaugat, insa, ca in contextul actual al unei tari „mare si multicolora”, el propune ca solutie optima un bicameralism real, unde senatorii si deputatii sa aiba roluri diferite. „De exemplu, Camera Deputatilor ar fi o camera politica, si Senatul ar putea sa fie o reprezntare teritoariala a diferitelor judete sau regiuni si bineinteles trebuie sa exite o difernta esentiala intre atributile celor doua camere. Solutia optima ar fi un bicameralism real, dar si un unicameralism ar fi mai bun dect actualul sitem bicameral, care este un bicameralism fals”, a conchis Marko Bela.