Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a sustinut, vineri, la Constanta, ca deficitul bugetar a crescut din cauza cheltuielilor facute de ministere, care nu au tinut cont de veniturile in scadere, in ultima saptamana cheltuielile depasind un miliard de euro, transmite NewsIn.

Liderul PNL a raspuns, intr-o conferinta de presa, la acuzatiile presedintelui Traian Basescu, care a spus ca Guvernul Tariceanu a actionat iresponsabil in 2008. “Am mari indoieli in priceperile de natura economica ale domnului presedinte. Cred ca, prin Constitutie, are alte responsabilitati. Dansul intra pe terenul Guvernului. Vrea sa vorbeasca in numele Guvernului, dar deja ne obisnuim, ca dansul este acum si premier”, a spus Tariceanu.

El a explicat ca performanta economica a unui Guvern se masoara in cateva elemente cheie si anume cresterea PIB, cresterea puterii de cumparare, venituri, salarii, pensii, urmarirea inflatiei, ca nu cumva aceste castiguri sa fie erodate, crearea unui numar de locuri de munca pentru a avea cat mai putini asistati sociali, ceea ce s-a urmarit in 2008. El a afirmat ca singurul lucru pe care actualul guvern trebuia sa il faca era sa opreasca cheltuielile.

“Trebuiau ca, asa cum am facut noi, sa puna la un moment dat frana la cheltuirea banului public. Pentru ca, de cealalta parte, nu se inregistrau veniturile scontate programate din cauza crizei. Au venit la guvernare si s-au apucat de numirea secretarilor de stat, de negocierea posturilor, agentii, prefecti. E la indemana oricui, a ministrului de finante, care e in functie. Nu e nevoie de ordonante de urgenta. A ramas robinetul deschis. Trebuiau sa inchida robinetul”, a spus fostul prim-ministru.

El a mai afirmat ca, din aceasta cauza, in ultima saptamana s-au facut cheltuieli de peste un miliard de euro. “Stiti ca s-au facut in ultima saptamana cheltuieli de peste un miliard de euro? Sunt neprofesionisti. Asta e dovada si domnul Basescu stie lucrul asta. Daca ar fi stiut ce sa faca si sa inchida robinetul la vreme, atunci sigur probabil nu ar fi avut de ce sa se planga. De robinetul deschis au profitat si administratiile locale si ministere conduse de domniile lor. Probabil nu au vrut ori nu au stiut”, a concluzionat liderul liberal.