Vicepresedintii PNL Crin Antonescu si Ludovic Orban ar putea face front comun pentru a-l inlatura pe Calin Popescu Tariceanu de la sefia partidului. Conform unor surse Hotnews.ro, cei doi lideri liberali iau in calcul schimbarea statutului PNL astfel incat sa le permita acestora sa conduca in tandem. Antonescu si Orban admit ca sunt in relatii foarte bune, dar neaga ca si-ar dori sa conduca PNL in tandem. Pe fondul nemultumirii unor filiale, o alta varianta ar fi impingerea lui Tariceanu la o candidatura prezidentiala iar un previzbil esec ar justifica inlocuirea sa de la sefia PNL.

Mai exact, daca se convoaca un Congres National PNL, Crin Antonescu ar putea sa candideze pentru functia de presedinte al PNL, iar Ludovic Orban pentru un post de presedinte executiv.

Sursele Hotnews.ro sustin ca Antonescu si Orban iau in calcul varianta sa forteze schimbarea statutului PNL astfel incat sa candideze in tandem la conducerea PNL. Prin propunerea modificarii structurii de conducere, si introducerea unei functii de presedinte executiv, cei doi lideri ar avea acces la sefia partidului. Structura de organizare si functionare poate fi modificata doar in cadrul unui Congres national cu acordul majoritatii membrilor PNL.

Varianta luata in discutie de nemultumitii din PNL prevede ca senatorul Crin Antonescu sa candideze pentru functia de presedinte iar Ludovic Orban pentru functia de presedinte executiv.

Aceleasi surse sustin ca schimbarea sefiei PNL si inlaturarea lui Tariceanu ar putea avea sanse reale numai daca cei doi vicepresedinti isi vor uni fortele. "Orban este foarte potrivit pentru o functie de presedinte executiv pentru ca este un bun organizator si coordonator iar Antonescu are un discurs de lider si prestanta", ne-a declarat un liberal sub protectia anonimatului.

Contactati de Hotnews.ro, atat Crin Antonescu cat si Ludovic Orban au negat de existenta unor astfel de discutii.

  • Crin Antonescu: In primul rand, nu am luat inca o decizie de a candida la functia de presedinte al partidului si nu cred ca la momentul potrivit o eventuala candidatura a mea ar trebui sa depinda de o alta. Nu stiu cu cine ati discutat dumneavoastra si nu a venit nimeni la mine sa imi propuna o astfel de sustinere, nu am informatii in acest sens. In schimb, eu am o relatie excelenta cu Ludovic Orban si intodeauna ne-am inteles bine dar, deocamdata, nu s-a pus o astfel de problema. O eventuala colaborare cu Ludovic Orban pentru sefia partidului nu este posibila pentru ca in statutul  PNL nu exista o functie de presedinte executiv.
  • Ludovic Orban: Nu stiu, nu am avut nicio discutie in acest sens nici cu domnul Antonescu, nici cu membrii PNL. Eu si Crin Antonescu suntem o echipa de foarte mult timp si am lucrat intodeauna foarte bine. In ceea ce priveste functia de presedinte executiv ea nu se regaseste in functia de conducerea a partidului, dar poate fi modificat statutul PNL prin Congres extraordinar. Mai mult nu vreau sa comentez.

Mai multi lideri de filiale din tara sunt nemultumiti de opozitia slaba pe care o exercita partidul si liderul acestuia Calin Popescu Tariceanu fata de guvernarea PSD-PD-L.

O alta varianta luata in calcul de nemultumitii din PNL ar fi, conform acelorasi surse, mentinerea lui Tariceanu la sefia partidului pentru a candida la alegerile prezidentiale. Calculele liberalilor se bazeaza pe probabilitatea ca Tariceanu va pierde in fata lui Traian Basescu, fapt care ar duce si la demiterea de la conducerea PNL.

Printre nemultumitii din PNL care ar putea sa sustina gruparea Antonescu-Orban se numara Norica Nicolai, Teodor Melescanu si Radu Stroe.

Delegatia Permanenta PNL, alcatuita din sefii filialelor si membrii conducerii centrale, se va reuni pe 4 februarie pentru a stabili data la care va avea loc Congresul national al partidului.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a anuntat intr-un interviu acordat ziarului "Evenimentul zilei" ca intentioneaza sa candideze la sefia PNL si solicita organizarea unui congres national cat mai repede posibil. Pe de alta parte, si vicepresedintele Crin Antonescu a declarat public ca isi doreste convocarea congresului in cel mai scurt timp posibil.

  • In replica, presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu, l-a taxat pe Orban. In sedinta Biroului Permanent (BP) de la inceputul saptamanii, Tariceanu  l-a numit purtator de cuvant pe Bogdan Olteanu limitand astfel atributiile lui Ludovic Orban in calitate de vicepresedinte pe probleme de imagine. In schimb,  la finalul sedintei BP-ului, Tariceanu a declarat presei ca nu-l deranjeaza intentia lui Orban de a candida la sefia partidului. "In PNL a existat intotdeauna o competitie cu ocazia congreselor, pentru toate functiile, inclusiv pentru functia de presedinte. Ar fi nefiresc pentru PNL sa existe decat un singur competitor, suntem un partid democratic (...) nu ma deranjeaza absolut de fel dorinta lui, pe care o si cunosc, nu este o surpriza pentru mine", a declarat Tariceanu.