O noua tema ameninta linistea Guvernului Boc: adoptarea Codurilor. Ministrul pentru realatia cu Parlamentul, Victor Ponta a declarat pentru HotNews.ro ca PSD l-a mandatat miercuri, la Snagov, sa sustina retrimiterea Codurilor in Parlament, dar spune ca dezbaterea trebuie incheiata in doua luni. Pe de alta parte, Traian Basescu insista ca adoptarea Codurilor sa se faca prin asumarea raspunderii, pe motiv ca dezbaterile parlamentare se pot lungi ani de zile. Prins la mijloc, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, pledeaza pentru o “dezbatere publica serioasa”, de maxim 2-3 luni. Predoiu spune ca prefera asumarea raspunderii, dar nu exclude retrimiterea lor in Parlament. Ministrul a precizat ca va discuta cu premierul Boc chestiunea Codurilor la inceputul saptamanii viitoare.

PSD s-a decis: va sustine adoptarea Codurilor – Penal, de Procedura Penala si cel de Procedura Civila – prin retrimiterea lor la Parlament. Victor Ponta a explicat pentru HotNews.ro ca decizia s-a luat la Snagov si ca intreaga conducere (“si Mircea Geoana, si ceilalti”) l-a mandatat sa sustina in Guvern retrimiterea Codurilor.

Ponta sustine ca “nu este o decizie impotriva lui Traian Basescu”, dar ca sunt “documente mult prea importante care trebuie dezbatute in Parlament”. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul sustine ca argumentul presedintelui, potrivit caruia retrimiterea Codurilor in Parlament risca sa intarzie adoptarea lor cu cativa ani, era valabil in vechiul legislativ: “Dar cand ai 70%, poti sa faci o comisie speciala, sa-i dai un termen de o luna-jumate ca sa lucreze si poti veni in 2 luni cu o forma finala in plen”.

Ziarul Gandul scrie ca retrimiterea Codurilor face parte dintr-un asa-numit plan pus la cale de PSD impotriva presedintelui Basescu. Victor Ponta neaga insa ca retrimiterea Codurilor are ca scop deschiderea unui nou front de lupta cu seful statului: “Noi vrem sa aratam ca s-a terminat epoca in care Traian Basescu si Guvernul erau in razboi cu Parlamentul. Cred ca nici parlamentarii PD-L n-ar fi fericiti sa auda ca ei nu-s buni si ca strica codurile”.

Ministrul PSD afirma ca decizia finala va fi luata impreuna cu PD-L, dar n-a spus ce se va intampla daca partenerii de guvernare nu vor renunta la asumarea raspunderii. “PDL sau domnul Basescu vor codurile repede, dar nu putem ocoli Parlamentul. Decizia o vom lua insa impreuna”, spune Ponta.

Predoiu: “O dezbatere publica serioasa este garantie pentru asumarea raspunderii”

O prima discutie in Guvern pe tema procedurii de adoptare a Codurilor ar putea avea loc la inceputul saptamanii viitoare, a declarat pentru Hotnews.ro ministrul Justitiei, Catalin Predoiu: “Am declarat ca sarcina noastra este sa le pregatim tehnic, decizia procedurii de adoptare este una politica si se ia in cadru politic. Intentionez sa am consultari cu premierul pe aceasta tema la inceputul saptamanii viitoare.”

Intrebat daca ia in calcul retrimiterea Codurilor in Parlament, Predoiu a raspuns: “Opinia mea este ca o dezbatere publica serioasa (a doua), condusa de Ministerul Justitiei in formatul CSM-ONG-uri-Comisii Juridice ale Parlamentului, care sa dureze maxim 2 – 3 luni, poate constitui o garantie ca obtinem un text trecut prin filtre profesionale, astfel incat sa poata fi supus adoptarii prin procedura asumarii raspunderii. Pe de alta parte, ma pot adapta, cum spuneati si dvs., oricarei situatii. Daca va fi nevoie sa ne prezentam in Parlament pentru dezbateri ordinare sau de urgenta, o facem”.

Traian Basescu: "Codurile ar ramane cativa ani in dezbaterea Parlamentului"

Guvernul a decis saptamana trecuta sa retraga din Parlament Codurile penal si pe cele de procedura civila si penala. Textele fusesera finalizate inainte de alegeri, pe 11 noiembrie 2008, dupa care au fost trimise in Parlament. Predoiu anuntase atunci ca toate codurile s-au aflat in dezbatere publica si ca au fost trimise “mii de amendamente”, acestea fiind analizate de comisiile de elaborare a codurilor.

La sedinta CSM din 8 ianuarie 2009, Traian Basescu a declarat codurile prioritatea anului. Tot atunci, seful statului a spus ca si-ar dori “sa se mearga cu toate cele patru coduri pe asumarea raspunderii Guvernului”.

Seful statului a reluat miercuri la Cotroceni tema raspunderii Guvernului in cazul Codurilor. Intrebat de un reprezentant Pro-Democratia de ce sustine reafirmarea rolului de legiuitor al Parlamentului, dar il ocoleste in cazul Codurilor, Traian Basescu a raspuns: "Sigur, probabil pentru Pro-Democratia nu este atat de important timpul, dar ar fi interesant daca ati putea sa va imaginati patru Coduri - probabil n-ati stiut ca este vorba de patru, v-ati gandit ca e vorba de o jumatate de Cod, ceva - cati ani ar ramane in dezbaterea Parlamentului".