Aproape 300 de sustinatori ai ministrului de interne, Gabriel Oprea, din PSD Ilfov au protestat marti la sediul central al partidului. Sustinatorii lui Oprea erau echipati cu geci, caciulite si steaguri rosii. Protestele vin dupa ce luni presedintele PSD a anuntat retragerea sprijinului politic si excluderea lui Gabriel Oprea din partid ca urmarea a numirii lui Virgil Ardelean in functia de sef al serviciului de informatii al MIRA.

Mircea Geoana a explicat tot luni ca premierul Emil Boc a semnat numirile avansate de catre Gabriel Oprea deoarece l-a considerat pe acesta de buna credinta, el nestiind ca Oprea nu are girul pentru a face astfel de propuneri.

Declaratii Gigi Netoiu, vicepresedinte PSD Ilfov:

  • este normal ca atunci cand vii intr-un minister sa-ti pui si profesionisti
  • Ilfovul este un judet foarte important
  • nu, este o actiune in forta; este o actiune prin care suntem solidari cu Gabi Oprea

Procedurile legale in cazul lui Oprea:

  • Conform statutului PSD, Biroul Permanent are dreptul sa retraga sprijinul politic unui membru (in cazul de fata ministru) si sa ceara excluderea acestuia din partid fara consultarea Comitetului Executiv National.
  • In ceea ce priveste excluderea unui membru social-democrat forul de decizie este organizatia din care acesta face parte. Conform regulamentului intern comisia de arbitraj al partidului analizeaza propunerea de excludere si face o recomandare filialei PSD din a carei membri este "vinovatul".
  • In protocolul PSD-PD-L nu este specificat niciunde ca cele doua partide trebuie sa se consulte pentru demiterea unui ministru. Mai exact, unui ministru PSD i se poate retrage sprijinul politic din partea partidului care l-a numit fara ca partenerul de guvernare sa poata interveni. De asemenea, conform impartirii functiilor in Guvern, partidul care retrage sprijinul politic ministrului pe care l-a nominalizat are dreptul sa numeasca alta persoana pe functia respectiva. 
  • Pe de alta parte, Constitutia prevede ca doar permierul poate revoca un ministru in functie. In acest caz, prim-ministrul Emil Boc trebuie sa semneze decretul de eliberare din functie. 
  • Dupa nominalizarea unei alte persoane la sefia Ministerului de Interne, premierul isi da acordul si incepe procedura constitutionala. Astfel comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana propusa si vor supune la vot numirea acesteia in plenul reunit al Parlamentului.