Presedintele UDMR, Marko Bela, s-a declarat, vineri, ingrijorat din cauza unor incidente care ar tensiona climatul interetnic, facand referire la doua cazuri petrecute in Mures, respectiv Harghita, relateaza Mediafax.

Presedintele UDMR a sugerat, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca cele doua incidente ar avea legatura cu trecerea Uniunii in opozitie, aspect care, spune el, nu ar trebui sa aiba drept consecinta afectarea relatiilor interetnice, iar pastrarea specialistilor maghiari in institutii este in interesul convietuirii interetnice.

"Indiferent daca UDMR este in opozitie sau la guvernare, n-ar trebui sa permitem ca relatiile interetnice, o convietuire interetnica in general, sa cada victima acestor schimbari. Prezenta specialistilor maghiari in diferite institutii nu o pot concepe ca o problema politica. In interesul convietuirii interetnice, ar trebui sa pastram in continuare aceste prezente", a spus Marko Bela.

Presedintele UDMR a afirmat ca, desi sunt persoane care contesta pastrarea specialistilor Uniunii in institutii, el este ingrijorat, pentru ca au inceput deja sa apara incidente care "tensioneaza climatul", adaugand ca este vorba de incidente izolate, de care este, totusi, ingrijorat.

"La Miercurea Niraj se tensioneaza deja atmosfera din cauza incercarii nechibzuite a Bisericii Ortodoxe Romane de a construi o biserica intr-un parc in centru, in loc sa-si caute o alta locatie potrivita pentru o biserica", a spus Marko Bela, apreciind ca este "nechibzuit" faptul ca se incearca "sa se forteze o astfel de constructie", in conditiile in care locuitorii localitatii (majoritari maghiari - n.r.) si Primaria nu sunt de acord.

"Deja se simte tensionarea climatului", a sustinut Marko.

In Harghita, a adaugat Marko Bela, la Siculeni, Politia a dispus indepartarea steagului maghiar arborat la o comemorare.

"S-a arborat in mod firesc tricolorul rosu-alb-verde, deci tricolorul maghiar, si Politia, nu stim din dispozitia cui, a indepartat, a dispus indepartarea acestor drapele. Ceea ce pe de o parte este si impotriva legii, pe de alta, e o actiune menita sa tensioneze climatul. Sunt evenimente izolate, bineinteles, dar as fi vrut sa-mi totusi exprim ingrijorarea", a conchis presedintele UDMR.

Parohia ortodoxa din localitatea mureseana Miercurea Nirajului fusese amendata cu o mie de lei de reprezentantii Primariei intrucat ar fi amplasat, intr-un parc, piatra de temelie a unei biserici si o cruce, fara a avea autorizatie.

"Au depus ilegal in parc o piatra de temelie si o cruce. Este domeniul lor, dar au cerut aviz de construire de la Primarie, iar noi nu am dat acordul, in temeiul unei legi din 2007, care protejeaza parcurile", declara corespondentului MEDIAFAX viceprimarul Toth Sandor.

De cealalta parte, preotul ortodox din localitate, Ioan Dorin Sandor, a spus ca va contesta amenda, mai ales ca terenul pe care a fost pusa piatra de temelie apartine bisericii, nu este domeniu public.