Ion Iliescu si-a sarbatorit miercuri ziua onomastica, ca in fiecare an, la sediul Institutului Ovidiu Sincai din strada Atena. Zeci de buchete de trandafiri, carti, tablouri, vin si muzica clasica sunt doar cateva din cadourile primite de presedintele de onoare al PSD. Zeci de pensionari admiratori ai fostului presedinte, revolutionari, sindicalistii si oameni politici au stat la coada sa-l felicite pe Iliescu. Totusi in 2009, afluxul de politicieni a fost mai redus, multi din parlamentarii prieteni nu au venit sa-si prezinte felicitarile iar presedintele PSD, Mircea Geoana l-a urat doar telefonic.

La ora 10 dimineata, la cabinetul senatorial din strada Atena, cativa zeci de pensionari se inghesuiau pe coridoarele stramte cu trandafiri in mana pentru a-l felicita pe sarbatorit. Ca in fiecare an, de Sfantul Ion, presedintele de onoare al PSD, primeste urarile de "La multi ani" din partea apropiatilor si admiratorilor la sediul din strada Atena.

La primul etaj al cladirii o agitatie de nedescris: admiratorii stau ca sardele pe holul stramt care duce la biroului presedintelui Ion Iliescu. Pe partea stanga a coridorului, chiar la intrare, este asezata o masa de unde oamenii se servesc cu cozonac, prajituri si sucuri. La intrarea in biroul sarbatoritului vegheaza doua garzi de corp care limiteaza accesul iar, fostul deputat Emilian Cutean monitorizeaza atent cine intra pentru a evita situatile neplacute.

Pe rand, pensionarii au acces sa-l felicite pe fostul sef al statului si sa-si exprime admiratia si respectul. Ion Iliescu inconjurat de camerele video, jurnalisti si garzi de corp primeste cu zambetul pe buze felicitarile, florile si cadourile. Peste tot buchete mari de trandafiri, aranjamente florale care mai de care mai pompoase, cosuri cu dulciuri sau sticle cu vin, carti, si pungi de cadouri mai mari sau mai mici. Doua garzi de corp stau in permanenta in spatele lui Iliescu, raspund la mobilul acestuia si il ajuta cu buchetele de flori si cadourile.

Iliescu catre PSD: "Sa nu-si piarda firea si identitatea"

Intrebat de jurnalisti ce isi doreste de ziua sa, presedintele de onoare al PSD a raspuns ca vrea sanatate iar "pentru partid sa nu isi piarda firea si identitatea". Desi, numarul admiratorilor care si-au prezentat omagiile nu s-a diminuat in comparatie cu anii anteriori, in biroul lui Iliescu s-au perindat putine persoane politice. Printre absenti s-au numarat fosti sau actuali senatori care i-au fost fideli de-a lungul timpului dar, si presedintele PSD, Mircea Geoana.

Printre primii veniti sa-l felicite s-a numarat senatorul Razvan Teodorescu, ministrul de Interne, Gabriel Oprea si deputatul Adrian Nastase. Fostul premier i-a daruit lui Iliescu o carte cu stampe japoneze care reflecta "o lume mai linistita" si i-a urat multa sanatate. De asemenea, si-au prezentat felicitarile, insotite de buchete mari de trandafiri si ministrul de Externe, Cristian Diaconescu si secretarul general al PSD, Titus Corlatean.

Fostul deputat Emilian Cutean i-a facut sarbatoritului o surpriza si l-a invitat intr-o alta incapere a cladirii unde il asteptau revolutionarii de la asociatia "Club 22" si cativa membrii ai sindicatelor. Dupa urarile de bine si imbratisari, revolutionarii i-au cantat "La multi ani" si s-au fotografiat cu fostul presedinte al Romaniei.

Extaz in fata lui Iliescu: Ce faceti? Luati Gerovital?

Dupa episodul euforic oferit de membrii Clubului 22, Iliescu s-a intors in birou sa-si primeasca oaspetii. Presedintele Curtii de Conturi si vechi prieten, Nicolae Vacaroiu nu a ratat ocazia de a-l felicita si i-a oferit o trusa de scris si nelipsitii trandafiri. Organizatia PSD, Bucuresti a fost reprezentata de Marian Vanghelie, Rodica Nassar si Aura Vasile care i-au daruit acestuia un buchet de trandafiri albi.

Cateva pensionare, membre PSD i-au cantat fragmente de melodi ca "Astazi e ziua ta", "Ia mai toarna un paharel", "Ionel, Ionelule" si in final "Multi ani traiasca!".

Una din doamnele "cantatoare" i-a facut complimente sarbatoritului: "In fiecare an cand vin la dvs observ ca eu imbatranesc si dvs intineriti. Ce faceti? Luati Gerovital?". In replica, Iliescu i-a marturistit acesteia ca are "un Gerovital organic" pe care si-l produce singur acasa.

Serban Mihailescu, zis Miki Spaga, a venit sa-l felicite pe presedintele de onoare tot cu un buchet de trandafiri. Surpriza zilei a fost aparitia lui Liviu Dragnea, Victor Ponta si Nicolae Banicioiu. Cei trei au venit impreuna sa-i ureze presedintelui de onoare al PSD: "La multi ani, multa santatate si liniste". De altfel, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea s-a plans in fata lui Iliescu de faptul ca primariile trebuie sa returneze banii pe care i-au primit in 2008. Iliescu nu a ratat ocazia sa faca observatii la adresa partidului:

"Partidul trebuie sa fie o structura de veghe"

"Partidul trebuie sa fie o structura de veghe, sa traga de mana guvernul si guvernantii. PSD este la guvernare si trebuie sa monitorizeze activitatea guvernantilor nu sa fie o anexa. Asta a fost greseala guvernului Nastase. Partidul trebuie sa fie un factor de veghe. Aveti grija ce faceti", i-a avertizat presedintele de onoare.

Victor Ponta a incercat sa faca o gluma si sa incheie lectia de morala: "Mi-am luat eu bataia pentru guvern, de asta am venit, ca dansii n-au nici o vina".

O aparitie inedita in sediul din strada Atena a fost prezenta vicepresedintelui PNL Norica Nicolai. Fosta senatoare l-a urat pe Iliescu si l-a invitat in orasul Oltenita pentru a ajuta oameni de acolo. La finalul petrecerii si-a facut aparitia si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta i-a daruit o sticla de vin rosu din 1968 la "recomandarea doctorului pentru o inima puternica".

Dupa ora 13:00, firma de catering deja facea curatenie in sediul Institutului Sincai, holurile erau goale iar numarul admiratorilor scazuse simtitor. Un cetetean grabit sau fost subaltern se grabea spre biroul fostului presedinte al Romaniei sa-si prezinte omagiile.