Noul Guvern instalat la Bucuresti, care vine dupa doi ani de blocaj politic si din care fac parte 11 fosti ministri, dar putini reformisti, aduce speranta stabilitatii politice, insa dilema austeritate versus politici sociale ameninta perspectiva unor masuri anticriza eficiente, scrie presa straina, citata de NewsIn.

Noua coalitie de centru-stanga din Romania a depus luni juramantul, dand speranta unor decizii politice rapide pentru a indeparta amenintarea crizei financiare in acest stat sarac al Uniunii Europene, scrie Reuters, citat de NewsIn, precizand ca aceasta coalitie ii reuneste pe fosti adversari care au terminat insa la egalitate cursa electorala din noiembrie - PD-L, formatiune de centru si social-democratii din PSD, acestia din urma mostenitori ai liderilor din era comunista si patati de scandaluri de coruptie, potrivit Reuters.

Noul Guvern, afirma Reuters, da un impuls stabilitatii politice intr-un moment in care economia incetineste accentuat, iar economistii avertizeaza ca lipsa globala de lichiditati ar putea face Romania incapabila sa-i si finanteze uriasul deficit comercial. Cei doi ani de blocaj politic, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, au lasat statul de la Marea Neagra mai vulnerabil decat multi dintre vecinii sai mai dezvoltati din estul Europei, spun economistii.

  • Reuters: Divergentele dintre stanga si PD-L ameninta eficienta noului Guvern

O istorie de conflict dur si divergente politice intre PD-L si stanga ameninta, insa, capacitatea lor de a cadea de acord asupra unor reduceri drastice de cheltuieli si de a revigora eforturile anticoruptie asupra carora insista Bruxelles-ul, considerandu-le cruciale, scrie Reuters. "Acest Guvern poate implementa politici anticriza propriu-zise cu conditia sa stie cum sa o faca", a declarat Alina Mungiu-Pippidi de la Societatea Academica Romana. "Principala mea ingrijorare este ca lupta impotriva coruptiei este sacrificata de dragul eforturilor anticriza", a completat ea.

In varsta de 42 de ani, Emil Boc s-a grabit sa le dea asigurari investitorilor ca Guvernul sau va preintampina rapid amenintarile economice. Totodata, el a subliniat ceea ce Reuters numeste "dilema cu care se confrunta": sa aiba un buget de stat restrans, dar sa-i protejeze pe cei mai saraci de consecintele descresterii economice. "Cunosc responsabilitatea care ne sta pe umeri", a declarat Boc in fata Parlamentului. "Acest Guvern nu va ezita sa ia masuri dure, asa cum nu isi va sacrifica politicile sociale pentru a atenua efectele aspre ale crizei", a mai spus premierul.

Economistii spun ca reducerea cheltuielilor publice este cruciala pentru a mentine economia Romaniei pe linia de plutire si pentru a reda increderea pietelor cuprinse de nervozitate, insa atrag atentia ca Emil Boc ar putea fi nevoit sa lupte pentru a introduce masuri eficiente ca sa mentina deficitul fiscal sub plafonul de 3% din PIB indicat de UE. El mosteneste un buget pentru care criticii invinovatesc Cabinetul lui Calin Popescu-Tariceanu, care nu a reusit sa puna bani deoparte pentru vremuri grele, ci a cheltuit fara masura pe beneficii sociale si salarii.

  • Cabinetul Boc, fara reformisti

Potrivit Reuters, Cabinetului lui Boc ii lipsesc suficient de multi reformisti verificati pentru a face fata provocarilor fiscale, in schimb include promotori ai unor politici salariale generoase precum ministrul educatiei Ecaterina Andronescu.

Boc se confrunta, de asemenea, cu dificila sarcina de a-si respecta promisiunile preelectorale in privinta cheltuielilor publice, care au dominat campania, in conditiile in care partidele au curtat electoratul mai sarac, nemultumit de disparitatile sociale.

In plus, este posibil ca tensiunile sociale sa sporeasca, pe masura ce companiile vor disponibiliza muncitori si vor anunta opriri ale productiei, dar o descrestere accentuata a economiei este asteptata sa aiba loc abia anul viitor, contrastand cu anul acesta, cand s-a inregistrat o crestere economica accelerata, cea mai rapida din UE. Deficitul bugetar in acest an este de asteptat sa ajunga la 4%, iar economistii spun ca intentiile anuntate de Boc de a-l aduce la sub 2% sunt nerealiste.

  • Euronews: UE se teme ca lupta impotriva coruptiei nu se va afla printre prioritatile noului Guvern

La randul sau, France-Presse relateaza ca Guvernul Boc a obtinut increderea din partea Parlamentului si enumera prioritatile enuntate de echipa sa - asigurarea unui climat economic de stabilitate in contextul crizei mondiale, protejarea locurilor de munca, cresterea puterii de cumparare, asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin mentinerea cotei unice de impozitare si continuarea reformei justitiei.

"Singurul supravietuitor al precedentului Guvern", dupa cum il numeste AFP, Catalin Predoiu, reconfirmat la Justitie, a declarat dupa vot ca prioritatile sale sunt "continuarea reformelor" si "eliminarea" monitorizarii Uniunii Europene in acest domeniu. Reforma justitiei, reaminteste AFP, citat de NewsIn, face obiectul unei stricte supravegheri din partea UE, care ar putea, in cazul in care considera progresele insuficiente, sa activeze o clauza de salvgardare impotriva Bucurestiului.

La randul sau, agentia Associated Press remarca faptul ca premierul Romaniei pledeaza pentru reduceri ale cheltuielilor publice si spune ca Parlamentul a aprobat luni noul Cabinet dupa ce Boc a anuntat ca vrea sa reduca aceste cheltuieli cu 20%. "Criza nu este o scuza pentru a nu face reforme", a declarat Boc inainte de vot, adaugand ca Guvernul sau are doua mesaje: mai multa munca si folosirea acelorasi masini, birouri si canapele. AP aminteste ca Boc conduce PD-L, care controleaza economia, apararea si finantele in Guvern.

Materialele difuzate de cele trei principale agentii de stiri au fost preluate in editiile online ale unor publicatii din intreaga lume, intre care Forbes, Washington Examiner, Houston Chronicle, France Info, Romandie.com.

Postul de stiri Euronews remarca, de asemenea, ca Guvernul Boc, format din doua partide foste rivale, a trecut luni "proba de foc" a investiturii si urmeaza la conducerea tarii dupa doi ani de paralizie politica ce au facut Bucurestiul sa fie vulnerabil economic. Noua echipa guvernamentala va trebui sa treaca peste disensiuni pentru a scoate Romania din criza economica. Emil Boc s-a angajat sa aplice masuri draconice fara a sacrifica insa politica sociala. Uniunea Europeana se teme totusi ca lupta impotriva coruptiei nu se va afla printre prioritatile noului Guvern, incheie Euronews.