Majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca de la 1 ianuarie 2009, sustinuta atat de PD-L cat si de PSD, este amanata cu 10 luni, pana la 1 octombrie 2009 si de catre viitorul Executiv. "Eliminarea inechitatilor in ceea ce priveste pensiile pentru persoanele incadrate in fostele grupe de munca I si II, precum si pentru conditii speciale si deosebite de munca, conform prevederilor Legii 218/2008, incepand cu 1.10.2009", se arata in programul de guvernare facut public marti.

"Nu vreau sa comentez motivele pentru care a fost amanata intrarea in vigoare a acestei legi. Nimeni nu m-a intrebat nimic in legatura cu aceasta lege atunci cand s-a construit programul de guvernare pe urmatorii ani al PD-L si PSD. Oricum, orice intrare in vigoare a legii mai aproape de data anuntata initial este binevenita", a declarat marti pentru NewsIn, Gheorghe Barbu, unul dintre initiatorii Legii 218/2008, pentru modificarea si completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobate de Parlament.

Ministrul muncii, Mariana Campeanu, declara, pe 4 decembrie, ca legea a fost amanata cu un an pentru ca nu ar fi fost timp pentru recalcularea pensiilor intr-un timp atat de scurt.

Legea prin care se majoreaza punctul de pensie pentru grupele I si II de munca a fost promulgata pe 25 octombrie de presedintele Basescu, dupa ce Curtea Constitutionala a considerat ca guvernul incalca legea fundamentala prin nepunerea in practica a legii adoptate de Parlament.