Presedintele Consilului National Secuiesc (CNS), Balazs Izsak, a solicitat Uniunii Democrate Maghiare din Romania sa isi asume un rol activ in referendumurile care vor avea loc in Tinutul Secuiesc si in promovarea in Parlament a proiectului referitor la statutul de zona autonoma a Tinutului Secuiesc, anunta Rador.

"Singurul viitor acceptabil pentru Tinutul Secuiesc il reprezinta autonomia, iar in interesul promovarii acesteia trebuie sa isi uneasca fortele societatea civila, consiliile locale si parlamentarii care reprezinta aceasta regiune", sustine Balazs Izsak, intr-un comunicat pe internet.

Acum, UDMR nu mai poate refuza, invocand unele obligatii asumate fata de partenerii de coalitie, promovarea ideii de autonomie a Tinutului Secuiesc, precizeaza el.

Potrivit presedintelui CNS, "Romania va deveni patria comuna a tuturor cetatenilor sai in momentul in care acestora le vor fi asigurate in mod egal drepturile fundamentale ale omului, printre care si dreptul la autodeterminare".

"Trebuie sa acceptam ca pe o realitate faptul ca insiruirea pericolelor nu ii mobilizeaza pe alegatorii maghiari, care, prin absenteism, doresc sa arate ca vor sa isi cladeasca viitorul nu pe pericole si pe intelegeri politice de moment, ci pe legi, institutii si obligatii asumate prin acorduri internationale", sustine Balazs Izsak.