Theodor Stolojan a demisionat pe fondul neintelegerilor din PD-L, tensiuni izbucnite intre fostii pedisti si peledisti pe tema impartirii functiilor, sustin surse din partid. Alte surse spun insa ca principalul motiv care l-a impins pe Stolojan la demisie este un acord secret, continand conditii inacceptabile, pe care PSD ar fi incercat sa i-l impuna viitorului premier.

“Theodor Stolojan a cerut ca functiile in viitorul Guvern sa fie impartite la paritate cu fostii pedisti. Adica jumatate din functiile de ministri si secretari de stat sa revina fostilor pedisti iar cealalta jumatate sa revina liberalilor care au format PLD. Pedistii au insistat insa ca functiile sa fie impartite in proportiile obtinute de cele doua partide la europarlamentare”, sustin surse din PD-L.

Certurile ar fi izbucint in ultimele doua zile desi algoritmul impartirii functiilor fusese transat inainte de alegeri, cand s-ar fi convenit sa fie luate in calcul rezultatele de la europarlamentare, cand cele doua formatiuni au candidat separat. Stolojan s-ar fi opus insa pe motiv ca de atunci lucrurile s-au schimbat, a intervenit fuziunea si ca aportul sau la scorul obtinut de PD-L la alegerile parlamentare din 2008 revine in mare masura gruparii formate din fostii liberali.

Potrivit surselor PD-L, gestul lui Theodor Stolojan de a se retrage n-ar fi sustinut de toti fostii peledisti. “Gheorge Stefan de la Piatra Neamt si Gheorghe Flutur din Suceava nu sunt cu el”, sustin sursele citate.

PSD si clauzele secrete

Alte surse neaga insa varianta tensiunilor interne. “Nici n-a fost vorba de asa ceva. Totul pleaca de la negocierile PSD”, sustin apropiati ai fostului premier. “Este vorba de pretentiile celor de la PSD. Nu de cele anuntate, nu de cele stiute. Ei ar fi dorit sa existe un alt document semnat de Stolojan, cu alte angajamente, insa ceva secret”, au declarat sursele citate, fara a prezenta insa alte detalii.

Zvonurile despre o posibila retragere a lui Theodor Stolojan au inceput sa circule in partid inca de duminica noaptea, dupa ultima negociere intre PD-L si PSD.

Ziarul Gandul a publicat in editia de astazi ceea ce pretinde a fi clauzele unor anexe secrete la Parteneriatul pentru Romania semnat duminica. Una din clauzele despre care scrie Gandul se refera la faptul ca primul ministru poate propune motivat revocarea unui ministru numai dupa consultarea prealabila a conducerii celuilalt partid.

"Prevederea naste deja interpretari diferite, in timp ce democrat-liberalii spun ca PSD nu are drept de veto in ceea ce priveste revocarea ministrilor, social-democratii sustin contrariul", scrie Gandul. Aceasta clauza, care limiteaza drastic puterile primului ministru, s-ar putea adauga la cauzele nemultumirii lui Theodor Stolojan.

Surse apropiate negocierilor au declarat pentru HotNews.ro ca duminica seara, in jurul orei 22.00, dupa ce PD-L si PSD ar fi incercat sa-i impuna clauzele acordului secret, Theodor Stolojan l-ar fi sunat pe Traian Basescu sa-i spuna ca nu accepta conditiile.

Stolojan a clacat sambata

Informatia ca Theodor Stolojan isi pregateste retragerea circula, se pare, inca de sambata la Cotroceni. "A cedat, a realizat ca nu poate. Nu a dat nici un fel de explicatii in afara de: nu pot. De sambata suntem bulversati de acest comportament", au declarat pentru HotNews.ro surse de la Cotroceni.

Traian Basescu ar fi sperat pana in ultimul moment ca Theodor Stolojan va reveni asupra deciziei. "Stolojan s-a blocat, sunt limitele tehnocratului. A spus pur si simplu nu pot", a declarat unul dintre consilierii presedintelui. Acesta sustine ca, pana la desemnare, "toata lumea avea maxima incredere in el".

In ce priveste desemnarea lui Emil Boc, oamenii presedintelui sustin ca Traian Basescu nu a avut de ales: "Cui sa-i dea sansa asta? Lui Videanu, care n-a avut curajul sa intre in cursa pentru Bucuresti? Lui Vasile Blaga, care a pierdut. Cum sa ajunga premier?".