UDMR nu va vota un guvern din care face parte PSD si nu accepta oferta PD-L privind ocuparea unor functii de executie in viitorul executiv, a declarat duminica liderul formatiunii minoritatii maghiare, Marko Bela.

"Cu regret, trebuie sa va spun ca ideea ca repezentantii UDMR ar putea fi numai executanti, numai la nivelul doi in cadrul institutiei guvernamentale, dupa ce am dovedit ca putem avea o contributie importanta la rezolvarea unor probleme de interes general, nu poate fi acceptata de noi", a spus el, dupa ce s-a consultat cu liderii UDMR.

Marko Bela a precizat ca reprezentantii minoritatii maghiare din Parlament nu vor vota un Guvern din care face parte si PSD, cel putin pana in momentul in care "PSD isi revizuieste opinia, si atunci vom avea o alta situatie".

"Nu vad cum am putea vota o entitate din care face parte si o formatiune care, destul de nechibzuit si bizar, ne respinge (...) Daca ne dati o solutie prin care sa nu votam partea PSD, atunci putem discuta acest lucru", a comentat liderul UDMR.

"Imi pare rau ca PSD, in pofida tuturor opiniilor, inclusiv cele ale forurilor internationale, a reusit sa-si impuna pozitia de a exclude, nici acum nu stim din ce considerente si motive, UDMR din coalitia guvernamentala. (...) Nu ne putem asuma un rol de executant al programului si al deciziilor care nu sunt ale noastre", a explicat Marko Bela.

Marko Bela a tinut sa le reaminteasca social-democratilor ca, in perioada 2000 - 2004, au "guvernat timp de patru ani singuri, linistiti, fara sa vada altcineva ce decizii iau in guvern, cu sustinerea noastra".

"Am discutat si astazi cu dl. Emil Boc si mi-a explicat ca nu au reusit sa-si impuna pozitia fata de PSD. Ne-am inteles ca vom avea in continuare un dialog, dar subliniez ca varianta nivelului doi nu poate fi acceptata de UDMR", a subliniat el, adaugand ca o eventuala acceptare "ar insemna ca vom contribui la executarea acelor decizii in legatura cu care nu am avut niciun cuvant de spus".

Liderul UDMR a discutat aceasta problema si cu presedintele Traian Basescu: "Am discutat si cu domnia sa, a fost de parere ca ar trebui sa facem impreuna o coalitie, si am inteles ca ar fi de parere ca daca nu s-a putut mai mult ar trebui sa acceptam aceasta oferta".

Planurile UDMR: opozitie, sustinerea reformelor si a drepturilor minoritatilor, dar si impiedicarea "intoarcerii in timp la tensiunile interetnice".

"Cunoscand ce fel de proiecte de lege au existat in Parlament in perioada trecuta, care au incercat sa ingradeasca drepturile minoritatior, fiind constienti de un astfel de pericol si fiind ingrijorati de a nu copia ce s-a intamplat in Slovaica, vom incerca sa impiedicam intoarcerea in timp la tensiunile interetnice si sa impiedicam orice intiativa de a ingradi aceste drepturi".

Liderul UDMR si-a exprimat speranta ca protocolul dintre PSD si PD-L va contine si prevederi referitoare la minoritatea maghiara, la fel cum UDMR spera sa "nu se trezeasca iar" ca reprezentantii minoritatii din diferite institutii vor fi "indepartati".

Marko Bela a facut un scurt istoric al prezentei UDMR la guvernare, incepand cu 1996, concluzionand ca acest model a functionat si este extrem de important pentru rezolvarea relatiilor interetnice.

"Am dobandit un lucru extrem de important: un parteneriat real, egal, de foarte multe ori, intre UDMR si partidele romanesti, o solidaritate si un efort comun si o contributie reala a specialistilor si a politcienilor UDMR la rezolvarea unor probleme de interes national, inclusiv la integrarea Romaniei in NATO si in UE".