Presedintele Traian Basescu l-a desemnat miercuri pe Theodor Stolojan drept candidat pentru functia de prim ministru. Seful statului a precizat ca "mandatul lui Stolojan, in cazul in care va primi votul Parlamentului, este un mandat pentru patru ani si nu un mandat fractionat". La randul sau, premierul desemnat a declarat ca "in urmatoarele zece zile voi colabora cu reprezentantii PSD si UDMR - cele doua partide care si-au manifestat dorinta de a participa la guvernare".

Iata cele mai importante declaratii facute de Theodor Stolojan:

  • multumesc presedintelui tarii pentru increderea pe care mi-a acordat-o prin desemnearea mea in calitate de prim ministru.
  • multumesc PD-L care m-a sustinut in intreaga activititate si mi-a acordat increderea atunci cand a facut propunerea ca eu sa fiu propus presedintelui Traian Basescu pentru aceasta functie
  • in urmatoarele zece zile voi colabora cu reprezentantii PSD si UDMR  - cele doua partide care si-au manifestat dorinta de a participa la guvernare pentru a realiza programul de guvernare in noile conditii care exista in Romania, ca urmare a criei economice mondiale si a recesiunii din tarile dezvoltate
  • in urmatoarele zece zile va lucra pentru formarea guvernului cel mai tarziu, pe 22 decembrie ne vom infatisa in fata Parlamentului
  • daca acest guvern va fi investit avem doua misiuni extrem de urgnte: pregatirea proiectului de buget pentru 2009 si relansarea reformelor esentiale pentru progresul Romaniaie: reforma educatiei, a sanatatii, a administratiei publice.

Traian Basescu a afirmat ca, in desemnarea lui Stolojan, a avut in vedere "un om capabil, pe de-o parte sa inteleaga resorturile crizei economice si sa poata sa o gestioneze, iar pe de alta parte, un om cu suficienta autoritate pentru a putea gestiona buna functionare a Guvernului si a instututiilor statului, intr-o perioada in care Romania devine tot mai afectata de efectele crizei financiare si economice globale".

Seful statului a precizat ca "mandatul lui Theodor Stolojan, in cazul in care va primi votul Parlamentului, este un mandat pentru patru ani si nu un mandat fractionat".

Liderii PD-L, PSD, PNL si UDMR au fost invitati, la Palatul Cotroceni, la o discutie cu presedintele Traian Basescu, inaintea declaratiei de presa a sefului statului.