La Senat s-a incheiat intalnirea inceputa in jurul orei 19:00 intre reprezentantii PD-L si cei ai PSD in care liderii celor doua formatiuni au incercat sa ajunga la o intelegere privind formarea noului Guvern. "Exista premisele realizarii unui compromis rational cu PSD pentru a da Romaniei un Guvern majoritar", a afirmat liderul democrat-liberal Emil Boc, la iesirea de la negocieri.

"Am avut o noua runda de discutii incurajatoare cu partenerii de la PD-L. Evident, la situatii exceptionale, solutii exceptionale. Cine si-ar fi inchipuit, in urma cu doar cateva luni, ca doua tabere atat de diferite se vor uni acum? Nevoia de a asigura Romaniei cea mai puternica echipa de guvernare ne-a impins la acest parteneriat pentru Romania", a afirmat Mircea Geoana la finalul intalnirii.

Cele mai importante declaratii ale lui Emil Boc:

  • "Mandatul nostru a fost acela de a continua discutiile in vederea formarii unei majoritati cu acele partide care si-au aratat disponibilitatea. Cele doua partide care si-au aratat aceasta disponibilitate sunt PSD si UDMR. Imi pare rau ca PNL s-a autoexclus de la acest parteneriat."
  • "Avem obligatia sa realizam un compromis rational pentru a da Romaniei un Guvern majoritar. Exista premisele realizarii unui astfel de compromis rational cu PSD."
  • "PD-L si PSD au mai multe puncte de vedere comune: necesitatea mentinerii cotei unice, necesitatea crearii si mentinerii locurilor de munca, puncte de vedere comune cu privire la descentralizarea administratiei publice, necesitatea dezvoltarii agriculturii si a faptului ca agricultura reprezinta un bun important."
  • "Nu exista puncte divergente intre noi si PSD cu privire la necesitatea unei reforme constitutionale, prin eliminarea acelor surse de blocaj constitutional care s-a facut simtita in acesti ani. PD-L nu a sustinut niciodata necesitatea unei republici prezidentiale."
  • "Seful statului este cel care va nominaliza viitorul premier, cel mai probabil miercuri. Fiind partidul cu cele mai multe voturi, PD-L este indreptatit sa dea un premier", a adaugat Emil Boc.
  • "Negocierile cu PSD vor continua si miercuri."
  • "Propunerea PD-L pentru functia de premier nu s-a schimbat, insa cel care va lua decizia finala este seful statului."

Cele mai importante declaratii ale lui Mircea Geoana:

  • "Am avut o noua runda de discutii incurajatoare cu partenerii de la PD-L. Evident, la situatii exceptionale, solutii exceptionale. Cine si-ar fi inchipuit, in urma cu doar cateva luni, ca doua tabere atat de diferite se vor uni acum? Nevoia de a asigura Romaniei cea mai puternica echipa de guvernare ne-a impins la acest parteneriat pentru Romania".
  • In urma discutiilor cu PD-L ne-am asigurat ca importanta componenta sociala a programului de guvernare al PSD se va regasi in viitorul program de guvernare al celor doua formatiuni."
  • "Am cazut de acord in ceea ce priveste continuarea cresterii pensiilor mici, continuarea cresterii oraselor mici, sprijinirea IMM-urilor, solutia subventionarii de catre stat a izolatiilor termice ale blocurilor."
  • "Sunt si subiecte care necesita o discutie mai aprofundata, inca o negociere."
  • "Maine vom avea o noua runda de discutii, in zona pranzului. Vom avea o runda de negocieri decisiva cu cei de la PD-L iar in cursul dupa-amiezei, presedintele Traian Basescu va nominaliza noul premier, dupa o consultare prealabila cu cele doua partide, in cazul in care va exista un acord final intre acestea."
  • "Lucram deja pentru a respecta programul de a avea un Guvern instalat pe 22 decembrie."
  • "Am fost extrem de clar ca fiecare formatiune isi va prezenta propriul candidat la prezidentiale. Au existat tot felul de speculatii. Vom nominaliza un candidat puternic si ne vom bate sa castigam alegerile prezidentiale."

Din echipa de negociatori PD-L prezenti, marti seara, la Senat au facut parte, printre altii, Emil Boc, Adriean Videanu, Teodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga si Elena Udrea. Printre cei care au reprezentat alianta PSD+PC s-au numarat Mircea Geoana, Daniela Popa, Viorel Hrebenciuc, Ilie Sarbu si Titus Corlatean.