Cu o zi inaintea nominalizarii premierului, partidele prefera discretia. Fara declaratii, fara intalniri oficiale de negocieri, politicienii stau in umbra, unii asteapta, iar altii fac guverne prin intermediul telefoanelor. PNL si-a pregatit parlamentarii pentru opozitie, UDMR si minoritatile sunt in stand-by, iar liderii PSD si PD-L isi impart fotoliile in ministere si Parlament.

  • PD-L si PSD isi impart functiile. Conform unor surse din ambele partide, liderii PD-L si PSD negociaza intens ministerele si fac primele nominalizari pe functii. Astfel, fotoliul de premier si cel de presedinte al Camerei Deputatilor ar reveni democrat-liberalilor, in timp ce PSD ar detine sefia Senatului (prin Miron Mitrea)  si functia de prim-vicepremier cu atributii pe externe (Mircea Geoana).

Scenarii de Guvern

In lista unui eventual Guvern PDL-PSD se regasesc, pana la aceasta ora, multi fosti ministri. Astfel, Marian Sarbu ar putea prelua din nou Ministerul Muncii, Dan Nica - Ministerul Comunicatilor, Iulian Iancu - Ministerul Comertului, Mihai Tanasescu - Ministerul Finantelor.

De cealata parte, PD-L ar merge cu Radu Berceanu la Transporturi, Vasile Blaga la interne, Adriean Videanu - Ministerul Dezvoltarii Regionale. In ceea ce priveste portofoliile de la justitie, educatie, sanatate, agricultura si mediul nu s-a stabilit ce persoane vor fi nominalizate.

  • PNL s-a pregatit de opozitie. Liderul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit, marti, la Parlament, cu toti deputatii si senatorii. Potrivit unor surse parlamentare, scopul intalnirii a fost instruirea liberalilor pentru atitudinea pe care trebuie sa o adopte in opozitie. Tariceanu le-a comunicat acestora ca singura solutie in momentul de fata este pregatirea pentru opozitie, dar nu a exclus nici posibilitatea unei rasturnari de situatie.

Mai exact, presedintele liberalilor le-a sugerat acestora ca trebuie sa fie pregatiti si pentru noi negocieri in cazul in care mariajul PSD-PD-L nu se va finaliza.

  • Liderii UDMR au avut mai multe convorbiri telefonice cu liderii PD-L, insa nu au primit nici o garantie ca vor intra la guvernare. Marko Bela a declarat marti ca este convins ca UDMR va fi cooptat la guvernare, amintind ca face parte din aceeasi familie politica europeana cu PDL.

"Am ajuns la consens in legatura cu problemele majore. Aceasta colaborare e posibila cu PDL si datorita faptului ca facem parte din aceeasi familie europeana, Partidul Popular European", a declarat Marko Bela.

  • Dupa discutiile esuate de luni seara cu premierul Calin Popescu Tariceanu, reprezentantii minoritatilor altele decat cea maghiara asteapta numirea premierului de catre Traian Basescu si, sunt dispusi sa sustina orice Guvern care se va forma.