Tribunalul Cluj a respins, marti, cererea deputatului PNL Virgil Pop, aflat in stare de arest preventiv, de a fi eliberat provizoriu sub control judiciar sau de a revoca masura arestarii preventive, transmite NewsIn. Tribunalul Cluj a respins ambele solicitari si l-a obligat pe inculpat sa plateasca cheltuieli judiciare in valoare de 200 de lei. Virgil Pop a declarat recurs in fata instantei, iar acesta va fi judecat de Curtea de Apel Cluj.

Avocatul deputatului ales al PNL Cluj, Virgil Pop a cerut marti Tribunalului Cluj, eliberarea clientului sau, pe motiv ca are obligatii constitutionale in calitatea sa de parlamentar. Pop se afla in arest preventiv din 18 noiembrie, el fiind urmarit penal de DNA – Serviciul Teritorial Cluj pentru trafic de influenta sub forma continuata, fals, instigare la fals sub semnatura privata si, in urma extinderii cercetarilor, spalare de bani, transmite NewsIn.

Eugen Iordachescu a cerut fie eliberarea provizorie sub control judiciar, fie revocarea masurii arestarii preventive, amintind ca in cazul in care instanta nu va decide eliberarea clientului sau exista pericolul intrarii intr-un conflict de natura constitutionala, daca Virgil Pop nu va putea participa la investirea sa.

Avocatul a afirmat ca mandatul de arest preventiv al lui Virgil Pop expira in data de 16 decembrie, iar noul Parlament se reuneste la 15 decembrie. „In masura in care se va mentine masura arestarii preventive Pop Virgil va fi in imposibilitate de a-si exercita obligatiile constitutionale(...) Va apare evident un conflict de natura constitutionala in ceea ce priveste cele doua puteri ale statului, respectiv puterea judecatoreasca si puterea legislativa, in conditiile in care, practic, exista obligativitatea exercitarii acestor prerogative, care, din punctul nostru de vedere constituie si obligatii in procedurile de constituire legale ale Parlamentul Romaniei, inclusiv pentru exercitarea dreptului de vot in alegerea comisie de validare si, ulterior, pentru a avea posibilitatea sa depuna juramantul in fata camerelor reunite”, a declarat Iordachescu la iesirea din sala de judecata.

In ceea ce priveste temeiurile legale pentru retinerea lui Virgil Pop – incercarea de a zadarnici urmarirea penala sau influentarea martorilor, intentia de a comite noi infractiuni si faptul ca pedeapsa prevazuta pentru infractiunile de care este acuzat este de peste 4 ani, respectiv el reprezinta un pericol la adresa ordinii publice – avocatul Eugen Iordachescu a afirmat ca ele nu se mai sustin. Aparatorul a afirmat ca DNA – Serviciul Teritorial Cluj a inceput din data de 6 decembrie sa prezinte inculpatului materialul de urmarire penala, asadar ancheta se apropie de sfarsit si Virgil Pop nu o mai poate zadarnici. Totodata, in ceea ce priveste intentia de a savarsi alte infractiuni similare celor retinute in sarcina sa, avocatul a spus ca este imposibil ca deputatul ales sa mai doreasca sa se asocieze cu denuntatorul sau.

Pentru a respinge temeiul legal privind faptul ca Virgil Pop ar fi un pericol pentru ordinea publica, Iordachescu a spus ca acest argument nu sustine deoarece liberalul a fost ales deputat, chiar si din arest. „In conditiile in care, ulterior aresatarii preventive a avut loc procesul electoral pe data de 30 noiembrie si, in conditiile in care luarea masurii arestarii preventive fata de Pop Virgil a fost intens mediatizata, se poate sustine fara putinta de a gresi ca toti alegatorii din colegiul care l-a ales au luat la cunostinta de faptele imputate acestuia, cu toate acestea, ei au inteles sa isi dea votul pentru Pop Virgil, avand incredere ca ii poate reprezenta in conditiile legii in Parlamentul Romaniei. Este fara putinta de tagada ca nu mai prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, respectiv colectivitatea din care si el face parte care i-a incredintat mandatul si nu poate sa se sustina ca, acesta, lasat in libertate, ar prezenta un pericol pentru alegatorii sai”, a afirmat avocatul, adaugand ca votul dat de alegatori pentru Pop arata ca el nu reprezinta un pericol pentru ordinea publica. Mentionam ca Virgil Pop a obtinut 2.299 de voturi, adica 11,82% din sufragiile exprimate in colegiul 8 – Turda pentru Camera Deputatilor.

La randul sau, procurorul DNA – Serviciul Teritorial Cluj a afirmat in fata magistratului Tribunalului Cluj ca, in baza interceptarilor telefonice aflate la dosar, Virgil Pop a incercat ascunderea unor dovezi, prin indemnarea unei persoane sa nu tina documente la domiciliu pentru ca ele sa nu poata fi descoperite in eventualitatea unei perchezitii. Potrivit interceptarilor, Pop a oferit sa se foloseasca de influenta sa in Oradea, chiar si dupa inceperea urmaririi penale, iar datorita faptului ca cercetarile au fost extinse si la infractiunea de spalare de bani, el poate fi considerat un pericol social, ceea ce, in viziunea DNA se substituie pericolului pentru ordinea publica.

In ceea ce priveste acuzatia de spalare de bani, Iordachescu a afirmat ca Virgil Pop nu a fost inca audiat in aceasta privinta. „Nu stim exact care sunt dovezile. Probabil este vorba de acel transfer a sumei de 130.000 de lei de la societatea Anpero a denuntatorului Chis Petru catre societatea Turdarom Advertising si care au fost folositi in anumit de fel de catre Pop Virgil”, a afirmat Iordachescu.

Tribunalul Cluj urmeaza sa se pronunte in cursul zilei de marti asupra cererilor de eliberare provizorie sub control judiciar si revocare a masurii de arest preventiv.

DNA sustine ca Virgil Pop este acuzat de trafic de influenta in forma continuata si ar fi cerut de la Petru Chis 80.000 de euro. “Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in perioada decembrie 2007- februarie 2008, in calitatea pe care o avea la acea data de consilier judetean, inculpatul Pop Virgil a pretins suma totala de 80.000 euro din are a primit 130.000 lei si 30.000 de euro de la un denuntator, pentru ca, prin influenta pe care o avea asupra persoanelor cu functii de conducere din SC Electrica SA Bucuresti si Transilvania Nord, precum si asupra presedintelui Consiliului Judetean Cluj, sa determine incheierea unor contracte de executie de lucrari de instalatii electrice in favoarea societatii administrate de denuntator”, se arata in comunicatul de presa al DNA.