Liberalii si democrat liberalii s-au intalnit sambata la sediul PNL pentru a negocia formarea unei majoritati parlamentare. Premierul Tariceanu a declarat ca lucrurile nu au mers foarte lin pentru ca fiecare dintre partide are un mandat pe care trebuie sa-l respecte: "a trebuit sa respectam mandatul cu acea ancora puternica pentru PNL care este functia de prim ministru". La randul sau, Emil Boc a declarat ca desi cele doua partide au foarte multe puncte comune, exista un aspect asupra caruia nu s-a cazut de acord: functia de prim ministru.

La intalnire au participat Calin Popescu Tariceanu, Dan Motreanu, Bogdan Olteanu din partea PNL. Din echipa de negocieri a PD-L fac parte Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga si Gheorghe Flutur.

Emil Boc a repetat, inainte de a intra in sediul PNL, ca dreapta a castigat in alegeri si ca optiunea PDL este negocierea cu PNL.

Cele patru formatiuni parlamentare - PDL, PSD, PNL si UDMR - si reprezentantii minoritatilor au avut, vineri, la Palatul Cotroceni, discutii cu presedintele Traian Basescu pe tema majoritatii parlamentare.

Declaratii Calin Popescu Tariceanu:

  • Lucrurile nu au mers foarte lin pentru ca fiecare dinrtre partide are un mandat pe care trebuie sa-l respecte.
  • PNL a trebuit sa respecte mandatul cu acea ancora puternica care este functia de prim ministru.
  • Poate fi o alianta PNL-PDL daca lasam deoparte aberatii ca majorarea salariilor cu 50%.
  • Pentru noi este important ca planul PNL sa poata fi pus in aplicare la guvernare.
  • Dorim mentinerea actualei constitutii, noi nu suntem de acord cu un Parlament unicameral.
  • Ramane sa ne mai intalnim. Urmeaza in zilele urmatoare, pe masura ce fiecare poate sa dea dovada de capacitatea unor concesii, sa mai facem o intalnire

Declaratii Emil Boc:

  • Avem foarte multe lucruri in comun cu privire la cele mai importante provocari pe care le are Romania acum: cota unica, atragerea de fonduri europene, reforma educatiei si sanatatii, realizarea unui buget echilibrat, enorm de multe puncte datorita asemanarii programelor noastre de guvernare.
  • Exista un singur aspect asupra caruia nu am cazut de acord: PD-L apreciaza ca are dreptul moral sa aiba functia de prim ministru.

Candidatul PDL la functia de prim-ministru, Theodor Stolojan, nu a participat la negocierile pe care partidul din care face parte le-a purtat cu PNL.