Cat de usor poate fi convins un parlamentar sa voteze cu alt partidl? Poate fi convins la telefon? Toti par sa negocieze cu toti. O fi simplu, o fi complicat? Din sapte cazuri, unul a cedat dupa o discutie cu un anonim care pretindea ca suna din partea PD-L. Trei au acceptat sa discute doar la intalniri tete-a-tete, iar trei au zis pas.

PSD manifesta un bun potential de negociere in randul propriilor parlamentari, dispusi sa se descurce pe cont propriu, peste capul partidului. Unul s-a declarat relativ entuziast, dupa o simpla discutie telefonica, sa voteze un guvern minoritar, adica sa actioneze individual, pe alta linie decat cea a partidului, cu conditia ca PD-L sa ajute firmele romanesti, nemultumit ca pana acum au fost ajutate firmele straine.

Chiar in timpul consultarilor de la Cotroceni, in febra unor presupuse negocieri la varf intre partide, am testat cum ar actiona, la nivel individual, anumiti parlamentari, de al caror vot lor depinde pana la urma soarta viitorului cabinet.

Am sunat la intamplare sapte parlamentari, personaje anonime, doi de la PNL si cinci de la PSD. Cei sapte au fost abordati cu un text simplu si extrem de stupid: Sunt Nicolae Radescu, mandatat din partea conducerii PD-L sa va intreb daca ati vota in pricipiu un Guvern minoritar PD-L? Ma rog, cu un mic protocol introductiv. Tinta a fost sa obtinem un accept de principiu in urma unei simple discutii telefonice, ca parlamentarul va vota un guvern minoritar din care partidul sau nu va face, evident, parte. Din sapte sunati, unul a acceptat telefonic, in schimbul sustinerii unor facilitati pentru IMM-uri.

Numele lui este Cornel Itu (PSD), a castigat un mandat de senator in colegiul sase din Cluj. Este presedinte al organizatiei PSD Dej si vicepresedinte la PSD Cluj.

N-a fost greu de convins. Interesante sunt insa conditiile puse de Itu. A insistat ca viitorul Guvern sa intervina astfel incat salariile angajatilor din firmele private lovite de criza sa fie platite de stat timp de 2-3 luni de zile. Un alt parlamentar PSD ne-a spus ca ne va transmite punctul de vedere prin Cristian Boureanu, declarand ca deputatul PD-L se afla chiar langa el. Cei doi parlamentari liberali contactati au refuzat orice negociere cu falsul emisar care i-a sunat declarand ca reprezinta conducerea PD-L.

Constantin Sever Cibu (PNL): Voi vota asa cum stabileste conducerea

- Alo, domnul Cibu?

- Da.

- Numele meu este Nicolae Radescu si sunt mandatat din partea conducerii PD-L sa port o scurta discutie exploratorie cu dumneavaostra. Se poate?

- Da, sigur.

- Stiti probabil ca acum, azi, au loc discutii la Cotroceni pe tema formarii viitorului guvern.

- Da.

- Ati fi dispus sa aveti o discutie cu domnii Blaga, cu domnul Boc?

- Nu, nu pot sa iau eu asemenea hotarari si voi vota asa cum stabileste conducerea noastra.

- E vorba de o discutie exploratorie si nu va angajeaza cu nimic.

- Nu.

Constantin Macaleti (PSD): Mai sunati

- Domnul Macaleti?

- Da.

- Numele meu este Nicolae Radescu si sunt mandatat din partea conducerii PD-L sa port o scurta discutie exploratorie cu dumneavaostra. Se poate?

- Va rog.

- Stiti probabil ca acum, azi, au loc discutii la Cotroceni pe tema formarii viitorului guvern.

- Da.

- Intrebarea de principiu este daca ati vota in Parlament pentru un Guvern minoritar PD-L, in anumite conditii, desigur.

- Aaaaa, nu stiu, nu stiu. Noi suntem un partid disciplinat. Nu stiu. Nu stiu ce sa va spun acuma.

- Dar sunteti dispus sa aveti ...

- Nu stiu...Cred ca o discutie de acest gen prin telefon nu-si are sensul.

- Sunteti dispus sa aveti o discutie cu domnii Blaga sau cu domnul Boc?

- Nu stiu, nu stiu. Nu pot sa va spun la ora asta prin telefon absolut nimic.

- Putem stabili o intalnire in cursul zilei de azi?

- Eu sunt la Botosani.

- Stim asta, dar putem face o discutie in orele urmatoare sau eventual maine.

- Ma mai sunati.

Angel Talvar (PNL): Nu am discutii confidentiale cu alte partide

- Domnul Angel Talvar?

- Da.

- Numele meu este Nicolae Radescu si sunt mandatat din partea conducerii PD-L sa port o scurta discutie exploratorie cu dumneavaostra, cu rugamintea ca ea sa ramana confidentiala. se poate?

- Nu se poate. Eu nu am discutii confidentiale cu reprezentantii altor partide.

Mihai Tudose (PSD): Nu va recunosc, nu discutam

- Domnul Tudose?

- Da.

- Numele meu este Nicolae Radescu si sunt mandatat din partea conducerii PD-L sa port o scurta discutie exploratorie cu dumneavaostra. Se poate?

- Nu, nu va recunosc si nu discutam.

Cornel Itu (PSD-PC): Eu pot sprijini si un guvern minoritar PD-L. Nu ma deranjeaza

Cornel Itu
Foto: site-ul propriu
- Alo, domnul Itu?

- Numele meu este Nicolae Radescu si sunt mandatat din partea conducerii PD-L sa port o scurta discutie exploratorie cu dumneavaostra. Se poate?

- Da poftiti.

- Stiti probabil de negocierile care au loc la Cotroceni, pe tema formarii viitorului Guvern.

- Banuiesc, nu le stiu. Banuiesc.

- Ati fi de acord sa aveti o discutie exploratorie cu domnul Blaga sau cu domnul Boc pe tema votului din Parlament?

- Da. Nu ma deranjeaza nimic in treaba asta. Da. Pot.

- De principiu, ati vota in Parlament pentru un Guvern minoritar PD-L? De principiu spun, si in anumite conditii.

- Aaaaaa....In anumite conditii da.

- Care ar fi conditiile dumneavoastra? Si conditiile le putem elabora daca acceptati sa va intalniti cu conducerea partidului.

- Da, da. Pai, in primu rand, temele sociale nu pot fi eliminate din discutii. Politicile sociale, una. Tin enorm de mult la ele, avand in vedere criza financiara si economica prin care trece tara.

UPDATE 2: CINE ESTE CORNEL ITU

In urma semnalelor cititorilor, publicam cateva date de context despre Cornel Itu:

  • fost consilier judetean in Cluj, intre 2006 - 2007.
  • Toate firmele la care Itu are participatii au statut de IMM.
  • Potrivit declaratiei de interese date la incheierea mandatului (30 iunie 2008), acestea sunt:
  • SC Parc-Rex srl (11,2%, obiect de activitate restaurante, 21 de angajati, 176.000 euro)
  • Itcomar Prod Serv (100%, comert cu ridicata al materialului lemnos, 1 angajat, cifra de afaceri 4.100 euro)
  • Mecsom Dej (59,5%, obiect de activitate fabricarea de constructii metalice si parti componente, 47 angajati, 1.000.000 euro cifra de afaceri)
  • Agro 33 (39,34%, firma infiintata in septembrie 2007, fara date disponibile).
  • (Nota: pt toate firmele, indicatori la sfarsitul lui 2007, cf. Ministerul Finantelor).
  • Ca functii de conducere, Itu este presedintele Comitetului Director al FC Unirea Dej, presedinte SC Unirea Dej, administrator Mecsom SA si Agro 33 srl. Fratele sau, Adrian Itu, este directorul societatii Somes Dej http://www.cjcluj.ro/interese-itu-2008/ http://www.cjcluj.ro/itu-cornel/

Si aici, va trebui sa aveti in programul PD-L cateva puncte distincte. Nu le nominalizez acum. Neaparat, intreprinderile mici si mijlocii autohtone trebuie sa fie sprijinite de urmatorul guvern. Pentru ca cei care au fost la guvernare, printre care si dvs in prima faza, ati avantajat doar capitalul strain mare. Si uitati ce se intampla: intr-o criza economica deosebita, ei incep sa se retraga. Ma auziti, da?

- Da, va aud.

- Incep sa se retraga, si noi am facut enorm de multe facilitati in detrimentul firmelor mici si mijlocii pe care noi le-am dezvoltat in Romania. Si nu le-am ajutat. Am inca un proiect pe principiul italian: firmele mici si mijlocii, personalul care pe o perioada de trei luni nu are comenzi, sa fie retribuit de catre stat. Si, dupa trei luni, dupa ce firmele isi reiau activitatea ... sa fie o treaba benefica. Pentru ca, in criza asta, firmele mici si mijlocii pot sa aiba o sincopa, de doua - trei luni, timp in care statul poate si trebuie sa intervina.

- Sunt convins ca domnii Boc, Videanu si Blaga sunt interesati de ce spuneti acuma. Cand v-ar conventi o zi in care sa va intalniti. E destul de scurt timpul...

- Saptamana viitoare, candva.

- Mai devreme putin, ca nu mai e timp. Sunt discutii destul de avansate pentru un guvern minoritar si intrebarea era in ce masura dvs. ati sustine un astfel de guvern minoritar, deci fara PSD la guvernare.

- Da, mi-e greu de spus, va conta si grupul meu ce va spune. Dar, daca politicile sunt corespunzatoare, eu pot sprijini si un guvern minoritar. Nu ma deranjeaza, dar eu anumite conditii trebuie sa le vad stipulate in programul de guvernare.

- Bun, aici e vorba de o discutie mai personala.

- Da, da. Azi si maine nu pot, sa stiti.

- Pe luni?

- Pe luni.

Constantin Tamaga (PSD): Cristi Boureanu (PD-L) e langa mine. Va transmite el punctul meu de vedere

- Domnul Tamaga?

- Va salut.

- Numele meu este Nicolae Radescu, va sun din partea conducerii PD-L sa port o scurta discutie exploratorie cu dumneavaostra. Se poate?

- Eu sunt de acord, dar necunoscand cine sunteti si in numele cui vorbiti, e mai greu sa tratam o astfel chestiune din asta telefonic. Mai ales sa fie si serioasa.

- Eu va spun despre ce-i vorba si decideti in consecinta. E vorba de discutiile care au astazi loc la Cotroceni. Si intrebarea e daca ati fi de acord sa aveti o discutie cu domnii Blaga ...

- Aveti aici un reprezentant, se numeste Cristi Boureanu, e langa mine, as putea discuta direct cu el. Nu-mi permit sa tratez treaba asta prin telefon. Pentru ca nu... Vorbiti cu el si va transmite el punctul meu de vedere, ca-l stie.

Ion Rotaru (PSD-PC): Vorbim luni. Nu vreau sa progresam mai mult prin telefon

- Alo, domnul Rotaru?

- Da.

- Numele meu este Nicolae Radescu, va sun din partea conducerii PD-L. Putem discuta cateva secunde?

- Cine? Domnul Predescu?

- Nu, nu. Radescu. Puteti discuta doua minute?

- Conducerea PD-L de la Braila?

- Nu, nu. Conducerea PD-L de la Bucuresti. E vorba de o scurta discutie exploratorie, daca sunteti dispus sa aveti o discutie cu domnii Boc, Videanu, Blaga.

- Da, dar eu sunt in Braila.

- Da, cand veniti la Bucuresti.

- Da, n-am nimic impotriva, sigur ca da.

- In principiu, va spun acum despre ce e vorba, nu intram in detalii, e vorba de un vot pentru sustinerea unui guvern minoritar PD-L. Puteti discuta despre asta?

- Cred, cred ca nu. Daca asta este tema, cred ca n-o putem discuta.

- Ar fi vorba de o discutie mai personala, nu va angajeaza la nimic.

- Da, deci sunt deschis la orice discutie. Dar nu stiu daca pe tema asta. Nu vreau sa progresam mai mult pe telefon.

- O sa va contacteze cineva luni.

In regula.