Liderul PSD, Mircea Geoana, a evitat joi seara sa dea un raspuns clar in privinta optiunilor social-democratilor privind formarea majoritatii parlamentare, comentand doar ca "orice chestiuni personale palesc in fata gravitatii problemelor cu care se confrunta Romania".

El a afirmat ca discuta formule de constituire a majoritatii parlamentare cu toate partidele reprezentate in Parlament, dar a recunoscut ca, in momentul de fata, PSD si PD-L constituie "doua blocuri egale". "Vom trata acest aspect cum se cuvine", a spus Geoana.

"Cred ca putem sa punem interesul general al tarii in centrul intereselor politice", a subliniat presedintele PSD, amintind de faptul ca "au existat mari coalitii" in tari precum Germania si Austria.

Si Mircea Geoana crede, ca si Traian Basescu, ca este posibila votarea noului guvern inainte de Craciun. "Trebuie sa depasim orice obstacol care ar putea sa impiedice formarea celei mai bune formule de guvernare", a comentat el.

Mircea Geoana a ironizat zvonurile care circula in mass-media in aceasta perioada, inclusiv pe cele referitoare la informatiile privind semnarea unui protocol cu PNL inaintea consultarilor de la Cotroceni: "Cate se aud in perioada asta ... cred ca m-am intalnit si cu Obama intr-un restaurant din Bucuresti".

Liderul PSD nu crede in varianta unui guvern minoritar PD-L, sustinut prin atragerea unor parlamentari din alte formatiuni politice: "Este foarte greu sa te gandesti ca un guvern poate functiona cu o majoritate pestrita, ad-hoc (...) Este o criza severa si este nevoie de o majoritate stabila si predictibila. Va fi o majoritate explicita intre grupuri parlamentare".

"Distribuirea mandatelor are niste efecte perverse absolut inacceptabile"

Mircea Geoana s-a declarat de acord cu comentariile sefului statului privind legea votului uninominal aplicata in premiera la alegerile din 30 noiembrie. "S-a ajuns la o formula de compromis care a alterat calitatea legii", a sustinut el.

Desi are "elemente pozitive, iar dimensiunea uninominala trebuie pastrata cu orice pret", "distribuirea mandatelor are niste efecte perverse absolut inacceptabile", a declarat presedintele PSD.

In opinia sa, modificarea legii pana la viitoarele alegeri este absolut necesara.