PSD se va prezenta la consultarile de la Cotroceni si va solicita ca functia de prim-ministru sa revina social-democratilor, a declarat joi Miron Mitrea. El a precizat ca, "daca PNL isi va flexibiliza pozitia si va fi dispus sa intre intr-o discutie fireasca, vom negocia si cu ei".

"Daca nu, vom negocia cu UDMR si cu PD-L", a spus Miron Mitrea.

Din delegatia PSD vor face parte, printre altii, liderul social-democrat Mircea Geoana, alaturi de Miron Mitrea, Ilie Sarbu sau Marian Oprisan.

In cursul diminetii, social democratul Liviu Dragnea a declarat joi ca PSD ia in calcul toate variantele: "orice varianta este posibila: de majoritate sau de a ramane in opozitie". Dragnea a mai spus ca in acest moment congresul PSD nu este subiectul de discutie, prioritara fiind formarea guvernului: "aceasta guvernare nu este o joaca, este un an despre care toata lumea spune ca va fi greu, chiar nu este o joaca".

"s-ar putea sa avem impresia ca avem puncte comune dar cand ne asezam la masa negocierilor, am putea constata contrariul".

Si presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, opteaza pentru ramanerea in opozitie: "vad posibila o guvernare cu premier PSD, altfel trebuie sa ramanem in opozitie". In privinta unui congres PSd, Vanghelie a declarat ca unii memebri PSD nu au calitatea sa vorbeasca despre un congres.

Mitrea: Congres ordinar si nu extraordinar

PSD va convoca un congres ordinar la inceputul anului viitor, a anuntat joi liderul social-democratilor Miron Mitrea.

"Statutul e clar: dupa toate alegerile, indiferent de natura lor, are loc un congres statutar. (...) Congres extraordinar - nu e cazul", a spus Mitrea.

Cel mai probabil, Congresul va avea loc in primul trimestru al anului 2009, a mai spus fostul deputat al PSD, adaugand ca nu mai face nicio delcaratie referitoare la echipa de negociatori sau la discutiile privind constituirea unei majoritati parlamentare.

Reactiile vin dupa ce Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a anuntat pe blogul sau ca vede absolut necesar un Congres Extraordinar al partidului la care sa fie analizate rezultatele alegerilor si sa fie desemnat un candidat la alegerile prezidentiale din 2009. "Aceasta este misiunea congresului: analizeaza activitatea partidului de pana atunci, inclusiv ultimele alegeri, concluziile care se impun, isi depune mandatul actuala conducere si se alege o noua conducere: poate fi aceeasi, sau unii reconfirmati - altii nu", scrie Iliescu.