Discutiile de tatonare dintre PD-L si PSD pentru formarea Guvernului fac parte din strategia dictata de la Cotroceni de catre Traian Basescu, sustin surse pedeliste. Liderii PDL ar fi initiat la deruta tatonarile cu social-democratii. Vasile Blaga si Radu Berceanu au dat semnale ca sunt dispusi sa coopteze PSD la guvernare. Dar in spatele usilor inchise de la Cotroceni calculele se fac altfel.

Liderii PD-L care au tatonat PSD le-ar fi propus o formula de guvernare destul de vaga, dar mesajul era ca se arata interesati de o colaborare. Sursele Hotnews.ro sustin ca, pentru a-i tine ocupati pe social democrati, le-ar fi oferit doar functia de presedinte al Senatului in schimbul functiei de premier, restul urmand sa se negocieze.

Strategia PD-L ar fi sa sugereze ca o negociere este perfect plauzibila. Scopul ar fi sa-i convinga pe liderii PSD ca sunt cu adevarat interesati de o guvernare comuna. Sursele sustin ca intentia democrat-liberalilor este de a descuraja o posibila colaborare PSD-PNL. Intre timp, oamenii lui Boc incearca sa coopteze UDMR, minoritatile si alti 21 de parlamentari pentru a pune bazele unui viitor guvern minoritar.

"S-a declarat public ca PD-L doreste in continuare sa faca guvernul cu PNL. Toate informatiile din presa au aparut pe surse ca se negociaza cu PSD. In felul asta PD-L este acoperit, iar PSD are deja discutii serioase si incerca sa-i impuna lui Geoana sa accepte conditiile democrat-liberalilor. Situatia este exact asa cum vrem noi. Intre timp, noi incercam sa cooptam oamenii pentru un guvern minoritar", ne-a declarat sursa PD-L.

Conform acelorasi surse, liderii PD-L joaca la mai multe capete asa cum le dicteaza "seful" de la Cotroceni. Negocierea cu PSD ar fi o cacealma gandita sa devieze atentia de la adevaratele variante luate in calcul.

Prima varianta, la care se lucreaza intens, este cea a unui guvern minoritar. Mai multi parlamentari au declarat sub protectia anonimatului ca au fost contactati de catre liderii PD-L, care le-ausolicitat sustinerea. Sursele parlamentare au explicat pentru Hotnews.ro ca rezultatul votului uninominal a creat panica printre politiceni si multi dintre ei sunt interesati in primul rand sa-si pastreze fotoliile. Varianta alegerilor anticipate nu-i bucura pe nici unul dintre noii parlamentari si, in momentul de fata, se poarta un nou sir de negocieri pe telefoane, la nivel de parlamentar.

Mai exact, PD-L incearca sa coopteze parlamentarii UDMR, cei ai minoritatilor si pe cei nemultumiti de la PNL si PSD. Pentru majoritate si trecerea Guvernului sunt nevoie de 236 de voturi. PD-L are 166 de mandate, UDMR 31 de mandate de parlamentari iar, minoritatile 18 mandate, in total 215 mandate, insuficiente insa. Pentru a avea o sustinere clara in noul Parlament, PD-L mai are nevoie de fix 21 de voturi pe care incearca sa le obtina de la celalte doua partide politice, PNL respectiv PSD.

Planurile de rezerva ale lui Traian Basescu ar fi guvern de coalitie sau guvern cu PNL fara Tariceanu.