Insectarul Alegerilor Parlamentare 2008

de Attila Biro    
Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:19 Actualitate | Politic


Insectarul alegerilor
Foto: Hotnews
Cine a intrat, cine n-a intrat in Parlament dintre ministrii guvernului Tariceanu? Care dintre vedete a prins un loc in Casa Poporului? Cate stampile de vot au fost confectionate pentru alegeri? Cati romani au votat Duminica? Cate mandate au PSD, PD-L, PNL si UDMR? Cati jandarmi si politisti au fost prezenti la alegeri? Care sunt extremele sistemului de redistribuire a mandatelor? HotNews.ro va prezinta cateva din cifrele si ciudateniile alegerilor parlamentare din acest an.

 • Numarul de mandate obtinute de partide. Numarul de mandate obtinute de partide. Camera Deputaţilor: PD-L-115 , PSD-PC - 114, PN - 65, UDMR-22. Senat: PD-L-51, PSD-PC-49, PNL-28, UDMR-9. Numarul total de parlamentari pe partide (Senat+Camera Deputatilor): PD-L-166, PSD-163, PNL-93, UDMR-31
 • Rezultatele alegerilor, voturi exprimate si procente.  Pentru Camera Deputatilor: PSD+PC 2.279.449 (33,09%), PDL 2.228.860 (32,36), PNL 1.279.063 (18,57%) si UDMR 425.008 (6,17%). Pentru PSD+PC2.325.968 (34,16%) , PDL 2.312.358 (33,57%) , PNL 1.291.029 (18,74%), iar UDMR 440.449 (6,39%)
 • 90 de candidati vor intra in Parlament dupa ce au castigat alegerile in colegiile lor cu 50%+1 din voturi. Ei nu au mai intrat in etapa de redistribuire a mandatelor
 • 18 parlamentari vor reprezenta tot atatea minoritati nationale din Romania.
 • Numarul total de voturi exprimate: Camera Depuatilor - 6858439, Senat-6877987
 • Prezenta la vot, la nivel national, a fost de 39,26%; in mediul rural - 44,24%, in mediul urban - 35,63%. Cea mai mare prezenta la vot- Teleorman (52,68%), cea mai scazuta prezenta la vot- Timis (31,57%) 
 • Numarul candidatilor la alegerile Parlamentare: Total-2.965 de candidati, 2.070-Camera Deputatilor si 895-Senat
 • Numarul de voturi neutilizate in cadrul procesului de redistribuire: Camera Deputatilor 1.390.104, Senat - 3.329.815. 
 • La alegerile Parlamentare au fost infiintate 18.104 sectii de votare, dintre care 221 au fost  organizate in strainatate.
 • In sectiile de votare au fost prezenti 50 000 de reprezentanti ai fortelor de ordine 
 • Au fost confectionate 90.000 de stampile, au fost tiparite 20 de milioane de timbre autocolante si 42,8 milioane de buletine de vot, dintre care 1,2 milioane au fost distribuite la sectiile de votare din strainatate.
 • A fost delimitat un numar de 315 colegii uninominale pentru deputati si 137 de colegii pentru senatori
 • Numarul de voturi din diaspora: Camera Deputatilor-20527, Senat-20722
 • 383.878 de voturi au fost anulate si 315.356 au fost declarate albe
 • La vot s-au 7.238.871 romani din cei peste 18 milioane cu drept de vot
Ciudateniile alegerilor
 • Perdantii alegerilor. Partide: PRM si PNG. Politicieni: Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcas, Adrian Paunescu, Peter Kovacs Eckstein, Ionut Popescu, Norica Nicolai, Paul Pacuraru. Vedete: Luminita Anghel, Florin Calinescu, Otto Zmarandescu, Gigi Becali.
 • Vedetele intrate in parlament: Mircea Diaconu - PNL (actor)
 • Ministrii care au intrat in Parlament: Ludovic Orban, Cristian Adomnitei, Tudor Chiuariu, Teodor Melescanu, Mihai Voicu, Attila Korodi, Laszlo Borbely, Cristian David, Eugen Nicolaescu, Varujan Vosganian.
 • Ministrii care au pierdut alegerile: Anton Anton, Mariana Campeanu, Ovidiu Silaghi si Karoly Borbely
 • Un caz special: Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a pierdut alegerile in Buzau in fata candidatului PSD Marian Ghiveciu care este cercetat de DNA pentru afaceri in domeniul imobiliar. Ministrul Predoiu s-a clasat pe locul doi in colegiul sau si nu a prins un loc de parlamentar nici dupa redistribuirea mandatelor. 
 • Parlamentarul din arest. Un alt caz special este cel al candidatului PNL Virgil Pop, care a castigat alegerile intr-un colegiu din judetul Cluj primind prin redistribuire un mandat de deputat, el fiind arestat dupa ce DNA a inceput urmarirea penala impotriva sa. Virgil Pop a fost arestat in urma cu doua saptamani in timpul campaniei electorale. 
 • Parlamentar cu 34 de voturi. Un alt caz interesant este cel al candidatilor UDMR Koto Iosif care a obtinut un fotoliu de Parlamentar, fiind votat de 34 persoane. Koto a candidat in diaspora in colegiul Asia-Africa. 
 • Premierul Tariceanu a fost devansat cu 18 voturi in judetul Ilfov de catre un alt penelist, fiind la un pas de a nu intra in Parlament. 
 • Au pierdut de pe locul I. Zeci de candidati care au castigat alegerile in colegiile in care au candidat, clasanduse pe locul I, nu au prins un loc de parlamentar din cauza sistemului de redistribuire a mandatelor. 
 • Au castigat de pe locul II. Zeci de candidati care s-au clasat pe locurile 2 sau 3 in colegii au intrat in Parlament din cauza aceluiasi sistem de redistribuire.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7863 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  NU MAI INTREBATI NIMIC (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:48)

  ioan [anonim]

  Avem un sistem, cu siguranta il schimbam, asa facem cu toate, schimbam constitutia la 2 ani, modul de alegere la 4 ani, felul de mancare la 6 ani, jobul la 8 ani........dar refozam sa schimbam obiceiul, evident al nostru al romanilor. Acestea suntem cu sau fara uninominal, cu sau fara Tariceanu, cu sau fara libertati individuale. Mereu nemultumiti, dar nu schimbam nika, DA suntem 23 de milioane de ...romani. voi +(cruce) eu.
  Si-o RECUNOSC ca-mi place.
  Ionut
  • 0 (4 voturi)    
   Eckstein vroia mariaj homosexual (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:02)

   Gay Lord [anonim] i-a raspuns lui ioan

   Remarc printre perdanti si minoritarul Eckstein, cel care acum cateva luni se chinuia sa introduca ideea casatoriei legale intre homosexuali, lesbiene, drag queen, transexuali, etc. Cica e "progresist". Primarul Londrei ridicase totusi o problema, cu umor tipic britanic: "de ce ar fi acceptabil moral casatoria intre 2 barbati si nu intre 3 barbati sau intre 2 barbati si un caine"?
   De ce a pierdut Karoly Borbely?
   Desi e adevarat ca UDMR a primit cel putin 2 mandate ca "pomana" electorala (Koto si aia de la Brasov aleasa cu 1.100 de voturi), mi se pare ca acum vor avea mai putine mandate ca in ultima legislatura.
 • -1 (1 vot)    
  NU MAI INTREBATI NIMIC (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:48)

  ioan [anonim]

  Avem un sistem, cu siguranta il schimbam, asa facem cu toate, schimbam constitutia la 2 ani, modul de alegere la 4 ani, felul de mancare la 6 ani, jobul la 8 ani........dar refozam sa schimbam obiceiul, evident al nostru al romanilor. Acestea suntem cu sau fara uninominal, cu sau fara Tariceanu, cu sau fara libertati individuale. Mereu nemultumiti, dar nu schimbam nika, DA suntem 23 de milioane de ...romani. voi +(cruce) eu.
  Si-o RECUNOSC ca-mi place.
  Ionut
  • +2 (2 voturi)    
   Change, yes we need (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:08)

   Maestru Gutza-Obama [anonim] i-a raspuns lui ioan

   Sistemul asta "uninominal mixt" e ridicol, da rezultate aberante, avem parlamentari ce reprezinta vointa a 34 de cetateni, in timp ce altii care au primit mii de voturi au ramas exclusi !!!

   Sper sa trecem la sistemul uninominal cu 2 tururi, sau cel pur, primul clasat ia totul. Eventual se rezerva o mica parte din locuri (sa spunem 50) pt. partidele ce au peste 5%, numai aceste 50 mandate sa fie redistribuite, sa nu zica UDMR ca sunt "discriminati".

   Evident ca asta va duce treptat la sistem bi-partid. De aia, pe moment doar PDL si PSD-PC au interes sa modifice sistemul, restul partidelor se vor opune cu disperare.

   Votez orice modificare constitutionala pt. sistem uninominal corect.
 • +1 (1 vot)    
  Ar fi trebuit completat cu un clasament ca sa fie (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:48)

  - [anonim]

  relevant.

  Au fost:

  ***CELE MEI MULTE mandate castigate de ministri in functie ai Guvernului PNL
  Dupa ce stim cum s-au repartizat banii PUBLICI primariilor PSD si PNL asta e un CRITERIU important pt. ca arata randamentul folosirii banului PUBLIC de catre PUTERE pt. conservarea acelorasi oameni LA PUTERE.

  ***PSD+PC+PNL CEI MAI MULTI alesi cu dosare de urmarire penala

  ***CEI MAI MULTI manelisti si vedete de televiziune care au pierdut alegerile

  ***CELE MAI MULTE mandate pierdute de oameni
  CARE AU CASTIGAT ALEGERILE

  ***PSD+PC+PNL CEI MAI MULTI ALESI CONTROVERSATI : (au initiat legi impotriva justitiei, au fost informatori, au initiat legi impotriva CNSAS, au dosare de rumarire penala, sunt de cel mai mult timp in parlament
  • 0 (0 voturi)    
   Inca un CLASAMENT pentru imaginea completa (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:36)

   relevant [anonim] i-a raspuns lui -

   - au fost ptimele alegeri la care exista :

   ● CNSAS si dosare predate dar niciun CANDIDAT VERFIFICAT

   ● ANI - Agentia de integritate - functionala cu niciun CANDIDAT VERIFICAT

   In ANI conducerea este numita de PSD+PNL iar

   IN CNSAS conducerea apartine majoritatii PSD+PNL
 • +1 (3 voturi)    
  femeile sunt in jur de 9% (Miercuri, 3 decembrie 2008, 13:56)

  medusa [anonim]

  La Senat sunt 5,7%.
  Per total ne putem "mandri" ca suntem pe ultimele locuri in Europa la nr. de femei in forul legislativ (pe primele locuri sunt tari ca Suedia, Finlanda, Olanda).
  UDMR are la Senat fix zero femei.
 • +2 (2 voturi)    
  Smecherii nevazute (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:16)

  Polyphem [anonim]

  De ce au intrat unii de pe locurile 2 si 3?
  Simplu, o smecherie ordinara in desenarea colegiilor.
  Daca ai candidat intr-un colegiu mare ca numar de alegatori chiar un scor de 25% iti da mai multe voturi decat 45% intr-un colegiu mult mai mic.
  o hotie! Colegiile puteau fi dimensionate aproape egale, sau departajarea sa se faca prin procente nu numar de voturi.
  Politicienii cu ”experienta” si-au ales colegii mari, incepatorii colegii cat mai mici.
 • 0 (0 voturi)    
  alegeri (Miercuri, 3 decembrie 2008, 14:40)

  egroeg [anonim]

  ar trebui sa se prevada prin lege ca partidele sa participe in nume propriu si in functie de procentaje sa faca apoi orice alianta care o doreste .
  Altfel se va intampla ca si in prezent ,cand cu smecherii a la Voiculescu,prin aliere cu PSD ,un partid de buzunar reuseste sa intre in parlament,locul lor,in mod real,fiind langa PRM SI PNG.Asa s-ar fi pus in evidenta si care partid a castigat cu adevarat.
 • 0 (0 voturi)    
  poporul nu e intrebat nimic? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 15:05)

  livia [anonim]

  1. analistii, jurnalistii etc. nu comenteaza aproape deloc numarul mare de voturi albe!! De fapt, nu e interesant ce zice poporul!!politicienilor sa le mearga bine!!
  2. NE BUCURAM NESPUS,noi oamenii obisnuiti, ca ACUM , ,,ALESII,, TREBUIE SA SUPORTE O LEGE, CEA A UNINOMINALULUI, FACUTA TOT DE EI!! OARE cum suportam noi, cei 20 milioane de romani toate legile aberante propuse de ei?SUNT HILARI!
  3.Draga cititorule, nu are importanta mare cine cu cine face guvernul, pentru ca toti sunt acelasi aluat!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   @livia, daca toti sunt la fel de 18 ani acum e (Miercuri, 3 decembrie 2008, 17:37)

   absentii au votat acesti POLITICIENI FERICITZI : [anonim] i-a raspuns lui livia

   o diferenta: ai avut instrumentul sa-i dai afara pe CEI MAI RAI - dar nu l-ai folosit !

   Numai ca timp de 4 ani ti s-a bagat in cap ca "TOTI SUNT LA FEL" si tu nu ai mai gandit cu mintea ta sa vezi daca e chiar asa. pentru ca atunci ai fi vazut ca exista unii care sunt ***CEI MAI MULTI RAI si astia se afla de o vesnicie numai in PSD+PC

   Puteai sa le dai un sut din politica sau sa-i inveti pe altii: fii atent daca in colegiul tau candideaza Felix securistul voteaza pe oricine altcineva.

   Asa - rezultatul este ca votul tau alb roz si imaculat NU L-A IMPEDICAT CU NIMIC PE FEFLIX SA INTRE IN PARLAMENT.

   Uite o lista cu nemernici de care am fi avut acum - APENTRU PRIMA OARA IN 18 ANI - ocazia sa scapam doar PRIN VOT
   sa tragi tu concluzia despre cat de bine e sa asculti Antena 3 si sa-l votezi pe Felix prin absenta.

   Lista mea neagra
   Cu dinozaurii expirati VOTATI de absentii din 30 nov.

   Top 10

   1. Adrian Nastase (PSD+PC)
   2. Dan Voiculescu(PC)
   3. Sergiu Andon(PC)
   4. Viorel Hrebenciuc (PSD+PC)
   5. Calin Popescu Tariceanu - PNL
   6. Eugen Nicolicea - PSD+PC
   7. Titus Corlatean (PSD+PC)
   8. Dan Radu Rusanu - PNL
   9. Teodor Atanasiu (PNL)
   10. Tudor Chiuariu (PNL)


   Verestoy Attila - UDMR
   Ioan Oltean (PD-L)
   Ioan Ghise (PNL)
   Eugen Nicolaescu (PNL)
   Mihail Hardau (PD-L)
   Puiu Hasoti (PNL)
   Ioan Timis - PNL
   Dan Mircea Popescu - PSD+PC
   Relu Fenechiu - PNL
   Cristian Adomnitei - PD-L
   Varujan Vosganian - PNL
   Gabriel Oprea - PSD+PC
   Anghel Iordanescu - PSD+PC
   Iulian Urban
   Kerekes Karoly - UDMR
   Gyorgy Frunda - UDMR
   Marko Bela - UDMR

   Teodor Melescanu - PNL
   Bogdan Olteanu (PNL)
   Crin Antonescu(PNL)

   PSD+PNL+PC RULLS si in topul Dinozaurilor expiratzi

   NU TOTI SUNT LA FEL
   PSD+PNL+PC sunt ***CEI MAI MULTI
  • 0 (0 voturi)    
   @livia (Miercuri, 3 decembrie 2008, 17:52)

   AttilaBiro-jurnalist HotNews.ro [utilizator] i-a raspuns lui livia

   Multumesc de atentionare. Am inserat si numarul de voturi albe si nule. Dupa cum ai vazut materialul nu este unul de analiza, sunt sigur ca situatia voturilor in alb va fi si ea comentata.
 • 0 (0 voturi)    
  spookie! (Miercuri, 3 decembrie 2008, 17:02)

  Sabrina [anonim]

  Regret ca nu cunosc textul legii electorale, dar in momentul in care cineva castiga alegerile intr-un anumit teritoriu, dar cu asta nu reuseste sa intre in parlament, atunci de ce si cu ce scop, s-au mai organizat alegeri in acele teritorii???
  I doesn't make sense!
  Salutari din Toronto!
  • 0 (0 voturi)    
   cum poti sa castigi cu mai multi impotriva? (Miercuri, 3 decembrie 2008, 19:16)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Sabrina

   Tie ti se pare logic sa castigi cu 45% din voturile exprimate? Chiar daca iesi pe primul loc, tot sunt mai multi (55%) cei care nu te-au vrut parlamentar,decat cei care te-au vrut. Sistemul ar fi corect doar daca s-ar organiza si turul II cu primii 2 clasati. Cu struto-camila de acum redistribuirea e cea mai corecta solutie: ori i-ai spart cu majoritatea si ai luat mandatul, ori se aplica principiul propotionalitatii si intri in morisca redistribuirii. Castigatorul ia totul cu un singur tur de scrutin ar fi o porcarie si mai mare decat avem acum
   • 0 (0 voturi)    
    gresit (Joi, 4 decembrie 2008, 9:29)

    break_noon [anonim] i-a raspuns lui anonim

    faptul ca cineva a primit 45% voturi pentru, nu inseamna ca a primit 55% voturi impotriva.
    nu se voteaza impotriva cuiva, se voteaza pentru cineva. celelalte 55% din voturi nu s-au dus la un candidat, ci la mai multi.

    un parlamentar trebuie sa isi reprezinte alegatorii sai, si atit, nu sa intre in redistribuire.

    normal ar fi ca un parlamentar sa fie "legat de glie", adica sa poata candida pentru un colegiu doar oamenii care au fost si in structurile locale, macar 4 ani (consilieri locali sau judeteni, primari). atunci respectiva persoana reprezina zona unde candideaza, nu cum s-a intimplat acum, ca au mers unii in diverse zone, unde aveau sanse foarte mari de cistig datorita partidului.

    ar in acest caz, redistribuirea nu si-ar avea de loc rostul, pentru ca de ce sa ajunga un parlamentar pe baza voturilor din alte zone?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by