Marile aberatii dupa uninominal. Cine rateaza Parlamentul, desi a iesit pe primul loc
Adrian Paunescu (PSD) a castigat locul 1, cu 30,08% din sufragii in Hunedoara, dar nu intra in Parlament la redistribuire.
Norica Nicolai (PNL) nu va obtine cel de-al treilea mandat de senator, desi a iesit pe primul loc, cu 45 %, in colegiul in care a candidat. Nicolai i-a avut contracandidati in colegiul 2 Senat din Calarasi pe democrat-liberalul Constantin Dumitru, care a obtinut 33,60% din voturi, si pe Ion Neagu, candidat din partea Aliantei PSD+PC, care a avut 17,52%.
Ionut Popescu (PD-L) a obtinut primul loc in colegiul sau cu 34,82% din voturi, dar pierde la redistribuire. Se pare ca locul de senator de Bucuresti il va lua liberalul Crin Antonescu, plasat pe pozitia doi.
Ludovic Orban (PNL), Bogdan Olteanu (PNL), Sergiu Nicolaescu (PSD) s-au clasat pe locurile 2,3 in colegiile in care au candidat, dar au sanse foarte mari ca, dupa redistribuire, sa obtina fotoliile de parlamentari. Un caz aparte este cel al candidatului UDMR Ana Farkas, care a obtinut putin peste 1.000 de voturi intr-un colegiu din Brasov. La redistribuire va intra in Camera Deputatilor.
Ludovic Orban (PNL), candidat in colegiul 2 Bucuresti, s-a clasat pe locul al doilea cu 28,78%, in fata sa situandu-se Irinel Cristin (PD-L) cu 32,92%. Cu toate acestea, la redistribuire, Orban este cotat cu sanse mari sa prinda mandatul de deputat.
Bogdan Olteanu (PNL), presedintele Camerei Deputatilor si seful de campanie al PNL, a obtinut locul trei in colegiul in care a candidat cu 26,68%. In schimb, la redistribuire, Olteanu va primi un nou mandat de deputat pentru ca a obtinut un scor mai bun in comparatie cu restul candidatilor liberali din Capitala.
Sergiu Nicolaescu (PSD), candidat PSD+PC in colegiul 1 Senat din Bucuresti, a obtinut locul doi cu 30,79%, fiind invins de democrat-liberala Cornelia Cazacu- 39,30%. Are sanse la redistribuire.
Cristian David (PNL), candidat la Senat in Vaslui, a obtinut locul doi cu 33,95% din voturi, fiind devansat de fostul prefect al judetului, Ioan Tibulca (PSD) cu 39,27%. David are totusi sanse sa ajunga in Senat prin redistribuire.
A castigat cu 1.178 de voturi. In Brasov, candidatul UDMR, Ana Farkas, a obtinut un loc de parlamentar la distribuire dupa ce in urma scrutinului a contabilizat doar 6,42% din voturile alegatorilor din colegiul 6, adica 1.178 de voturi, in timp ce candidatul PD-L din acelasi colegiu a castigat 44,04% din sufragii.
In Senat de pe locul trei. Ioan Ghise (PNL), candidat la Senat in colegiul 3 Brasov, va intra in Parlament de pe locul trei cu 15% din voturi, adica 6.580 de voturi exprimate.
In Camera Deputatilor cu 26%. Gabriel Tita (PSD) a obtinut 7.698 de voturi, adica 26,27% din sufragii. Tita s-a clasat doar pe locul trei in colegiul sau.
Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a explicat pentru HotNews.ro doua dintre cazurile ciudate rezultate din redistribuirea mandatelor parlamentare.
Cazul1: Un candidat se claseaza pe locul 1 in colegiul sau, dar nu accede in Parlament.
"Explicatia este urmatoarea: desi s-a clasat pe locul intai, exista un alt candidat din acelasi partid care a obtinut un rezultat mai bun, adica a adus mai multe voturi. Prin reprezentarea proportionala, mandatele au ajuns celor care au mai multe voturi"
Cazul 2: Un candidat se claseaza pe locul 2 sau 3 in colegiul sau si intra in Parlament
"Acest candidat este un bun competitor si a strans mai multe voturi. De exemplu: intr-un judet cu cinci colegii, sa zicem Partidul 1 are dreptul la trei mandate, Partidul 2 la doua mandate si Partidul 3 la un mandat. Mandatele se acorda prima data Partidului 1, apoi celorlate partide, repartitia se face pe colegiile libere. Acest sistem avantajeaza pe cei care aduna cat mai multe voturi si duce la competitie intre candidatii din acelasi partid"
Cazul Tariceanu
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a clasat pe locul 1 in colegiul Ciofliceni cu 10.121 de voturi. La redistribuire, un alt candidat PNL Stefan Thuma, din Colegiul 3 Ilfov, ar putea castiga mandatul pentru ca are cu 18 voturi mai mult decat Tariceanu.
Cazul premierului Tariceanu a fost explicat pentru HotNews.ro de catre Cristian Parvulescu, presedintele ProDemocratia. "Este o situatie foarte simpla. Cand nimeni nu castiga colegiul cu 50%+1 atunci se merge pe redistribuire. Se stabileste numarul de mandate care ii revin unui partid. In Ilfov din cate stiu PNL are dreptul la un mandat de deputat. Astfel acest mandat de deputat este adjudecat de catre candidatul cu cele mai multe voturi."
Nota: Informatiile despre candidati nu sunt oficiale, cifrele fiind vechiculate de agentii de presa, televiziuni sau ziare locale. Birourile Electorale Judetene sunt in plin proces de redistribuire a mandatelor, dupa care vor stabili cine intra in Parlament.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
Nici eu nu sunt de acord ca romanii sunt toti prosti sau ca daca esti in danemarca esti mai destept (ceea ce de altfel nici nu a spus) dar are dreptate: ati fost la referendum pentru uninominal? Ati votat parlamentari puscariasi? Ati fost la vot pe 30? Daca romanii stiu sa isi distruga sansele care vin spre ei atunci isi merita soarta! Care era ideea in a alege sa fi reprezentat de un puscarias? Aia TE reprezinta?! TE SIMTI?! Care sunt valorile morale? Ce valoare are legea?! Cine poate lua atitudine impotriva sarlatanilor daca fiecare din noi credem ca asa e normal si bine, sa faci ilegalitati si sa ajungi in parlament? Va simtiti bine cand va uitati in oglinda? Nu ii intreb pe parlamentarii puscariasi ci pe voi care ii votati?
Cum isi permite poporul asta de mamaligi sa mai ridice glasul cand el e PRIMUL vinovat de tot ce se intampla in Romania din '90 incoace? Nu el il vota pe Iliescu 110%? Nu el jubila cand veneau minerii in bucuresti? (aa pe urma n-a mai fost bine, dar atunci era ok). Nu acelasi popor de tampiti a votat de fiecare data pe cine a votat? Nu tot el prefera de fiecare data intai sa injure inainte sa priceapa ceva?
Nu sant rau, dar de secole poporul asta nu se trezeste (in pofida imnului national) dintr-un motiv simplu, e lenes, ignorant si cu un coeficient de inteligenta in medie redus. Asta e.
Apropo va salut din Danemarca.
Ce, daca esti in Danemarca te crezi superior? Nu fa prost un popor intreg, asta dovedeste ca nici tu nu intelegi care sunt dedesupturile politicii in Romania. Nu ne jigni pe cei care muncim in tara.
Si pe tot poporul roman. Aici se munceste bine, se traieste bine si statul ma respecta.
Bravo lor ... calde "salutari", din Bucuresti de data asta, pentru toti care striga fara stampila sau cu vot anulat.
are poporul o mare parte din vina, dar, indiferent de situatie, nimeni nu are dreptul sa arunce cu noroi in popor.
adevarat, unii au ramas aici, sa munceasca, altii au dat bir cu fugitii, cautand un loc linistit si un blid de linte.
lasitatea e un pacat mai mare decat prostia.
nu am votat niciodata cu comunistii, nu am lipsit niciodata de la vot, si voi vota pana ce se va schimba ceva in tara asta. nu ne pot invinge, chiar daca se pare ca detin controlul in tara(se stie despre cine e vorba)
oricum,in alta tara, chiar si atunci cand crezi ca esti respectat, tot tolerat esti.
Un banc, preluat de pe un forum hotnews, nu mai stiu de unde din pacate:
Puiul vierme isi intreaba mama vierme:
- Mami, noi locuim intr-un rahat, nu?
- Da, puiule!
- Si ne place aici?
- Nu, puiule!
- Si nu am putea sa locuim si noi intr-un mar, cum fac alti viermi?
- Ba da, puiule!
- Si de ce nu ne mutam?
- Pentru ca aici ne-am nascut!
Oricum, muncesc si nu mor de foame nici in Romania.
Problema e ca nu doar ca nu sunt un vierme, cum tu si altii ca tine cred, dar am radacini adanci, deci sunt VERTICAL, adica am COLOANA.
Merg si in Olanda, am fost asta vara, te-am vazut, biet roman dezradacinat, mi-e mila de tine, te astept acasa.
Idea este insa asa: refuz sa fiu definit pe viata de locul in care m-am nascut. Locul nasteii nu nici un motiv de mandrie nici de rusine pentru mine. Nu am ales eu locatia ... Dar pot sa aleg ce sa fac cu viata mea si unde.
Strict din punctul de vedere al alegerii facute, cei ce pleaca din RO nu sunt nici mai buni nici mai rai decat cei ce aleaga sa ramana.
Cei care se dau de ceasul mortii cu sacrificiul maret pe care-l fac ramanand in tara insa, sunt, eh ... cu un orizont mai limitat, ca sa zic asa. Un fel de "voi n-ati mancat salam cu soia" modern.
Partea trista e ca ticalosii au facut din noi un popor de dezbinati(de prostie categoric, nu poate fi vorba, nu sunt nici francezii, nici olandezii sau americanii mai destepti ca noi sau ca altii).Poate ranjesc in clipa de fata vazand cum romanii se cearta intre ei, acum cand nu mai conteaza cine esti, de unde vii si incotro te indrepti.Noi, romanii am trecut prin multe, vom strabate si perioada asta gri.
Acum o sa isi sparga capetele cine cu cine sa se alieze. In fine, oricare ar fi ala care ajunge la guvernare, are de gerat criza, asa ca va iesi foarte smutucit din aventura care urmeaza.
Asa o sa patim si in urmatorii 4 ani ca lupii astia nemancati....Si uite asa ne conduc pe noi "penalii" astia, alesi cu voturile mamaitzelor de la tzara si a betivilor de prin toate carciumioarele satesti.....
Nivelul de inteligenta emotionala a romanilor sta alaturi de cea din Rusia, Ucraina, Albani, Uganda,...si alte tari de rahat.
Dar, atentie, nu este vorba de toti cei care traiesc/au trait in Romania ci de majoritate.
Noi, ceilalti platim oalele sparte ale astora. Unii se satura si pleaca. Foarte bine pentru ei foarte rau pentru ceilalti ca procentul prostimii mai creste putin.
Tipa ca nu vrea corupti dar pune stampila pe ei la alegeri.
Va salut din Bucuresti :))
PS: Si nu, nu m-am dus la vot, pentru prima data de cand am acest drept. Pentru ca atunci cand la un restaurant ti se ofera mese proaste, schimbi restaurantul, nu o mananci (alegi) pe cea mai putin alterata... Da-mi sa am de unde alege, si apoi voi alege singur. Acum este ca si cum ma intrebi: si cum vrei sa te sinucizi - cu cutitul mare sau cu cel mic ? Dar poate eu nu vreau sa ma sinucid !
Stau si ma gandesc, cum dracu a ajuns unul deputat care e la inchisoare? -cum atatia din corupti sunt iara alesi si sustinuti, oameni!
- suntem toti hoti si pungasi?
numai inteleg lumea, da nici ea pe mine :-((
Salutations!
Te salut din Romania, unde cei ce vor sa munceasca traiesc bine.
Si pentru cei cu apropo va salut din..., mai intai verificati cum se "numara voturile" si apoi acuzati lenesii si ignorantii ramasi in tara...
Noroc cu voi!
Sa traiti bine acolo unde sunteti!
Sedere placuta in frig.....
Cat despre Iliescu - daca ai votat cu el nu trebuie sa iti faci acum sepuku - omul mai greseste dar se mai si corecteaza.
Te-ai trezit tu din Danemarca, fraiere, ca le stii pe toate.
cu foarte putin respect,
o mamaliga
Si atunci ma gandesc: e corect cand spunem ca in Romania comunismul a fost impus?
Intradevar, a fost adus de sovietici, dar ni s-a potrivit ca o manusa. Era in deplina concordanta cu trasaturile noastre: lene, dezinteres, invidie.
Nici vorba de anticomunism.
Asa explic eu alegerea lui Voiculescu de catre niste oameni cu un nivel de informare. superior celui la nivel national.
votul uni-nominal e simplu: ai 50%+1 vot in turl 1 - teste ales. Daca nu, intri intrun al doile tur de scrutin, unde castiga candidatul cu cele mai multe voturi. Dar, bine inteles, in Romania legea nu e asa de simpla....
oricum, eu ma bucur ca "s-a" curata Parlamentul cat de cat, si, peste 4 ani, putem sa-i tragem la raspundere pe cei pe care i-am ales...aceasta este frumusetea votului uninominal..alesii raspund in fata alegatorilor, altfel, nu sunt re-alesi.
sau poate e doar naivitatea mea si cred ca, in timp, vom avea si noi o clasa politica cu princii si dorinta/puterea de a schimba ceva.
Normal ar fi asa - deoarece e competie - invingatorul ia TOT. Nu conteaza ca are 99% sau 9%. Daca e pe primul loc e calificat.
In sport (competitie) se face redistribuire?
in orice caz, eu am votat impotriva uninominalului anul trecut. iar acum, fiind in strainatate temporar, n-am putut vota pentru tara mea, pentru ca nu eram la mine in sector :P
Ce e asa de greu de inteles?
Iti dau un exemplu pentru prosti, poate te ajuta: sunt 10 atleti care alearga 100 de metri pe doua piste separate, 5 pe una si 5 pe alta.
Pe prima pista castiga A cu 9,6 secunde, iar pe cea de-a doua B cu 9,9, iar locul doi este C cu 9,8 secunde.
Se stabileste clasamentul final: locul 1 este B, iar locul doi C, care a iesit pe locul doi pe pista lui.
A, care a iesit pe primul loc pe pista lui, va fi pe locul 3, ceea ce te va frusta pe tine.
La urmatoarea votare iti recomand sa te abtii, pentru ca nu e bine ca idioti ca tine sa decida soarta Tarii.
P.S. nu e frumos sa le spui altora prosti pe forum, mai ales daca e posibil sa fii printre ei...
Lasand asta la o parte, daca sunt foarte putini oameni votanti intr-un colegiu ei risca sa nu mai fie reprezentati de nimeni. Ce te faci cu acestia. Ei pe cine trag la raspundere? In ce masura a contat votul lor?
Nu este o aberatie daca cineva "pe primul loc" nu intra in parlament. Acel cineva pe primul loc nu este de fapt pe primul loc, ci pe locul 2, 3, 7, daca se ia in calcul proportia generata de partide. Si este normal sa se ia, pentru ca NU SUNT ATATEA LOCURI IN PARLAMENT PENTRU FIECARE LOC 1.
Sistemul de vot romanesc reprezinta o ponderare uninominala a unui sistem bazat pe distribuirea voturilor catre partide.
Deci va rog nu va mai aberati apocaliptic.
Modalitatea de desemnare a candidatilor/alesilor poate fi uninominala sau pe liste. Poti sa exprimi votul fie pentru un partid (lista de candidati stabilita de acesta) fie pentru un cadidat individual.
Deci avem sistem electoral
Majoritar vs. Proportional si
Pe liste (partid) vs Uninominal.
Poate n-ar strica niste teste de inteligenta si ptr. votanti, nu numai pentru candidati..
Dar totusi, ramane o mare porcarie: faptul ca avem colegii atat de disproportionate. Este aberant sa avem diferente atat de mari, de la 40.000 la 90.000 de votanti. Si e nedrept ca unul care a castigat 40% din voturi sa fie "scos" din cursa de colegul sau de partid cu 27%. Singurul merit al celui cu 27% fiind ca a candidat intr-un colegiu mai mare.
Se pare ca asta o sa il manance si pe Tariceanu. Nu a invatat lectia de la PSD: daca tot te duci la tara si dai cu banul, macar sa fi sigur ca iei peste 50%. Trebuia sa fuga undeva in Calarasi, departe de lumea libera si liberala :)
„Succesul” se calculeaza in numar de voturi, in valoare absoluta, nu in procente.
Asa ca nu-i nici o nedreptate aici! 40% poate sa insemne mai mult, in cifre absolute, decat chiar 40%.
Oricum din toate metehnele pe care le au sistemele electorale - le-as prefera pe alea ale uninominalului pur.
Trecand peste aberatia de titlu... e absolut firesc sa se intample astfel din moment ce structura parlamentara trebuie sa reprezinte structura voturilor.
In cazul unui uninominal pur, un partid ca pnl... de exemplu... ar fi obtinut probabil 6-7% din parlament desi a fost votat de aproape 20%, iar psd sau pd peste 45% din parlament.
Care varianta e mai aberanta?
"Aberatiile" de care vorbiti le puteti regasi si in Germania, Franta sau in orice stat care are ca sistem de alegere reprezentarea proportionala.
Cu alte cuvinte nu este drept ce este drept. Tot mai dreapta este opinia/interesul de gloata, de gramada, de cireada. De ce sa castige OMUL ala care s-a batut in ograda lui in fata oamenilor care il cunosc si a castigat in fata concurentilor directi, in conditii EGALE. Pai NU. Sa castige un neica nimeni cu de 10 ori mai putine voturi, dar care vezi doamne cumuleaza voturile de la alte 10 neica nimeni din acelasi partid. Caci cam asta este.
Fratilor. Pai daca este UNINOMINAL, nu partidul mai primeaza si procentele lui acumulate din mizeria unor 2-10%.
Orice s-ar zice adevaratul vot uninominal nu poate duce decat la invingatori clari, validati de numarul in valoare absoluta de voturi PROPRII. Nu de la partid. nu din alt colegiu. Nu din alt judet, Nu din alta tara. De acolo de unde a candidat el.
Altfel e NEDREPT oricat de shmecher ai fi tu sa-mi explici mie povestea cu cocosul rosu.
In final, nu e un lucru rau avantajarea partidelor mari. Creerea AUTOMATA de majoritati. Nu lasarea ei in ceata totala (ca acum) la latitudinea unor negocieri aproape imposibile pe alocuri, cu compromisuri enorme. O sa vedeti mai tarziu.
Vad. Cand cineva are alta opinie decat a ta e comunist. Bine gandit.
Nu vreau sa te contrazic, dar vreau sa iti dau un exemplu: alegerile europene.
Parlamantul european a reglementat desfasurarea alegerilor parlamentare prin sistemul - lista. Acelasi sistem care l-am avut si noi pana de curand. Pentru noi este un sistem comunist, nedrept, etc, iar pentru parlamentarii europeni este un sistem echitabil si corect (din moment ce l-au adoptat).
Ce prosti sunt europenii astia cu listele lor si ce destepti vom fi noi cu sistem uninominal pur sange (oare de ce majoritatea tarilor cu traditie democrata au renuntat la sistemul uninominal pur?)
In rest... ramane cum am stabilit! ;)
Votarea pe liste mentine egalitatea 1 vot in zona A = un vot in zona B si astfel se respecta principiul de unitate a poporului.
Cica Vot Uninominal ,...in care se calculeaza coeficientul ( nu de catre populatie ) si se imparte la coeficientul electoral si se atribuie ( nu de catre popor ) la prima distribuire si pe urma se atribuie in urma redistribuirii nationale ( nu de catre popor ) prin voturi venite de la alte judete. Ati inteles ,..nu ,..? Mai simplu ar fi ,..nati-o franta ca ti-am dres-o. V-a vorbit Basescu de Vot Uninominal ,..n-ai inteles nimic si nu cred ca e cazul sa va mai intrebati si de ce .
ps: pacat de ionut popescu, dar poa' sa fie ministru de finante si fara sa fie in parlament.
Pacat de Ionut Popescu, cel care a fortat la propriu introducerea cotei unice. Nu apare des la tv dar fiecare interventie e profesionala si nu foarte politica, respect. Sa ne reamintim ca a fost destituit de moliceanu (ii cam tremura gusa acum ca nu e sigur de scaunel si imunitate) cind a refuzat al n-spelea ajutor catre falimentara Tractorul Brasov.
Tariceanu are 10.121
Thuma are 10.121+18=10139
Aceste cifre se vor schimba si Tariceanu va ajunge pe primul loc.
De ce as mai veni data viitoare daca votul nostru nu a contat?
Intrebare: ai fost la referendumul pentru votul uninominal?
Vorbesc foarte serios.
1. Oana Badea - 40,9 % dar merge in Parlament Radu Coclici - 16,1 %
2. Stefan Bardan - 39,9 % dar merge in Parlament Teodor Atanasiu cu 30 %
si cea mai tare
3. Nicolae Dobra - 48,78 % si merge in Parlament Gheorghe Feneser cu 22 %.
Votul romanilor a fost furat. Rusine!!!!!!!
Nu redistribuiri si alte rahaturi din astea.
E o porcarie actuala varianta.
Mai da-l dracului si procentul de 5 %. De ce mama dracului la partide trebuie sa fie minim 5 %, insa pe de alta parte sunt acceptati independenti.
Daca e unul foarte bun si ia 50% + 1, trebuie sa intre in Parlament. Chit ca vor fi din 50 de partide. E bun, inseamna ca in circumscriptia respectiva oamenii l-au ales prin vot direct si merita sa ajunga in Parlament.
Vreau sa aleg OAMENI, si nu ma intereseaza ce partide intra, cite procente au, cite locuri au prins in parlament, etc. Chiar nu exista o posibilitate sa renuntam la aceste turme, numite "partide" si care vin cu o gramada de legaturi si dependente invizibile si dubioase?
Presupunind ca raspunsul este "nu", mi se pare incorect argumentul impotriva uninominalului pur, cu reprezentativitatea celor cu citeva procente. Ai oameni buni in partid, cistigi. Competitia este mai directa, si nu este loc de "aranjamente" interne in partide.
De asemenea, in cazul uninominalului pur, nu vad rostul pragului de 5%. Asa se elimina ezitarea alegatorilor care simpatizeaza un candidat ce face parte dintr-un partid cu un procentaj mic.
Mai bun un titlu de tabloid decat un articol bine documentat despre sistemele electorale.
Rinocerii si reflexele lor.
iar trisoarea de norica nicolai sa stea prin magazine la cumparaturi si sa lase locul liber.
de ionut popescu imi pare rau, restul sa se angajeze undeva in sectorul privat sa vada cum e, trantorii.
Ce mama dracului s-au bagat papagalii aia de la Pro Democratia sa propuna o varianta care e culmea tampeniei.
Si-au batut joc de votul meu si de vointa mea.
Sa-mi zica ceva, ca-i scuip direct in fata.
Mama lor de neneorociti !!!
daca nu poti sa faci tu legea, macar o respecti !
De aici vorba: da-i Doamne romanului mintea de pe urma!
Tardiv de data asta.
Cum-necum, baselu' o nimeri si cu asta (dupa Chiuariu, Cioroianu, tata Norica, si multe altele)....A zis ca n-o sa ne placa - nu ne place.
Norica.. bine ca sa dus, sper sa dispara de pe scena politica, ceilalti.. moste comunisti.
Orban, minciunila, iata ca lumea nu la uitat.
Draci candidati, asta e vointa boborului :-))
Problema mai grava e alta:
Un parlamentar castigator cu 1000 de voturi are aceeasi reprezentare ca unul care a castigat cu 10000 ;) Asta e democratia: Votul unui geniu care chiar face ceva pentru comunitate este egal cu votul unui excroc care fura comunitatea:d Cu reprezentarea e chiat mai frumos :d
Sa va fie de bine, nanasilor!
Aia de la Pro ... n-au gasit alt tip care sa se potriveasca cu interesele "de sus". Cam cine credeti ca a sugerat celor de la Pro... sistemul?
Si nu distribuie la ailalti decat ... zambetele.
Sistemul de vot nu e uninominal, e proportional in colegii uninominale. Repartizarea cum rezulta ea acum a fost intentionata asa si a fost votata de toate partidele inclusiv PDL si cu acceptul lui Basescu. Nu zic ca e cea mai buna, insa e in logica legii. niciunde nu s-a vorbit ca toti primii clasati intra. Intra cei care au peste 50 % iar restul sunt repartizati in functie de scor insa indeplinind proportionalitatea.
Daca se vrea intrarea tuturor primilor clasati in parlament ar trebui adoptat sistemul german. Acolo jumatate din parlamentari sunt alesi uninominal, iar cealalta jumatate se compleateaza prin redistribuire pt a reflecta proportionalitatea. Pt asta ar trebui ca numarul colegiilor sa fie jumatate din numarul total al parlamentarilor.
Votul uninominal majoritar (cu doua tururi de scrutin) se practica doar in Franta si chiar si francezii vor sa-l schimbe pentru ca duce la rezultate absolut distorsionate.
Inca ceva : sunt unii (cei care vorbesc de candidatul cu programele sale individualepentru colegiu). Astia fac o mare confuzie, parlamentarul nu e primar!!!
Sistemul e prost, dar e mai bun decat sistemul cu liste, pentru ca de data asta alegatorii fac lista. Imi pare rau ca Nastase, Geoana, Ponta si ceilalti comunisti "premianti" n-au avut parte macar de tahicardia de 48 de ore a lui Tariceanu sau Orban. Poate acum nu mai aveam nevoie de atatea ace pentru papusile voodoo...
sau, dupa mintea ta, numai la casele mari au avut loc furturi din astea? :))
ma Mitica, maaa!...
Trebuie sa fim fericiti in PUTOAREA asta. NU va mai plangeti, luati atitudine ca si IULIAN URBAN Senator proaspat
Castigarea acestui premiu de catre Daniel Morar confirma inca o data interesul europenilor pentru continuarea eforturilor anticoruptie initiate in timpul ministeriatului Monicai Macovei, cea care l-a desemnat pe Morar la conducerea DNA, si reprezinta un avertisment foarte clar adresat noilor parlamentari romani, precum si partidelor care negociaza in aceste zile formarea Guvernului, de a inceta sa obstructioneze lupta anticoruptie si de a acorda un sprijin mult mai mare lui Macovei si Morar in incercarile lor de a reforma Justitia romaneasca.
Ceilalti castigatori ai celei de-a VIII-a editii a Premiilor "European Voice" sunt:
European of the year 2008: Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorului
EU Official of the Year 2008 and Most Valued European: Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene
National politician of the year 2008: Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei
Commissioner of the year 2008: Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu
MEP of the year 2008: Claude Turmes, politician ecologist din Luxemburg
Cauta la parlament si CSM chestii de subordonare POLITICA a justitie, acolo spune Comisia Europeana ca se gasesc aceste chestii.
Sa spui ca DNA nu e o institutie eficienta inseamna sa MINTI pur si simplu.
Este pt. prima oara in istoria Romaniei cand exista demnitari cercetati, demnitari care fug de justitie in parlament si demnitari trimisi in judecata - IN TIMPUL UNUI SINGUR MANDAT.
Vezi aici (inclusiv motivele pt. care marii rechini PSD-isti isi amana procesele in justitie:
“DNA NU FACE NIMIC”
http://axum3.wordpress.com/
Asa ca astazi, datorita Monicai macovei a lui traian basescu si PDL nu mai vorbim ca pana in 2004 cu venin si dezamagire despre politicieni suspectati de coruptie dar "uitati" imediat ce trece campania electorala, ci in sfarsit vorbim de lucruri concrete, care se vad acum si arata ca NU TOTI SUNT LA FEL:
PSD ***CEI MAI MULTI alesi cu dosare penale
----------------------------------------------------------------
Cine face legea. Viitori parlamentari care au probleme in justitie
http://www.gardianul.ro/Cine-face-legea.-Viitori-parlamentari-care-au-probleme-in-justitie-s125458.html
daca e la nivelul intregii tari, iar circumscriptiile nu au un numar absolut exact de alegatori cu drept de vot, sitemul este complet viciat.
1/ acest sistem de vot ii recompenseaza atit pe cei care string mai multe voturi intr-o circumscritie cit si pe cei care string mai multe voturi in cadrul partidului. E ca si cum, daca dai examen la facultatea F1 si si iei nota 7 dar ultimul intrat a avut 8, poti sa intri la facultatea F2 in locul unuia care a luat 9 cu conditia sa fi terminat acelasi liceu (adica sa fiti din acelasi partid).
2/ de ce la mai zice "senator de Alba, sau de Dolj"? Sau de acum incolo nu le mai zice asa?
3/ eu daca sint din Dolj de ce nu pot vota in Bucuresti din moment ce la un moment dat, e posibil ca votul meu sa fie redirectionat? Ei de ce au voie, fiindca sint smecheri?
2. Noua lege ref. votul uninominal a functionat bine in 95% din cazuri. Situatiile mentionate drept"bizare" sunt exceptiile , care confirma regula.
3. Degeabe dl. Stolo si alti parlamentari fac clabuci acum, doar chiar ei au facut si aprobat legea in Parlament. De acum legea este a electorilor! PUNCT!
totu suna excelent pe hartie, dar in practica e o mare tzeapa !!!
Cretin fuse ala de a inventat sistemul parlamentar, crezand ca asa se va face auzita "vocea poporului" prin reprezentantii ei cei mai de seama. De fapt ei se reprezinta pe sine si interesele lor meschine, ripostand cu "imunitatea" la orice acuza. In concluzie, e viciu de sistem.
Am putea f bine sa alegem un colegiu de profesionisti (20-30 oameni, nu mai multi) care sa presteze legi k orice om la locul de munca. Concediat idaca nu dau randament.Noooo. Noi in schimb suportam din banul publik desentarea si dispretul unor inculti, dezastre umane, in stare pura.
De acord cu cei din danemarca si cehia, cu o singura mentiune. au fost momente in istorie cand acest popor a dovedit mai mult. Din pacate foarte rare si indepartate, cu Burebista in frunte.
Iar cei care reclama emigrarea ca ultima solutie sunt liberi sa o faca. Cu bne sau rele alegerea celor care raman in tara tine de motive personale carora nimeni nu se poate substitui. Nu ca ar fi bine pe aici, dar cate intrebari le putem pune si noi fratilor din departari...
Au toate raspunsuri pozitive, fericirea e mare peste tot?
Deci, solutii sunt parlamentul unicameral propus de PDL exista o initiativa legislativa si probabil se va face si un referendum pt. asta.
Mai exista si o comisie la cotroceni pt. revizuirea constitutiei, mai exista si proiectele altor partide.
Deci, there is plenty in loc de vaicareala.
REPEDE MAI UITA ROMANII !!!
In schimb ei au delimitat colegiile in functie de primariile de partid!
De fapt, aici era toata miza!Nu va mai mirati si acuzati ca au iesit toti nenorocitii pt ca era evident ca se va intampla asa!
Voi traiti la oras, unii peste granite...nu intelegeti ca la sate si in orasele mici se traieste ca akum 40 de ani(oameni slabi, needucati, usor manipulabili si usor de cumparat)Cum credeti ca majoritatea din acesti indivizi odiosi au iesit cu 50%+1. Ei nici nu isi doresc ca voi sa votati!Pt ei, votul alb era cea mai buna varianta!
Ce nu am inteles eu este aberatia sistemului in Bucuresti!Aici chiar a fost o mare magarie si nimeni nu s-a sesizat! De ex ..cei care castigau in sectoarele cu populatie mica(gen sector 1) nu aveau nici o sansa pentru ca toate locurile partidului lor erau luate de colegiile castigate de acelsi par
sa va spun ca s-a intamplat la noi in judet...
sunt sase colegii de deputati si trei de senatori
dupa numaratoare un partid a castigat din primul tur 3 mandate de deputati si un mandat de senator...
dupa etapa a doua s-a stabilit ca partidului respectiv ii revin 3 locuri pentru deputai si doua locuri pentru senatori, deci a mai putut primi la redistribuire un loc de senator, restul de mandate de la deputati revenind altor partide, chiar daca s-au clasat pe locul doi sau trei...
problema intervine acum, cand s-a publicat in ziare rezultatele votului, candidat care are 30.000 (treizecimii voturi), de la primul partid, a ramas pe dinafara, in detrimentul altuia care are 1.764 voturi...
ce legitimitate are acest om in parlament? cati oameni reprezinta el?
nu mai vorbesc de faptul ca am citi prin ziare ca sunt oameni cu mai putin de 1000 voturi si sunt in parlament...
aici este buba, ei nu reprezinta vointa majoritatii electoratului, nu pot vota in numele a zeci de mii de oameni, dintr-un colegiu, in momentul in care a fost votat de cateva sute...
cu ce au gresit electorii, daca ei au votat cu altcineva?(30.000, cazul de fata?)
- o data se calculeaza numarul de mandate in functie de rezultatele pe judet
- a doua oara se atribuie mandatele in functie de rezultatele obtinute in colegii pe principiul "omul si colegiul".
In exemplul dumneavoastra daca cel cu 30.000 de voturi a fost al 4-lea in partidul cu 3 mandate, in mod legitim el nu avea ce cauta in parlament. Strigator la cer este ca in celalalt partid nu a plecat cel cu cele mai multe voturi DECAT DACA nu plecase inaintea lui altcineva din acel colegiu. Altfel, mandatul se va duce la primul candidat din acel partid care este intr-un colegiu din care nu a plecat nimeni!!!
Sincer, cred ca este mai bine daca dintr-un colegiu cu rezultate indecise pleaca doi, pe baza clasamentului general pe judet, decat daca pleaca LA VOIA SORTII cate unul din fiecare colegiu. (acel LA VOIA SORTII se aplica la ultimii 1-2 parlamentari de pe lista unui judet si care, de regula, apartin PNL si UDMR datorita procentelor mici ale partidelor).
Suntem singura natie din constelatie la care e posibil sa alergi intr-o cursa si s-o castigi de pe locul doi, trei !
Asta ar fi cam alergarea de unu' singur si iesi pe locul doi !
Foarte tare !
////
Pentru cine nu intelege sau se face ca nu intelege, apelam la sport , " c-asa-i in tenis " vorba regretatului Toma Caragiu.
Asadar, joaca Federer cu Nadal : scor 3 la 2 pe seturi ( adica pe colegii ). Acum vedeti scorul : 7/6 , 7/6 , 0/ 6 , 0 / 6 , 7/ 6. Prin urmare , Nadal a luat mai multe game-uri , dar a pierdut mai multe seturi. Joc, set si meci pentru Federer.