Am citit stirea care anunta ca dl Tariceanu ar putea pierde mandatul, din cauza ca s-a clasat in urma unui coleg de partid candidat in alt colegiu. Cred ca e vorba de pripeala, lucrurile nu sunt asa de clare, asa cum explic mai jos.

Haide sa facem un calcul pentru circumscriptia de deputati a judetului Ilfov, unde candideaza dl Tariceanu, sa explicam putin cum merge si sistemul de vot.

1. Se insumeaza voturile pentru competitorii care au trecut de pragul electoral (nota bene, pentru minoritati acest prag este mult mai mic):

- PD-L : 43.347

- PSD + PC : 33.250

- PNL: 26.596

- Suma pt minoritati: ~3000

2. Se stabileste coeficientul electoral al circumscriptiei, impartind suma voturilor de mai sus la numarul total de colegii. Sunt 4 colegii de deputati in Ilfov, coeficientul electoral este de ~26.500 voturi.

3. Se stabilesc mandatele la nivel de circumscriptie, reprezentand catul impartirii numarului de voturi ale fiecarui competitor cu coeficientul electoral. Rezultatul: fiecare partid obtine direct cate un mandat, unul e trimis la redistributia nationala.

4. Se aduna voturile si mandatele ramase din toate circumscriptiile la nivel national si se redistribuie dupa un algoritm care sa asigure proportionalitatea la nivel national. E greu de estimat caruia dintre cele trei partide va reveni mandatul lipsa.

5. Se atribuie mandatele castigate de partide in circumscriptie candidatilor din colegii. Sa vedem intai rezultatele din Ilfov:

Colegiul 1:

- PD-L : 9.091

- PSD + PC : 14.277

- PNL: 2.400

Colegiul 2:

- PD-L : 14.260

- PSD + PC : 10.245

- PNL: 3.936

Colegiul 3:

- PD-L : 11.760

- PSD + PC : 4.111

- PNL: 10.139

Colegiul 4:

- PD-L : 8.326

- PSD + PC : 4.617

- PNL: 10.121 (dl Tariceanu)

Se ordoneaza candidatii descrescator dupa numarul de voturi obtinut. Dupa care, in aceasta ordine, li se atribuie mandatele castigate de partid, cu conditia ca intr-un colegiu poate fi atribuit doar un singur mandat. Pe primul loc este candidatul PSD din colegiul 1, el ia un mandat (de fapt, il ia direct caci are peste 50% din voturile de acolo - dar l-ar fi luat oricum si daca nu ar fi avut). Apoi vine candidatul PD-L din colegiul 2, ia si el un mandat. Deci colegiile 1 si 2 au dat mandate catre PSD si PD-L, celelalte 2 mandate, unul catre PNL si unul catre unul din cele 3 partide se vor da in colegiile 3 si 4.

… Si aici simularea mea trebuie sa ia in calcul ce partid primeste ultimul mandat, de la punctul 4 de mai sus, aici sta greseala facuta de articolul din EvZ. Caci in ordinea voturilor vine candidatul PD-L din colegiul 3, nu cel al PNL! Drept care, daca PD-L are dreptul la inca un mandat, atunci il va castiga acolo, ceea ce inseamna ca mandatul PNL va fi atribuit in colegiul 4 norocosului C.P. Tariceanu. De asemenea, daca PNL primeste al patrulea mandat atunci va castiga si colegiile 3 si 4, si din nou dl Tariceanu are mandat. In schimb, daca PSD primeste un mandat suplimentar atunci, cum are un scor mai bun in colegiul 4, il va castiga acolo, iar PNL il va primi pe cel din colegiul 3.

Doar dacă PSD va primi al patrulea mandat, dl Tăriceanu pierde, căci acest al patrulea mandat este câştigat în colegiul său. Dacă PNL sau PD-L primesc mandatul în Ilfov de la redistribuţia naţională, mandatul dlui Tăriceanu este salvat..

Dincolo de rezultatul in acest caz, exemplul arata la ce situatii ciudate si arbitrare se poate ajunge! Dupa cum vedeti, cat timp nu trece de 50%, scorul dlui Tariceanu nu pare sa joace un rol decisiv in alegerea sa! Conteaza mai mult ordinea scorurilor din colegiul 3 decat propriul sau scor, faptul ca contra-candidatul sau este sub cel al PD-L acolo. In directia cealalta, premierul ar fi putut fi pe ultimul loc, eventual cu 0 (zero) voturi, n-ar fi contat!

Vezi si comentariile de pe blogul lui Doc