Luptatorul anticomunist Vasile Paraschiv a refuzat, luni, distinctia Steaua Romaniei in grad de cavaler, pe care i-o inmanase presedintele Traian Basescu, mentionand ca refuza primirea acesteia "de la un comunist la fel ca toti ceilalti care ne-au condus tara de la Revolutie", relateaza Mediafax.

"Va multumesc pentru inalta distinctie ce ati hotarat sa mi-o acordati astazi, dar eu sunt obligat sa refuz primirea ei de la un comunist ca toti ceilalti care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi si impotriva carora eu am luptat din 1968 si voi continua sa lupt pe cale legala si democratica pana la ultima bataie a inimii", a declarat Vasile Paraschiv, dupa ce Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de cavaler.

"Eu nu sunt ca un caine, caruia daca ii dai o felie de salam el nu mai latra, tace din gura si te lasa sa intri in curtea stapanului si sa furi totul. Eu nu vreau de la dumneavoastra, domnule presedinte, decoratii, bani, functii etc. Eu vreau dreptatea si adevarul pentru intregul nostru popor, adica exact ceea ce ati promis dumneavoastra poporului nostru in noiembrie 2004 si care pe mine m-a atras ca un magnet, dar din nefericire nu v-ati respectat promisiunea facuta, m-ati mintit si m-ati indus in eroare si pe mine si intregul nostru popor cu promisiuni pe care nu vi le-ati respectat niciodata", a spus Vasile Paraschiv, la microfon, citind dintr-un discurs.

El a precizat ca se opreste la cat a citit pentru ca, desi este un om liber, i se interzice sa vorbeasca.

Vasile Paraschiv a mentionat ca seful statului l-a invitat la Cotroceni peste cateva zile, pentru a vorbi despre decizia sa de a refuza distinctia.

Afirmatiile lui Vasile Paraschiv au fost primite cu rumoare de cei prezenti la Cotroceni.

In replica, seful statului i-a multumit lui Vasile Paraschiv pentru cuvintele rostite si pentru faptul ca a participat la ceremonie si i-a spus ca este oricand binevenit la Cotroceni.

Vasile Paraschiv a replicat ca asteapta invitatia sefului statului de a veni la Cotroceni, la care Basescu a raspuns: "Nu, repet, sunteti oricand binevenit".

Basescu a tinut sa adauge ca el respecta insemnele statului roman si cand acorda distinctii nu face acest lucru in nume propriu, ci in numele statului roman.

El i-a spus lui Paraschiv ca nu Traian Basescu i-a acordat respectiva distinctie, ci seful statului, in numele poporului roman.

Basescu a adaugat ca toti ar trebui sa respecte insemnele statului roman.

Dupa acest incident, seful statului a ciocnit o cupa de sampanie cu cei decorati, iar Vasile Paraschiv a distribuit presei discursul din care a citit in fata presedintelui.

Vasile Paraschiv i-a returnat presedintelui ordinul primit, la finalul ceremoniei.

Vasile Paraschiv s-a alaturat in 1977 Miscarii initiate de scriitorul Paul Goma pentru apararea drepturilor omului in Romania, constant incalcate si batjocorite de regimul totalitar comunist.

In 1971, Paraschiv a fost primul care a militat pentru sindicate libere in Romania lui Nicolae Ceausescu.