Alegerile parlamentare din Romania ocupa spatii importante in presa internationala de astazi. "Romanii au votat in umbra crizei financiare", scrie International Herald Tribune, adaugand ca aceste alegeri parlamentare vor determina deopotriva raspunsul la criza financiara globala, precum si soarta reformelor judiciare, care au stagnat de la aderarea tarii la UE. "Stanga romaneasca in frunte la voturi, reformele puse sub semnul intrebarii", titreaza Washington Post, care adauga ca prin victoria PSD, se reduc sansele pentru revigorarea reformelor anticoruptie, cerute de UE, daca acest partid va forma un guvern.

Cotidianul francez Le Figaro scrie ca "Lupta anticoruptie ramane litera moarta in Romania. Prin manevre juridice, responsabilii politici pusi sub acuzare au scapat de proces, printre ei Adrian Nastase". De altfel, la cazul lui Nastase se refera si un alt cotidian francez, Libération, conform caruia "la scrutinul din Romania, coruptia a fost uitata", fostul premier "curatat" numarandu-se printre candidatii la alegerile legislative.

Publicatia spaniola El Mundo titreaza ca "Sondajele indica victoria aliantei social-democratilor si a conservatorilor in Romania. Ascensiunea PSD din ultimele saptamani reflecta temerile populatiei in ceea ce priveste criza economica, ce afecteaza tara mai mult decat se credea pana acum. Nici social-democratii, nici dreapta reformista nu conteaza pe o majoritate pentru a forma guvernul, de aceea doar PNL al premierului Calin Popescu Tariceanu detine cheia guvernarii in tara", mai scrie ziarul.

"Liberalii sunt cheia electorala", apreciaza un alt cotidian spaniol, ABC. Referindu-se la campania electorala, Financial Times scrie ca "in timp ce candidatii la alegerile parlamentare promit cheltuieli mari, cresterea economica a Romaniei se diminueaza."

Ziarul elvetian Le Temps considera ca "romanii au votat intr-un climat de incordare, supararea Bruxelles-ului la adresa Bucurestiului fiind unul din subiectele de lupta intre principalele partide politice. Si Neue Zürcher Zeitung opineaza ca in ceea ce priveste campania electorala, aceasta a fost marcata mai mult decat oricand de forma si nu de continut. In spate se afla o legatura de complicitate a principalelor partide politice care, tinand seama de recesiunea care se contureaza la orizont, nu isi vor putea onora niciodata promisiunile fantastice si care sunt, fireste, si pe deplin constiente de acest aspect", adauga ziarul.

Acest material este oferit de Agentia Rador