Dezinteres total pentru vot al comunitatii romanilor din Irlanda. Daca duminica, pina la ora 15:30, votasera la unica sectie, organizata la sediul Ambasadei din Dublin, 129 de persoane, la inchiderea urnelor, la ora 21:00, numarul final al acestora ajunsese la 188.

Conform datelor oficiale comunicate de catre Ambasada Romaniei din Irlanda, pentru Camera Deputatilor (Colegiul Uninominal 1) cele mai multe voturi au fost acordate candidatului PDL William Gabriel Brinza, care a fost votat de 128 de persoane (69%). La Senat, candidatul PDL Viorel Riceard Badea a cistigat alegerile, primind 123 de voturi (66%).

Iata rezultatele oficiale ale sectiei de votare din Dublin, Irlanda:

Camera Deputatilor:

Voturi valabil exprimate 184, Voturi nule 2, Voturi albe 2

Rezultate:

Brinza William Gabriel (PDL) 128, Zamfir Daniel Catalin (PNL) 21, Popescu Marian (PSD) 14, Rizea Doina (PNG) 9, Voicu Mihaita (PRM) 4, Kis Bela (UDMR) 3, Popov Dusan (USR, Minoritati) 1, Vainer Aurel (FCER) 1, Paun Nicolae (PRSDR) 1, Radab Mihai 1

Senat:

Voturi valabil exprimate 186, Voturi nule 1, Voturi albe 1

Rezultate:

Badea Viorel Riceard (PDL) 123, Mocanu Marian Dan (PSD) 23, Roman Petre (PNL) 21, Gales Cristina Daniela (PNG) 9, Ilascu Ilie (PRM) 8, Szabo Karoly Ferenc (UDMR) 2

In Irlanda exista o comunitate romaneasca apreciata la aproximativ 45.000 de persoane, dintre care 28-30.000 doar in Dublin.

Absenteismul masiv din acest an se inscrie in nota alegerilor europarlamentare de anul trecut, cind s-au prezentat la sediul Ambasadei din Dublin maxim 300 de romani.

De altfel, ziua de ieri a fost una extrem de linistita la sectia de votare organizata la sediul Ambasadei. Din comisie au facut parte membrii ai Ambasadei, printre care consulul Dan Tudor, dar si membrii ai comunitatii romanesti, printre care Anca Lupu, secretar general al singurului ziar in limba romana din Irlanda, Informatia.

Afara, unii dintre oamenii care veneau spre Ambasada spuneau ca au aflat tirziu ca se poate vota, in afara unui act de identitate, doar pe baza PPSN (un numar social atribuit celor care locuiesc in Irlanda). Doru si Mariana B. au fost printre acestia. “Am avut noroc cu sotul meu ca a aflat el ca se poate vota si cu PPS Number, ca altfel nu veneam. Poate multi nu au stiut si de aia nu au venit”, a declarat Mariana B. inainte sa intre sa voteze.

Medii de informare au existat insa cu saptamini inainte, atit pe pagina de web a Ambasadei, cit si in ziarul romanesc, sau prin diferite anunturi in magazinele romanesti sau pe forumurile de internet dedicate romanilor din Irlanda.