Liderii PD-L s-au ferit, duminica, de privirele presei, pe care au tinut-o in sediul central al partidului, in timp ce ei au analizat situatia in sediul municipal, la 100 m distanta. Dupa primele runde de rezultate partiale ale exit-poll-urilor, cea mai mare dorinta a lor era ca PSD sa nu treaca de 40%, astfel incat sa aiba sansa, dupa redistribuirea mandatelor, sa faca majoritate cu UDMR. Dorinta li s-a indeplinit, dar nici varianta negocierilor cu PNL nu le este foarte la indemana. Pentru ca liberalii vor cere functia de prim ministru.

  • Cu o ora inainte de inchiderea urmelor, in sediul central al PL-D nu e niciun lider marcant. 100 de metri mai incolo, in sediul municipal, in Modrogan nr. 22, acolo unde e stransa toata conducerea partidului, consemnul e clar: nu intra nimeni, mai ales din presa.
  • Pana la aparitia unor tineri imbracati in jachete portocalii, doar imnul partidului ce rasuna din boxe da senzatia de zi de alegeri, prin ceata groasa ce inconjoara sediul din Modrogan nr. 1.
  • Pe mesele de la parter se aduc continuu sandwich-uri si gustari reci, in timp ce la etaj au fost repartizate mancaruri grele. Inca mai supravietuiesc cateva din farfuriile cu mandarine si portocale.
  • PD-L-istii inca mai incearca discursurile care prevestesc o crestere a procentului partidului in cursul serii. Marea ingrijorare e, insa, ca PSD sa nu treaca de 40%. Un asemenea procent, intarit de inca 2-3 dupa redistribuire, ar insemna ca partidul lui Mircea Geoana poate, teoretic, sa faca o alianta majoritara doar cu UDMR.
  • Cu un sfert de ora inainte de ora 21:00, Emil Boc, Theodor Stolojan, Liviu Negoita si Felix Tataru, flancati de cei cativa ziaristi ce au ales sa tropaie de frig in fata sediului municipal, o iau pe scurtatura sa ajunga in sediul central. "Crestem necontrolat", spune Boc, starnind rasete generale.
  • La sediu a ajuns si secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, pentru prima data in ziua alegerilor. Intreaga conducere a partidului se retrage la etaj, eschivandu-se in fata intrebarilor presei.
  • In momentul anuntarii estimarilor exit-poll-urilor, in curtea PD-L sunt doar 20-30 de sustinatori ce agita steagurile si incearca niste scandari.
  • Pe treptele sediului, Emil Boc e flancat de Videanu si Stolojan. Blaga sta in randul al doilea, Valeriu Stoica in al treilea, iar Elena Udrea e undeva in margine.
  • Dupa discursul lui Emil Boc, in birourile de la etaj, liderii PD-L incearca sa faca planul pentru zilele ce urmeaza. PNL da, PSD nu, e curentul unanim. Dar in discutiile cu liberalii, cel mai sensibil subiect este premierul. PNL nu va accepta sa sustina un guvern condus de Stolojan, cel pe care l-au exclus din partid, iar PD-L nu va accepta sa-l propuna pe Tariceanu in a patra functie din stat.
  • Democrat-liberalii nu au o problema in a-si schimba candidatul pentru Palatul Victoria, renuntand la Stolojan in favoarea nominalizarii lui Blaga sau Videanu. Si nu spun nu nici unei variante de premier liberal, atata vreme cat nu e vorba de Tariceanu. Un liberal vazut ca un colaborator al lui Basescu ar putea fi, insa, acceptat. E vorba de directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu.
  • Prima care pleaca din sediu e Elena Udrea, iar zvonul ca avea ochii in lacrimi se raspandeste repede. Urmatorii pleaca Anca Boagiu si Toader Paleologu, cu figuri sobre si fara sa accepte un dialog cu ziaristii.
  • La nici un sfert de ora de la discursul rostit pe trepte de Emil Boc, in curtea PD-L nu mai sunt decat o parte dintre tehnicienii televiziunilor. Sustinatorii portocalii s-au imprastiat, goniti de frig si de lipsa de entuziasm de la sediu.
  • Vasile Blaga pleaca si el in viteza, dand raspunsuri seci si evazive la intrebari. E urmat de un Theodor Stolojan mult mai destins decat colegii lui, care raspunde la intrebari consiliat de un tanar care, dupa aproape fiecare intrebare, ii sopteste  la ureche raspunsul condensat in cateva cuvinte.
  • Se retrage si Adriean Videanu, evitand orice fel de intrebari despre PSD, conditii de colaborare cu PNL si alte variante de premier decat Stolojan.
  • Emil Boc este ultimul lider care paraseste sediul central si se alatura colegilor sai care sunt din nou in Modrogan 22, acolo unde, toata noaptea, vor incerca sa finalizeze numaratoarea paralela a voturilor. Departe de ochii ziaristilor, care se conving unii pe altii sa indure frigul de la poarta sediului municipal al PD-L. "Poate totusi trece Basescu pe-aici, mai stii?"