La primele ore in localitatea Afumati din judetul Ilfov, alegatorii erau supravegheati intr-una din sectiile de votare de un grup de simpatizanti ai PSD. In orasul Voluntari in fata Primariei, simpatizantii PD-L ii acuzau pe cei de la PSD ca ar cumpara voturile. La 10:30 in localitatea Ciofliceni, premierul Tariceanu era inconjurat de zeci de jurnalisti in timp ce consatenii sai nu erau convinsi ca acesta va castiga alegerile. La amiaza, pe strazile cartierului Ferentari, zecile de persoane care stateau in grupuri in fata blocurilor. Ar fi ales pe orcine numai sa primeasca “macar zece lei”.

8:20, localitatea, Afumati, colegiul 1 Senat. La una din sectiile de votare, alegatorii intra pe rand sa voteze. Peste drum de sectia de votare un grup de cinci barbati imbracati in geci rosii supravegheaza procesul. “Mergi la vot, stii cu cine trebuie sa votezi”, spune unul din barbati unui tanar care se indreapta spre cabina de vot din sectie. Intrebati ce fac in jurul sectiei de vot la o ora atat de matinala, barbatii dau din colt in colt: “Pai discutam si noi politica”.

Sustin insa ca ei sunt doar simpatizanti ai partidului, desi pe sub gecile rosii aveau fulare si tricouri cu insemnele partidului. Cat despre modul in care si-au ales candidatul pe care il vor vota acestia au o metoda clara. “Votam si omul, dar in special partidul care a facut ceva pentru noi. La noi primarul a facut multe asa ca mergem pe mana lui”, explica unul dintre cei cinci barbati. Pana la opt si jumatate in sectia pazita de “simpatizantii PSD” au votat peste 60 de persoane din cele 1050 inscrise pe listele de vot.

8:45, Afumati, la o alta sectie de vot. Doua cupluri de pensionari intra in sectia de votare. Presedinta sectie de votare spune ca nu au fost probleme si ca pana la ora mentionat au votat 110 persoane, din cele 1200 inscrise pe liste. “Au venit mult mai putini decat la alegerile locale”, spune presedinta sectiei. Dupa cateva minute in jurul sectiei de vot apare un barbat care se apuca de rupt afisele elctorale. “Am primit ordin sa rup afisele ca nu au voie cu ele aici”, spune acesta. Intr-adevar, stalpii din jurul sectiei erau tapetati cu afisele elctorale ale candidatilor din colegiul 1 Ilfov.

Uite la aia de la PSD, filmeaza-i ca dau bani pentru voturi!

9:25 Orasul Voluntari, sectia de votare din incinta Primariei. In jur de 15 persoane erau adunate in fata institutie. Grupul era divizat in doua tabere: unii imbracati in rosu si altii in portocaliu. “Uite la aia de la PSD imbracti in rosu, fimeaza-i ca dau bani pentru voturi. Flimeaza, filmeaza!”, exclama unul dintre barbatii imbracati in portocaliu. Pe nesimtite, cei imbracati in rosu se fac nevazuti.

“Am impresia ca ma filmezi. Stii ca nu ai voie sa ma filmezi pe spatiu public”, spune iritat unul dintre tinerii care isi faceau veacul in fata sectiei de votare. La scurt timp este trimis si agentul de politie care supraveghea sectia de votare. “Eu n-am nici o treaba dar asa e cu astia de la partide. Termina rapid ca sa nu avem discutii”, ne sfatuieste politistul.

10: 15, orasul Voluntari. Marian Voinicelu, pensionar se indreapta spre sectia de vot. “Nu m-am gandit la om. Eu simpatizez un partid, cu ei am votat de ani. Eu cred ca o fi bine daca votez cu ei. Pe asta care candideaza nu il stiu asa bine dar cum v-am zis imi place partidul”.

Ciofliceni: Nu o sa iasa Tariceanu pentru ca e maret

10: 30 Ciofliceni, judetul Ilfov. Strazile din jurul sectiei de votare sunt blocate de carele Tv si de masinile jurnalistilor veniti sa il asculte pe Calin Popescu Tariceanu. Pe scarile sectiei de votare premierul face declaratii, jurnalistii se calca in picioare pentru o poza sau un cadru bun cu premierul.

“E ca la circ maica. Zici ca a venit sa imparta colaci si miere”, se plange o consateanca a premierului. Tariceanu isi incheie alocutiunea si porneste spre strada Bisercii, acolo unde locuieste el si familia sa. Pe traseul de 300 de metrii de la sectia de votare si pana la vila, premierul este insotit de un cortegiu de jurnalisti.

Nimeni nu scoate nici un sunet. Camerele de filmat se inghesuie in fata premierului in aspetarea unei declaratii sau macar a unei exclamatii la adresa vreunui competitor. Nimic. Tacere absoluta, se aud doar gainile si cocosii din sat. In fata vilei Tariceanu mormaie ceva si intra in curte. “Hai, gata, s-a terminat” spune unul dintre agentii de paza.

10:55 Strada Bisericii, la cinci case departare de vila Tariceanu. In magazinul amenajat, multa vanzoleala, jurnalistii isi fac plinul cu tigari si sucuri sau ceva fierbinte. Vanzatoarea pare exasperata de presenta presei. “Mereu vine prin zona, mai ales acuma in campanie au misunat ziaristii de ne-au capiat. Numai circ, da' o sa fie o mare surpriza”, spune femeia.

Apoi se apleaca ca si cum ar spune un mare secret: “Ascultati la mine. Lumea din Bucuresti nu stie cum e la tara, aici la Ciofliceni. Nu o sa iasa Tariceanu pentru ca e maret, e arogant. Lumea nu il place, ca zambeste printre dinti”. Intre timp, la radio, Mircea Geoana da declaratii in fata sectiei de votare din Dabuleni.

11:05 Ciofliceni, centrul comunei. Cativa sateni au iesit la strada cu diverse zarzavaturi la vanzare. In fata lor opresete o Dacia. Din masina coboara un tanar imbracat in portocaliu. “Mergeti la vot oameni buni. Sa mai schimbam ceva”, spune tanarul.

Ferentari: Ne facem curaj pentru vot cu o sticla de vin

12:14 Cartierul Ferentari, celebra alee Zabrauti. Locatarii blocurilor sumbre asteapta alegerile in fata blocurilor. Intr-o scara de bloc, o femeie lipeste afise cu Oana Mizil: “Nu filma, fara camere!”. Stalpii si peretii blocurilor din jur sunt tapetati cu afise rosii.

De pe alee un alt locatar al aleei bombane nervos: “Aici se zice ca toata lumea voteaza cu PSD, dar una e ce face Vanghelie si alta e cand vine un candidat pe care nu il stim”. De la o alta scara ii raspunde un batran: “Ce vorbesti?! Aici toti votam cu domnul Vaghelie”

12:30 La cateva strazi de aleea Zabrauti, un grup de barbati serbeaza Sfantul Andrei in strada. “Noi ne facem curaj pentru vot cu o sticla de vin”. Cand vine vorba de alegeri, spun ca nimeni nu i-a vizitat in campanie.

“Aici n-a venit nimeni. In mizeria asta nu vine nimeni. Pe cine sa alegem daca nimeni nu a avenit sa ne zica nimic”, spune Adrian Iulian si arata spre un grup de femei care ingrijau un foc facut in spatele blocului. La doua strazi mai incolo, cartierul se deschide in adevarata lui splendoare. Masini abandonate, case de chirpici lipite de blocuri, si parcari umplute cu gunoaie. Pe strazi, forfota mare.

“Aici e asa mereu stam pe strada si facem foamea. Pe cine sa alegem? Pe Becali, pe Mizil? Nu stiu nene, care da bani mai multi. Imi dai niste bani domnu ziarist? Te aleg pe tine. Da-mi 10 lei si te aleg pe tine”, spune Marian, un tanar care isi face veacul pe strazile din Ferentari.