Partidele politice au mobilizat resurse importante pentru castigarea alegerilor inclusiv prin incalcarea prevederilor legale, sustine Pro Democratia. Asociatia semnaleaza ca, pe langa recompensarea alegatorilor care voteaza cum li se cere, partidele politice desfasoara, pe tot parcursul zilei, activitati de transportare organizata a alegatorilor la urne.

Trei exemple de astfel de strategii ale partidelor politice descoperite de catre Asociatia Pro Democratia sunt in judetele Hunedoara (municipiul Lupeni) si Ilfov (comuna Afumati si comuna Petrachioaia). In acest din urma caz, transportul alegatorilor la sectiile de votare se realizeaza cu autobuze folosite pentru transportul in comun, potrivit Pro Democratia.

Echipa emisiunii "Rom European" a Agentiei de Monitorizare a Presei a informat Asociatia Pro Democratia asupra faptului ca populatia de etnie roma din Sintesti (jud. Giurgiu) este transportata la sectiile de votare cu trei microbuze. Cetatenii de etnie roma sunt instruiti cum sa voteze si primesc promisiuni de recompense in bani, cu sume cuprinse intre 100 si 150 lei. Echipa "Rom European" detine si o inregistrare video cu aceste incidente.

  • Alte incidente semnalate de Pro Democratia:
  • Transportul alegatorilor la urne

Judetul Ilfov, comuna Petrichioaia - in fata sectiei de votare numarul 182 a stationat de doua ori aceeasi masina care aducea cetateni la vot. Numarul masinii este IF 30 CMP.

In judetul Ilfov, comuna Afumati, transportul alegatorilor la sectii de vot cu un autobuz folosit pentru transportul in comun.

  • Implicarea candidatilor, primarilor si viceprimarilor in procesul electoral

In judetul Dolj, localitatea Perisor, Sectia 420, doamna Primar sta in fata sectiei de votare implicandu-se in procesul de votare. In urma avertizarilor presedintelui sectiei de votare, primarul a plecat din aceea zona, potrivit Pro Democratia.

  • Doi sau mai multi alegatori intra impreuna in cabina de vot

In judetul Braila, localitatea Perisoru, Sectia 156, doi alegatori au intrat nejustificat in aceeasi cabina de vot.

In judetul Vrancea, localitatea Valea Sarii, Colacu, Sectia 310, Colegiul 4, mai multi alegatori intra insotiti in cabina. Dupa sesizarea verbala a observatorului APD, presedintele a luat masuri.

  • Alte nereguli
  • In judetul Botosani, localitatea Botosani, Sectia 49, un membru al biroului electoral al sectiei de votare 49 din cadrul Liceului de Arte „Sfetan Luchian” din municipiu este frate al unuia dintre candidatii PSD la postul de deputat. Observatorul APD a sesizat reprezentantii BEJ care au luat decizia de demitere a acestui membru al biroului electoral al sectiei de votare.
  • In Bucuresti, la sectia 766, Colegiul 20, un cetatean a sesizat faptul ca doamna loctiitor Neagu Constanta de la sectia nr. 766 ar fi membru al PD-L, fapt care contravine legii.
  • In judetul Iasi, localitatea Mosna, la sectie, membrii biroului electoral al sectiei de votare au descoperit, in aceasta dimineata, ca pentru Camera Deputatilor au primit buletine de vot aferente altui colegiu. Pentru a continua votarea au imprumutat de la alta sectie din acelasi colegiu buletine de vot potrivite. Le-au folosit pana cand au primit de la autoritati buletinele aferente colegiului lor. Buletinele gresite, aferente altui colegiu, au fost anulate.
  • In judetul Ilfov, localitatea Voluntari, Sectia 68, circulara 279 a Biroului Electoral Central care informeaza alegatorii de interdictia de a-si fotografia buletinul de vot nu este afisata in sectia de votare; unele buletine nu au aplicata stampila de control a BESV desi sunt scoase din pachet; in raza sectiei de votare stationeaza persoane imbracate in portocaliu. S-a facut sesizare in scris in atentia presedintelui biroului electoral al sectiei de votare.
  • In judetul Ilfov, localitatea Otopeni, Sectia 35, Colegiul 4, in sectia de votare se gasesc 6 stampile in conditile in care sectia este prevazuta doar cu trei cabine. Exista, astfel, posibilitatea ca celelalte 3 sa fie folosite pentru fraudarea alegerilor. Presedintele a refuzat sigilarea stampilelor suplimentare. S-a depus de catre observatorul APD sesizare scrisa. In urma solicitarii scrise presedintele sectie 35 a sigilat cele 3 stampile in plus. In judetul Vrancea, localitatea Nanesti, Sectia 214, Colegiul 2 urna mobila a fost sigilata doar la solicitarea verbala a observatorului APD.